Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Κόµµα χωρίς ιδέες

Σκίτσο Ηλ. Μακρή -Καθημερινή

Του Γιώργου Λακόπουλου-ΤΑ ΝΕΑ

 «Νέο κόµµα µε νέα σύµβολα».
Το παλαιό σύνθηµα του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη εφαρµόστηκε το µισό στο ΠΑΣΟΚ και τώρα εφαρµόζεται το άλλο µισό στη Ν.∆. Ο Γιώργος Παπανδρέου πήγε στο νέο κόµµα χωρίς να πειράξει τα σύµβολα. Έξυπνο: έκανε το κόµµα καταδικό του χωρίς να ανοίξει µύτη. Ο Αντώνης Σαµαράς αλλάζει τα σύµβολα επειδή δεν µπορεί να πειράξει το κόµµα. Επίσης έξυπνο:

αν προσπαθήσει να κάνει δικό του το µαγαζί θα το κάνουν καλοκαιρινό.

Από τη σύγκριση προκύπτει εµφανώς το εξής: ο Παπανδρέου τόλµησε να πάει κατευθείαν σε αναµέτρηση επί της ουσίας µε ό,τι παρέλαβε. Ο Σαµαράς περιορίζεται σε γραµµούλες και παύλες επί του κοµµατικού λογότυπου, αποφεύγοντας την αναµέτρηση. Το έδειξε η πρόσφατη ανασύνταξη της ηγετικής οµάδας. ∆εν τολµά; Οχι, απλώς δεν µπορεί. ∆ηλαδή δεν έχει. Για την ακρίβεια, δεν έχει τα δύο βασικά όπλα που χρειάζεται κάποιος για να αρχίσει εσωκοµµατικό ξεκαθάρισµα και να επιβάλει τη δική του σφραγίδα: νέες ιδέες και νέα πρόσωπα. Κατά προτίµηση δικής του ανακάλυψης και τα δύο.

Ο Αντώνης είχε στερέψει από έµπνευση από τον καιρό που ήταν Πολιτική Άνοιξη και η τύχη εκείνου του εγχειρήµατος το απέδειξε. Η αγρανάπαυση που επακολούθησε µέχρι να του ανοίξει την πόρτα της Ν.∆. ο Καραµανλής, δεν φαίνεται να τον βοήθησε. Στην Ιστορία, όλοι οι πολιτικοί ηγέτες συνδύαζαν το comeback µε κάτι καινούργιο. Όταν επέστρεφαν ήταν διαφορετικοί. Να µην πάµε στους ξένους, ας δούµε δυο ελληνικά παραδείγµατα – παρότι η σύγκριση είναι έως και βέβηλη. Ο Κωνσταντίνος Καραµανλής επέστρεψε το 1974 και τίποτε πάνω του δεν θύµιζε τον παλαιό αρχηγό της ΕΡΕ. Ο Ανδρέας Παπανδρέου την ίδια εποχή δεν κράτησε τίποτε από την Ενωση Κέντρου. Ακόµη και ο Μητσοτάκης άλλαξε γούνα και συνθήµατα όταν ξαναµπήκε στο παιχνίδι.

Ο Σαµαράς δείχνει να έχει ακόµη µέσα του το ψηλό παιδί της ΟΝΝΕ∆ επί Αβέρωφ και αδέξιο αρχηγό της Πολιτικής Ανοιξης. Πήρε µε ανέλπιστη ευκολία ένα µεγάλο κόµµα, αλλά δείχνει εξίσου ανέλπιστα ότι δυσκολεύεται να το πάει παρακάτω.

Απέχει ακόµη και από αυτό που έλεγε ο Βολταίρος: «Αν δεν βρούµε κάτι ευχάριστο, τουλάχιστον να βρούµε κάτι καινούργιο». 


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Βρε παιδιά επειδή δεν διακρίνω καλά στο σκίτσο είναι Νεοδημοκράτης ή Πασοκτής;

Το Προφίλ μας