Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

Το δεύτερο έλλειμμα Παιδείας

Του Πάσχου Μανδραβέλη
Κάποτε η Αριστερά ήταν ένα μεγάλο και συμπληρωματικό σχολειό. Δίπλα στη χρήσιμη από πολλές σκοπιές, αλλά και αποστεωμένη από τις περισσότερες, «αστική εκπαίδευση», η Αριστερά ήταν ένας γόνιμος χώρος ανταλλαγής ιδεών. Χωρίς να εξωραΐζουμε όσα συνέβαιναν στις κομματικές οργανώσεις (υπήρχαν, ίντριγκες, πισώπλατες μαχαιριές, δογματισμοί και κυριαρχούσε ο σταλινισμός) ο ευρύτερος χώρος ήταν ένα εργαστήρι της νεωτερικότητας που στην Ελλάδα ήρθε μεκαθυστέρηση. 

Πολλά από τα παιδιά της μεταπολίτευσης, για παράδειγμα, έμαθαν ότι υπάρχει ο Δαρβίνος και η Εξέλιξη, όχι στο σχολείο (όπως θα έπρεπε), αλλά στο φροντιστήριο της νεωτερικότητας που ήταν ο ευρύτερος αριστερός χώρος.
Βεβαίως, πάντα στις διδαχές υπήρχε το αίτημα της επανάστασης. Εξωραϊσμένο και εκλογικευμένο. Το «βία στη βία της εξουσίας» ήταν σύνθημα περιθωριακών ομάδων και όχι σύνθημα της Αριστεράς. Η αδιέξοδη βία, ήταν χειρότερη από αυτό που σήμερα ονομάζεται «καναπές». Εθεωρείτο επικίνδυνη για τις δημοκρατικές κατακτήσεις του λαού.
Με τα χρόνια δεν καταστράφηκε μόνο η αστική παιδεία, αλλά και η αριστερή. Οι ιδεολογικές επεξεργασίες χάθηκαν και το μόνο που απέμεινε ήταν ο Τσε Γκεβάρα στα μπλουζάκια και ο ανεπεξέργαστος θαυμασμός για την επανάσταση. Από την άλλη πλάκωσε αφενός ο γαλλικός μεταμοντερνισμός που σχετικοποίησε τα πάντα (π.χ. η επανάσταση έχει ανομία, άρα η ανομία είναι επανάσταση, όπως ο αστυνομικός είναι όργανο και συνεπώς μπουζούκι) και αφετέρου προστέθηκε η φυσιολογική κλιμακτήριος, διάφορων γεροντοπαλίκαρων του Πολυτεχνείου. Ετσι, η χώρα μετατράπηκε ένα απέραντο εργαστήρι ιδεολογικής ασυναρτησίας.
Αυτή η ασυναρτησία είναι ανάγλυφη, όχι μόνο σε πομπώδη κείμενα πανεπιστημιακών, ούτε στις συνωμοσιολογίες εξεχόντων μουσουργών. Την βλέπει κανείς σε όλα τα φόρα κοινωνικής δικτύωσης, όπου μπορεί κάποιος να διαβάσει και πολλοί πιστεύουν ότι Ρώσοι και Κινέζοι θα μας έδιναν φθηνό χρήμα για να συνεχίσουμε να περνάμε καλά, ότι η βία σε ένα «παράνομο», όπως είναι εξ ορισμού το αστικό καθεστώς, είναι νόμιμη (το σχήμα με τον αστυνομικό-μπουζούκι, που λέγαμε), ότι οι δικτάτορες σε όλο τον κόσμο είναι φιλελεύθεροι (ούτε καν νεο-) κ.λπ. Αυτή η σχετιστική ασυναρτησία δεν απαντάται μόνο σε αριστερίστικα φόρουμ, αλλά -επειδή, ακριβώς, είναι ευκολομάσητη- διεισδύει στον λόγο πολλών νέων ανθρώπων ακόμη και «δεξιών».
Ετσι έχουμε μια διπλή αποτυχία του εκπαιδευτικού συστήματος στην Ελλάδα. Και του τυπικού (σχολείο) και του άτυπου (πολιτικές, κοινωνικές οργανώσεις κ.λπ.) Αυτό που ζούμε στους δρόμους δεν είναι η κυριαρχία της Αριστεράς, αλλά της καρικατούρας της. Είναι τα συνθήματά της χωρίς την ιδεολογική ζύμωση, τα συμπεράσματα χωρίς τη λογική επεξεργασία. Τα αποτελέσματα αυτού του διπλού ελλείμματος παιδείας δεν είναι μόνο οι διακόσιοι «μπαχαλάκηδες» που τα σπάνε. Είναι και η διάχυτη συνωμοσιολογία για την ταυτότητά τους. Δεν είναι μόνο η βία που ασκούν, είναι και η δικαιολόγησή της από ένα τεράστιο περίγυρο. Δεν είναι μόνο η ανομία, είναι και οι χειροκροτητές της.
Τα αποτελέσματα αυτής της ασυναρτησίας, δηλαδή η ωμή βία, πιθανώς να μπορέσουν να τιθασευτούν, έστω διά της μισητής «καταστολής». Το βαθύ πρόβλημα, όμως, που γεννά αυτά τα φαινόμενα, δύσκολα θα καταπολεμηθεί. Μεγαλώσαμε μια γενιά που λατρεύει τη διαδικασία της επανάστασης και η συνολικότερη παιδεία απαιτεί χρόνο να αναπτυχθεί. Αφήστε δε το γεγονός ότι κι αυτή έχει συκοφαντηθεί ως «αστική».
kathimerini.gr

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

MANDRAVELI MHN ASXOLHSAI ME PRAGMATA POY DEN KSEREIS KAI DEN EXEIS PERASEI POTE APO KEI!!!..
PARKARE KALYTERA TA KILA SOY STOY DICK CUMSHOTS SOY!!!..
ALLA KAI SY AI VRES POY TOYS VRISKEIS TETIOYS ANEGKEFALOYS KAI TOYS ANADIMOSIEVEIS???>>
ALLOI SOVAROI KAI SOVARA ARTHRA DEN YPARXOYN???..
EKTOS AN EINAI TETIO TO EPIPEDO SOY!!

ai-vreS είπε...

Αδερφέ
Μάθε να γράφεις Ελληνικά.
Μας κουράζεις.

Ανώνυμος είπε...

Μα το aivres είναι στην ίδια κατεύθυνση με τον αρθρογράφο..απορώ 9 50 με την απορία σου...Ο άνθρωπος-οι άνθρωποι φίλε ένα στόχο έχουν! Ακόμα και σε πράγματα που δε σκαμπάζουν να οδηγούν τη σκέψη στο εξής ένα. Η αριστερά φταίει. Και αφου αυτό περάσει ως αντίληψη στα επιμέρους να μπορεί εύκολα να γενικευτεί. Και για πιο λόγο όλα αυτά; Μήπως επειδή "πονούν" που η αριστερά πιθανόν να εχει κάνει και λάθη; όχι βέβαια...άλλο θέλουν Να πουν το απλό. Η αριστερά τελείωσε Ζήτω το ΠΑΣΟΚ του μνημονίου, της "ρεαλιστικής" πολιτικής..Κρίμα... αφού οι κύριοι του aivres πρώτα φόρεσαν τον μανδύα της "αγάπης για τον τόπο τους" τώρα φαίνεται η αλήθεια τους γυμνή! Η στήριξη με κάθε τρόπο της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ , η στήριξη με κάθε τρόπο της πολιτικής των μιζαδόρων του καζινοκαπιταλισμου. Το επομενο ανέβασμά τους θα ειναι κάνα σχόλιο για τον Tσιπρα, κάνα σχόλιο για την ανεπάρκεια της αριστεράς, κάνα σχόλιο για την αδιέξοδη πολιτική της αριστεράς. Οι δημοκρατικοί πολιτες της περιοχής Σερβίων - Βελβεντου να σκεφτούν καλά ποιοι καθοδηγούν το αιβρες και ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετεί.

ΑΚΠΠ(Ανεξάρτητη Κίνηση πέρα από το Ποτάμι) είπε...

Eκπλησσόμεθα με την αντικειμενικότητα σου 3:44
γιαυτό εμείς ότι γράφεις το χάφτομε αυτολεξεί.

ΛΕΓΑΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΔΩ ΜΕΣΑ ΕΝΑΣ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ ΟΠΩΣ ΕΣΥ 3:44

Γιαυτό ΕΜΕΙΣ ΨΗΦΙΣΑΜΕ ΒΑΣΙΛΗ
ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΒΑΣΙΛΗ
ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΒΑΣΙΛΗ

Ανώνυμος είπε...

Ου πράσινους σάλιαγκας περ'απ'του πουτάμ'
ξανάγραψι, κι άφησι τα σάλιατ' ιδώ στου μπλόκ για να τ'αναγνουρίσ'ν
Α.. χρεάζιτ' να κάν' ου κόσμους ότ' γίνιτι στ'Λιβύη, σ'ν Αίγυπτου, να ιδώ πόσεις θα ν'αρπάξ'ν οι πρασινογκούστηρις κι οι κουνσταντουπουλαίοι!!..
Ε ρε γλέντ' που'θα να γίν' !!...

Ανώνυμος είπε...

Μας ζαλισατε ξερουμε τη ψηφισατε αλλαξτε τροπαριο .

Ανώνυμος είπε...

Κι ιπειδή ξέρ'ς τι ψήφ'σα, πρέπ' να μη μ'λώ?
Σ'ινοχλεί η αλήθεια??..
ή μήπους φουβάσι ότ' θα τσ'αρπάξ'ς τσ'ανακατουμένις??..
Αν συνιχήσ'ς έτσ' δεν τσ'γλυτών'ς!!!...

Το Προφίλ μας