Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Έκλεψαν την προτομή του Μ. Αλεξάνδρου!

Βανδαλισμός και κλοπή της προτομής του Μεγ. Αλεξάνδρου από το άγαλμα που κοσμεί την είσοδο της Νομαρχίας Πέλλας, σημειώθηκε από αγνώστους αργά χθες το βράδυ.  Το συγκεκριμένο άγαλμα που αποτελεί εικαστική σύνθεση του Κ. Μήντση, έφερε την προτομή του Μεγ. Αλεξάνδρου και εγκαταστάθηκε στην είσοδο της Νομαρχίας το 1996, ως ενθύμιο της ίδρυσης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Πέλλας.

Η αφαίρεση και κλοπή της προτομής αποτελεί πρωτοφανή ενέργεια βανδαλισμού της εικαστικής δημιουργίας που φέρει σημαντικό συμβολικό και ιστορικό περιεχόμενο.

Ο Νομάρχης Πέλλας κ. Μιχάλης Καραμάνης δήλωσε τα εξής: «Θλίβομαι πραγματικά για την συγκεκριμένη πράξη η οποία πραγματοποιείται σε μία μεταβατική για την Τοπική Αυτοδιοίκηση περίοδο. Το άγαλμα αποτελεί μία ολοκληρωμένη σύνθεση και η αφαίρεση της προτομής ουσιαστικά ακυρώνει το συμβολισμό και το διαχρονικό μήνυμα της εικαστικής δημιουργίας. Καλώ τους υπεύθυνους της συγκεκριμένης πράξης, έστω και σήμερα, να επιδείξουν ευαισθησία απέναντι στη δημόσια περιουσία και πολιτισμικά αγαθά και να επιστρέψουν την προτομή εκεί που ανήκει. Η αξία της προτομής εκτός του αγάλματος που αποτελεί τον φυσικό της υποδοχέα, είναι εξαιρετικά μειωμένη ενώ οποιαδήποτε ενέργεια προώθησης του αγάλματος αποτελεί ποινικό αδίκημα, σύμφωνα με τη νομοθεσία περί παράνομης διακίνησης έργων τέχνης. Η παρούσα Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θα αναλάβει τις εργασίες πλήρους αποκατάστασης του έργου αναγνωρίζοντας τη σημασία του πολιτισμού στην ενδυνάμωση της τοπικής δημοκρατίας και ελεύθερης διακίνησης απόψεων και ιδεών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας