Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Το Ορφανοτροφείο Πριγκίπου επιστρέφει στο Πατριαρχείο


Του ΑΡΗ ΑΜΠΑΤΖΗ www.enet.gr
Η αποκατάσταση του κτιρίου του Ορφανοτροφείου Πριγκίπου και η επιστροφή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ουσιαστικά είναι γεγονός, αφού μετά τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) η τουρκική πλευρά βρήκε τον νομικό τρόπο με τον οποίο θα γίνει η επιστροφή.

Πριν από τρεις μήνες το ΕΔΑΔ είχε αποφασίσει ότι το Ορφανοτροφείο πρέπει να επιστραφεί στο Πατριαρχείο. Χθες η τουρκική εφημερίδα «Χαμπέρτουρκ» έγραψε ότι η Συνέλευση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων αποφάσισε όπως μεταβιβαστεί το εν λόγω κτίριο στο Πατριαρχείο και ότι η πράξη της μεταβίβασης θα γίνει την προσεχή εβδομάδα. Ωστόσο, από μόνη της η απόφαση της Συνέλευσης δεν έχει ισχύ. Για την εφαρμογή της απόφασης του ΕΔΑΔ χρειαζόταν ένας νομικός τρόπος και αυτός ήταν η αναψηλάφηση της απόφασης που είχε λάβει το 2002 το Πρωτοδικείο της Πριγκίπου με την οποία αφαιρούσε την κυριότητα του Ορφανοτροφείου από το Πατριαρχείο. Η αναψηλάφηση έγινε στις 6 Οκτωβρίου στο ίδιο δικαστήριο, αλλά η σχετική απόφαση θα εκδοθεί επισήμως στις αρχές Νοεμβρίου. Οι πληροφορίες πάντως αναφέρουν ότι η απόφαση θα είναι υπέρ της επιστροφής του κτιρίου στο Πατριαρχείο.
Οπως έχει δηλώσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, το Ορφανοτροφείο, το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης, θα μετατραπεί σε Κέντρο Διαθρησκειακού Διαλόγου και Ειρήνης.
Το Ορφανοτροφείο της Πριγκίπου είχε επισκεφθεί τον περασμένο Δεκαπενταύγουστο, συνοδευόμενος από τον Οικουμενικό Πατριάρχη, ο πρωθυπουργός Ερντογάν, ο οποίος έχει κατ' επανάληψη δηλώσει ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί προς την απόφαση του Στρασβούργου και θα επιστρέψει χωρίς επιφυλάξεις το Ορφανοτροφείο στο Πατριαρχείο.
Το Ορφανοτροφείο, χτισμένο σε οικόπεδο 25.255 τ.μ., βρίσκεται στον Λόφο του Χριστού στην Πρίγκιπο, είναι το μεγαλύτερο της Ευρώπης και το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο ξύλινο κτήριο, και είχε ανεγερθεί από γαλλική εταιρεία ως ξενοδοχείο το 1898. Το 1902 αγοράστηκε από το Πατριαρχείο και το 1903 το δικαίωμα λειτουργίας του μεταβιβάστηκε στο Βακούφι του Ρωμέικου Ορφανοτροφείου Αρρένων Πριγκίπου της μειονότητας. Με τον Βακουφικό Νόμο του 1935 αναγνωρίστηκε το νομικό καθεστώς του Ορφανοτροφείου, ενώ το 1936 ο τίτλος του μεταβιβάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων. Εκκενώθηκε το 1964 με την κρίση στο Κυπριακό και έκτοτε δεν ξαναλειτούργησε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας