Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Έκτη ημέρα λαϊκής εξέγερσης στην Αίγυπτο

Τις δραματικές εξελίξεις στην Αίγυπτο, όπου συνεχίζεται για έκτη μέρα η λαϊκή εξέγερση, παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα, ενώ η αστυνομία δείχνει να χάνει τον έλεγχο της κατάστασης. Οι διαδηλωτές απορρίπτουν το διορισμό έμπιστων αξιωματούχων του Μουμπάρακ στη θέση πρωθυπουργού και αντιπρόεδρου, εμμένοντας στην απομάκρυνσή του.Ο Μουμπάρακ διόρισε αντιπρόεδρο τον αρχηγό των αιγυπτιακών μυστικών υπηρεσιών Ομάρ Σουλεϊμάν. Ο Σουλεϊμάν ορίζεται αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση της Αιγύπτου για πρώτη φορά στην 30χρονη διακυβέρνηση Μουμπάρακ. Παράλληλα διόρισε εντολοδόχο πρωθυπουργό τον πρώην υπουργό Αερομεταφορών Αχμέτ Σαφίκ, στον οποίο ανέθεσε τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης. Από την ηγεσία του κόμματος του Μουμπάρακ παραιτήθηκε ο επιχειρηματίας Αχμέτ Ες, που θεωρείται στενός συνεργάτης του γιου του προέδρου.

Περισσότεροι από 100 νεκροί

Λεηλασίες σημειώθηκαν σε καταστήματα και σπίτια, ενώ τις μεταμεσονύκτιες ώρες, σύμφωνα με το
Αλ Τζαζίρα, 6.000 κρατούμενοι απέδρασαν από τις φυλακές Άμπου Ζααμπέλ. Νωρίτερα, διαδηλωτές εισέβαλαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και επιτέθηκαν στα υπουργεία Εσωτερικών και Πληροφόρησης, καθώς και στην Κεντρική Τράπεζα στο Κάιρο. Στρατιωτικές δυνάμεις έχουν αναπτυχθεί στα πλούσια προάστια του Καΐρου για να προστατεύσουν τις περιουσίες των κατοίκων.
Μέχρι στιγμής οι νεκροί ξεπερνούν τους 100 και οι τραυματίες τους 2.000

Οι στρατηγοί πιέζουν το Μουμπάρακ

Το καθεστώς Μουμπάρακ έχει αναλάβει να στηρίζει ο στρατός, αν και μέχρι στιγμής οι δυνάμεις έχουν αποφύγει να στραφούν εναντίον των εξεγερμένων. Έντονη πάντως είναι η φημολογία πως οι στρατηγοί θα πιέσουν τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί, προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση του κράτους.
Οι ΗΠΑ χαρακτήρισαν τον ανασχηματισμό που ανακοινώθηκε ως «ανακάτεμα της τράπουλας» και ζήτησαν από το Μουμπάρακ να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν βαν Ρομπέι απηύθυνε έκκληση να σταματήσει η βία ώστε να δοθεί τέλος στο αιματοκύλισμα. Την υποστήριξή τους στον πρόεδρο Μουμπάρακ εξέφρασαν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Αμπντάλα και ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς.
Με κύριο θέμα τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, συνεδριάζουν τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενώσεις.

skai.gr

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Και στα δικά μας να ευχηθώ και γρήγορα.

Ανώνυμος είπε...

kai poios na igithei tis laikis eksegersis edw?

Το Προφίλ μας