Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Ανακοίνωση της Σ.Ε.Α. για ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 
Η ενέργεια πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό στην υπηρεσία της ανάπτυξη της χώρας και της περιοχής σε όφελος των εργαζομένων του λαού

Οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας με τα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση, με την Ε.Ε. και το Δ.Ν.Τ., θα έχουν καταστροφικές και οδυνηρές συνέπειες για το λαό, την χώρα και την περιοχή μας. Στα μέτρα αυτά αποτυπώνεται η στρατηγική επιδίωξη για αύξηση της κερδοφορίας του επενδυμένου στην ενέργεια κεφαλαίου μέσω της άμεσης υπαγωγής και εκμετάλλευσης της ενέργειας από το ιδιωτικό κεφάλαιο, μέσω της παραχώρησης σ’ αυτό των λιγνιτών. Παράμετρος αυτής της στρατηγικής είναι και η αύξησης της τιμής του ρεύματος για την οικιακή κατανάλωση, η δραστική μείωση του εργατικού κόστους καθώς και κάθε κόστους που έχει να κάνει με την προστασία ή/και αποκατάσταση του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος.
Τα μέτρα αυτά αποτελούν συνέχεια των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. στην κατεύθυνση της εργολαβοποίησης – μετοχοποίησης - ιδιωτικοποίησης - απελευθέρωσης του τομέα της ενέργειας και κοσμούσαν τα προγράμματά τους πολύ καιρό πριν εμπλακούν τρόικα και ΔΝΤ. Πολιτικές που είχαν την ενεργό στήριξη των ντόπιων πολιτικών, «αυτοδιοικητικών» και συνδικαλιστικών στελεχών αυτών των κομμάτων και των συμμάχων τους.
Οι συνέπειες όπως εκφράστηκαν στην περιοχή μας ήταν:
Απώλεια άνω των 5.000 θέσεων μόνιμης και σταθερής εργασίας από την περιοχή μας.
Τσάκισμα των εργασιακών σχέσεων, επιβολή των άθλιων εργασιακών συνθηκών του δουλεμπορίου, των εργολαβιών και των συμβάσεων, με μισθούς πείνας 600–900 € το μήνα.
Ληστρική μείωση μισθών και συντάξεων στους εργαζόμενους στην ενέργεια και υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου.
Καταστροφή του φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής και των οικισμών κοντά στα ορυχεία, ενώ κοροϊδία κατάντησαν οι υποσχέσεις για μετεγκαταστάσεις πχ. Κόμανος, Ανάργυροι, Μαυροπηγή, Ακρινή, Ποντοκώμη.

Όφελος απ’ αυτά τα μέτρα θα έχουν μόνο οι ξένοι και ντόπιοι ενεργειακοί καπιταλιστικοί όμιλοι, ο λαός της περιοχής και της χώρας θα επωμιστεί τις συνέπειες και το οικονομικό, κοινωνικό και οικολογικό βάρος.
Σήμερα που το αντιλαϊκό έγκλημα της “απελευθέρωσης” ολοκληρώνεται οι παραστάτες αυτής της πολιτικής επιχειρούν για άλλη μια φορά να εξαπατήσουν και να απο­προσανατολίσουν τους εργαζομένους προβάλλοντας ορισμένα «εναλλακτικά» μέτρα του ξεπουλήματος του ορυκτού πλούτου της χώρας (λιγνίτες Δράμας και Ελασσόνας) ως λύσεις …φιλικές αλλά μόνο για την περιοχή μας. Φιλολαϊκό ξεπούλημα δεν υπάρχει!

Σαν άμεσο πλαίσιο δράσης του μαζικού λαϊκού κινήματος προτείνουμε:
Φτηνό ρεύμα για το λαό, μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30% για άνεργους, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση του «πράσινου» του τέλους Ανα­νεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
Στήριξη της ενεργειακής ανεξαρτησίας της χώρας με βασικό και ασφαλές καύσιμο το λιγνίτη. Να γίνει άμεσα προγραμματισμός για νέες σύγχρονες μονάδες που θα αντικαταστήσουν τις 14 από τις 16 μονάδες που θα κλείσουν, με συνολική ισχύ 3.500 MW από τους λιγνίτες της περιοχής μας. Τα λιγνιτικά αποθέματα επαρκούν μέχρι το 2050 με έναν τέτοιο σχεδιασμό αν δεν ξεπουληθούν στους ιδιώτες.
Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους στην ενέργεια, άμεση πρόσληψη 5.000 νέων εργαζομένων από τη ΔΕΗ για την περιοχή με απορρόφηση των εργολαβικών και συμβασιούχων εργαζομένων.
Πλήρη-σταθερή εργασία, 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο, ίση αμοιβή για ίση εργασία ανάμεσα στους εργαζόμενους στην ενέργεια μέχρι να γίνουν προσλήψεις.
Εφαρμογή και επέκταση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.
Άμεση εφαρμογή μέτρων αντιμετώπισης της ρύπανσης και μόλυνσης του περι­βάλλοντος. Ολοκληρωμένη αποκατάσταση από τη ΔΕΗ και το κράτος και απόδοση εδαφών στην τοπική κοινωνία.
Άμεση μετεγκατάσταση των πληττόμενων οικισμών.

Για να μπει φρένο σε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές απαιτείται μαζικός λαϊκός αγώνας και ανατροπή του συσχετισμού δυνάμεων όπου αυτός είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων (σε συνδικάτα, δήμους κλπ).

Σήμερα γίνεται ακόμα πιο επίκαιρη η πρόταση της Σ.Ε.Α. για ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού. Για ΔΕΗ 100% στο δημόσιο, με αποκλειστικότητα στην παραγωγή, μεταφορά και διανομή, που θα διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία και τα συμφέροντα του λαού και της χώρας. Που θα μπορεί να αποκαταστήσει το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Μόνο με τον ενιαίο κρατικό φορέα ενέργειας η ενέργεια ως κοινωνικό αγαθό, θα μπορέσει να γίνει μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας προς όφελος του λαού.
Σήμερα η μόνη ρεαλιστική απάντηση για φιλολαϊκή και φιλεργατική πολιτική στην ΔΕΗ και γενικότερα την ενέργεια, είναι η συντονισμένη πάλη του εργατικού και του μαζικού λαϊκού κινήματος. Η Σ.Ε.Α. για ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού, άμεσα θα ξεκινήσει εκστρατεία ενημέρωσης των εργαζομένων και του λαού της περιοχής με στόχο να αναληφθούν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ανάπτυξης των αγώνων για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Τώρα γίνεται πιο επίκαιρο το σύνθημα:
ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΛΑΪΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΔΕΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΜΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΔΙΑΝΟΜΗ,
ΕΝΤΑΓΜΕΝΗ ΣΕ ΚΡΑΤΙΚΟ ΕΝΙΑΙΟ ΦΟΡΕΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ.


Η 
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα
για ενιαίο δημόσιο φορέα ενέργειας στην υπηρεσία του λαού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας