Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2010

Γ. Παπαϊορδανίδης: Επίκεντρο πράσινης ανάπτυξης η Δυτική Μακεδονία

Από το site aftodioikisi.gr
Τρία φλέγοντα προβλήματα της περιοχής αποτελούν προτεραιότητες για τον υποψήφιο περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννη Παπαϊορδανίδη. Πρόκειται για το θέμα της ανεργίας, για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης αλλά και αντιμετώπισης των ανεπαρκών υποδομών υγείας . Σε συνέντευξή του στην aftodikoikisi.gr ο κ. Παπαιορδανίδης μιλά, για το σχέδιο που θα εφαρμόσει για την περιοχή του αλλά και τον «Καλλικράτη» και το Μνημόνιο.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Παπαιορδανίδη στην aftodioikisi.gr έχει ως εξής:
- Θεωρείτε ότι οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοέμβρη αφορούν την εφαρμογή του «Καλλικράτη» και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα ή είναι μια ευκαιρία οι πολίτες να εκφράσουν την αντίδραση τους στο Μνημόνιο και τα επαχθή μέτρα που έφερε; Οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου είναι αλήθεια ότι γίνονται σε μια περίοδο πολύ δύσκολη για τη χώρα, τη δυσκολότερη που έζησε τα τελευταία χρόνια. Με τα οικονομικά προβλήματα να γονατίζουν τα νοικοκυριά και τους πολίτες να ασφυκτιούν από το Μνημόνιο, όλοι μας αναζητούμε μια ελπίδα, μια αχτίδα αισιοδοξίας για το αύριο.

Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δεν ψηφίζουμε υπέρ ή κατά του Μνημονίου. Ψηφίζουμε για το πώς θέλουμε να γίνει ο τόπος μας τα επόμενα χρόνια.

Θα πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι οι εκλογές της 7ης Νοεμβρίου δεν είναι απλώς ιστορικές επειδή για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου μας θα εκλέξουμε αιρετό περιφερειάρχη και αιρετό περιφερειακό συμβούλιο. Θα είναι και καθοριστικές για το μέλλον μας, καθώς στη μεγάλη συλλογική προσπάθεια που θα ξεκινήσουμε όλοι μαζί την 1η Γενάρη του 2011 θα πρέπει να μπουν μπροστά άνθρωποι που πιστεύουν στο θεσμό της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης. Άνθρωποι που έχουν όραμα να ενώσουν, να χτίσουν, να πάνε, μαζί με τους πολίτες, τη Δυτική Μακεδονία μπροστά.

Στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις που δεν πιστεύουν στην αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, και γι΄ αυτό καταψήφισαν τον Καλλικράτη στη Βουλή, και οι δυνάμεις που θέλουν να πάρουμε επιτέλους τις τύχες μας στα δικά μας χέρια, να αποφασίζουμε εμείς για το τι πρέπει να γίνει στον τόπο μας, να καθορίζουμε εμείς το μέλλον του και όχι κάποιοι άλλοι στα γραφεία των Αθηνών.

Εμείς είμαστε μ’ αυτές τις δυνάμεις. Εμείς πιστεύουμε πως η Δυτική Μακεδονία και θέλει και μπορεί να αποφασίσει η ίδια πώς θα πάει μπροστά και είμαστε σίγουροι πως θα το πετύχουμε.

- Πιστεύετε ότι η εφαρμογή του σχεδίου «Καλλικράτης» θα λύσει ή θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα στο χώρο της Αυτοδιοίκησης;

Ο στόχος του σύγχρονου κράτους με την αποκέντρωση του και την αποφασιστική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης δύο βαθμίδων είναι μια διαδικασία που απελευθερώνει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου τόσο στο κέντρο όσο και στην περιφέρεια.

Είναι γνωστό σε όλους ότι στην Περιφέρεια, μετά την εγκατάλειψη της υπαίθρου, σήμερα ζούμε την αποδυνάμωση των αστικών κέντρων με τους νέους μας, να αναζητούν την τύχη τους αλλού. Χθες στα μεγάλα αστικά κέντρα του εσωτερικού, αύριο στο εξωτερικό. Γι΄ αυτό η περιφερειακή ανάπτυξη είναι μονόδρομος. Προϋποθέτει όμως και ισχυρά υποκείμενα.

Ισχυρούς δηλαδή αποκεντρωμένους θεσμούς. Με τον Καλλικράτη κάνουμε το γενναίο και μεγάλο βήμα, δημιουργώντας τους θεσμούς. Ένα βήμα όμως που δεν είναι ικανό από μόνο του να φέρει τα αποτελέσματα που θέλουμε. Τα αποτελέσματα θα έρθουν μόνο μέσα από τις πολιτικές. Τις πολιτικές εκείνες που θα απαντήσουν σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα και θα οριοθετήσουν με σαφήνεια τους στόχους και τις προτεραιότητες μας.

Νιώθω, συχνά, σα να προσπαθούμε να ψαλιδίσουμε το σχέδιο αυτό στις δικές μας διαστάσεις και δυνατότητες, παρά να κάνουμε συντονισμένες ενέργειες υπέρβασης για μια περιφέρεια που εξελίσσεται και αναπτύσσεται, σε κάθε γωνιά της, με τον ίδιο ρυθμό. Καθημερινά αποδεικνύεται πως το ισχύον αυτοδιοικητικό σύστημα έχει, εδώ και χρόνια, ολοκληρώσει τον βιολογικό του κύκλο, μιας και δεν κατόρθωσε την αυθυπαρξία αλλά παρέμεινε εγκλωβισμένο σε μια σχέση οικονομικής εξάρτησης από την κεντρική εξουσία. Ήρθε, λοιπόν, η ώρα για κάτι καινούργιο, μια νέα πρόταση, μια νέα ευκαιρία, μια πρόκληση για πολίτες και πολιτικούς.

Κανένας περιφερειάρχης που θέλει να «κάνει τη δουλειά του», δεν πρόκειται να εμποδιστεί από τον Καλλικράτη και κανένας περιφερειάρχης που δεν είναι ικανός δεν πρόκειται να παράγει έργο λόγω Καλλικράτη. –

-Ποια είναι, κατά την άποψή σας, τα τρία πιο σημαντικά προβλήματα της περιοχής σας; Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την επίλυση τους;

Η Δυτική Μακεδονία παραμένει εδώ και χρόνια πρωταθλήτρια στην ανεργία γιατί μεγάλο ποσοστό των νέων ανθρώπων της, παρέμεναν εδώ καθώς υπήρχε η προσδοκία της επαγγελματικής αποκατάστασης. Με τη ΔΕΗ όμως να μειώνει δραματικά τις προσλήψεις της, τον επιχειρηματικό τομέα να γνωρίζει κάμψη, τις παραγωγικές μας δραστηριότητες να φθίνουν καθημερινά, ήταν φυσικό και επόμενο οι νέοι μας να βρεθούν μπροστά σ’ ένα αδιέξοδο. Ένα αδιέξοδο που δεν δικαιολογείται απ΄ τις πραγματικές δυνατότητες όλης της Περιφέρειας που διαθέτει σχεδόν τα πάντα.

Δικαιολογείται όμως από την έλλειψη ολοκληρωμένου και σοβαρού σχεδίου και από την αδυναμία ορισμένων να αξιοποιήσουν και να αναδείξουν όλα τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα και, κυρίως, να ενώσουν και να ενεργοποιήσουν τις αστείρευτες ανθρώπινες δυνάμεις του τόπου μας.

Η θέση μας στην παραγωγή ενέργειας της χώρας, όχι μόνο δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί, αλλά θα ενισχυθεί και θα είμαστε εμείς που θα καθορίσουμε τα επόμενα βήματα μας, πρωτοστατώντας στο να γίνουμε πραγματικά το κέντρο της πράσινης ανάπτυξης. Ο,τι σχετίζεται με το περιβάλλον έχει απόλυτη προτεραιότητα. Δεν αναφέρομαι μόνο στην υποχρέωση της ΔΕΗ να σέβεται το περιβάλλον. Αναφέρομαι σε όλες τις πρωτοβουλίες που το βελτιώνουν και εξασφαλίζουν την αειφορία. Με σχέδιο και μεθοδικότητα το περιβάλλον της Δυτικής Μακεδονίας πρέπει να μετεξελιχθεί από αρνητικό δεδομένο σε συγκριτικό πλεονέκτημα μας.

Η υγεία είναι επίσης ένα φλέγον ζήτημα για την περιοχή. Σήμερα στη Δυτική Μακεδονία λειτουργούν πέντε νοσοκομεία και δυστυχώς όλα αντιμετωπίζουν μεγάλα και σοβαρά προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην προσφέρουν τις υπηρεσίες που μπορούν με βάση τον εξοπλισμό και τη στελέχωση τους.

Πρωταρχικός μας στόχος λοιπόν είναι η επαρκής στελέχωση των δομών υγείας που ήδη υπάρχουν, ενώ πιστεύουμε ότι είναι ώρα να σχεδιάσουμε και να προχωρήσουμε στη δημιουργία ενός μεγάλου, πλήρως εξοπλισμένου και στελεχωμένου περιφερειακού νοσοκομείου, αφού βέβαια πρώτα εξασφαλίσουμε τη σοβαρή λειτουργία του πανεπιστημίου. Τα προηγούμενα πέντε χρόνια λοιπόν, χάθηκαν εκείνες οι ευκαιρίες για να είναι το πανεπιστήμιο ένα βήμα μπροστά.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΟ ΧΡΩΜΑ ΤΟ ΜΠΛΟΥΖΑΚΙ. ΤΥΧΑΙΟ? ΔΕ ΝΟΜΙΖΩ!

Ανώνυμος είπε...

ΡΟΖ σημαίνει ΑΓΝΟΤΗΤΑ !!!!
Το αγνό και τίμιο "αυτοδημιούργητο" παιδί του λαού..........
ο "ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ" της δυτικής Μακεδονίας.

Ανώνυμος είπε...

ΑΣΤΟ ΦΙΛΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΧΕΙΣ !!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΑΥΤΟΝ
ΦΙΛΕ 8:20 μ.μ. ΔΕΝ ΣΤΑ ΕΙΠΑΝ ΚΑΛΑ ΤΑ ΓΡΑΜΜΑΤΑ.
ΡΩΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ.

Το Προφίλ μας