Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Καστανογιορτή στη Δαμασκηνιά στις 31 Οκτωβρίου

Με άφθονα κάστανα, εδέσματα, κρασί, πολύ χορό και γλέντι, πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Δαμασκηνιά Βοΐου Κοζάνης, η γιορτή του κάστανου, μια θαυμάσια πρωτοβουλία την οποία διοργανώνει ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Δαμασκηνιωτών «Η Παναγιά».


Με το τέλος της συγκομιδής αυτού του πραγματικά υπέροχου και πολύ νόστιμου προϊόντος, του κάστανου, οι κάτοικοι της Δαμασκηνιάς έχουν καθιερώσει την γιορτή αυτή, προβάλλοντας το προϊόν που τους χαρίζει πλουσιοπάροχα η περιοχή τους.
Η Δαμασκηνιά αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα καστανοχώρια της Δυτικής Μακεδονίας και υπήρξε ένα από τα σπουδαιότερα κέντρα του Μακεδονικού Αγώνα. Απέχει 82 χιλ. από την Κοζάνη, 22 χιλ. από το Τσοτύλι και 35 χιλ. από την Καστοριά. Στην περιοχή έχουν εντοπισθεί σημαντικά παλαιοντολογικά ευρήματα, τα οποία εκτίθενται στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας της Κοζάνης.
Η γιορτή χαρακτηρίζεται από τους διοργανωτές της, ως το εφαλτήριο για να μπορέσει η περιοχή να αναπτυχθεί σε συνδυασμό, τόσο με τη γιορτή, όσο και με άλλες δράσεις.
Τη μέρα αυτή διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες, περίπου 3.000 κιλά κάστανα και περίπου 1.000 κιλά κρασί. Στο δε κεντρικό δρόμο του χωριού αναπτύσσεται μια υπαίθρια αγορά τοπικών προϊόντων, όπως κάστανα, τσάι του βουνού, καρύδια, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, μέλι, είδη λαϊκής τέχνης.
Εκτός από τα ψητά και βραστά κάστανα, στη γιορτή ο επισκέπτης απολαμβάνει γεύσεις και μυρωδιές της περιοχής, τα ντόπια κρέατα, το τοπικό κρασί και τσίπουρο, τα τυριά, τις πίτες, τα άγρια μανιτάρια και τα μαγειρέματα των γυναικών του χωριού. Ο συνδυασμός των χρωμάτων του φθινοπώρου και το εκπληκτικό κάλλος των δασών των αιωνόβιων καστανιών, σε μαγεύει και σε κάνει να επισκέπτεσαι το ιστορικό αυτό χωριό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων, όχι μόνο τη μέρα της καστανογιορτής.
Πληροφορίες: www.damaskinia.com
Πρόεδρος Συλλόγου Στέλιος Ζήκας, τηλ.: 6973895265.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αδράνεια και προβληματικά μέτρα βλέπει η Greenpeace στην «πράσινη ανάπτυξη»

Την εκτίμησή της ότι η κρίση που πλήττει τη χώρα «δεν αντιμετωπίζεται ως ευκαιρία για προώθηση πολιτικών που μπορούν να προστατεύσουν το περιβάλλον και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας» εξέφρασε η οργάνωση Greenpeace.
Σε ανακοίνωσή της, ασκεί κριτική στην κυβέρνηση καταλογίζοντάς της «δειλά ή προβληματικά μέτρα (νόμος για τις ΑΠΕ), απόλυτη αδράνεια (αλιεία, μεταλλαγμένα) ή ακόμα και προσέλκυση επικίνδυνων επενδύσεων (μονάδα ηλεκτροπαραγωγής LPG στον Αστακό)».
«Οι εξαγγελίες και δεσμεύσεις της σημερινής κυβέρνησης, όπως διατυπώθηκαν προεκλογικά στο πλαίσιο της Πράσινης Ανάπτυξης, είχαν προκαλέσει αισιοδοξία για τη στροφή της εθνικής πολιτικής προς ένα μοντέλο ανάπτυξης που αντιμετωπίζει το περιβάλλον ως μέρος της λύσης και όχι ως εμπόδιο. Αποδείχθηκε όμως ότι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, η οικονομική κρίση ήταν η δικαιολογία για την απουσία των απαραίτητων τομών σε αυτή την κατεύθυνση, αντί να αποτελέσει αφορμή για θετικές αλλαγές», τόνισε ο Δημήτρης Ιμπραήμ, συντονιστής εκστρατειών στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Το Προφίλ μας