Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Νεανική Επιχειρηματικότητα

του Κων/νου Μπιλιώνη
Η νεανική επιχειρηματικότητα νικώντας τη γραφειοκρατία μπορεί πλέον να γίνει πιο προσιτή στους νέους που θέλουν να πρωτοπορήσουν και να κάνουν πράξη μια καινοτόμο ιδέα σε επικερδή επιχείρηση. Η νέα γενιά είναι αυτή που καλείται να συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου της χώρας. Έτσι λοιπόν οι σύγχρονες επιχειρήσεις αυτομάτως δημιουργούν ανταγωνισμό ταυτόχρονα και ανάπτυξη, όπως και νέες θέσει εργασίας άρα και μείωση της ανεργίας. Εκτός από την ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας η νέα επιχειρηματικότητα είναι ένα κίνητρο για να μείνουν οι νέοι στον τόπο τους και να μη φεύγουν προς το εξωτερικό για αναζήτηση εργασίας.
Όσοι θέλουν να ασχοληθούν με τη νεανική επιχειρηματικότητα, πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες μετατρέποντας την καινοτόμο ιδέα σε πράξη βάζοντας το λιθαράκι τους στην ανάπτυξη και ξεφεύγοντας από την υποαπασχόληση και την ανεργία.
Η νέα γενιά πρέπει να στραφεί στο εμπόριο, στην πράσινη ανάπτυξη όπως την καλλιέργεια ενεργειακών φυτών, στις νέες τεχνολογίες όπως για παράδειγμα την ψηφιακή τεχνολογία του διαδικτύου και του κινητού τηλεφώνου, στο ηλεκτρονικό επιχειρείν και τα νέα ψηφιακά προϊόντα όπως λογισμικά, στην παραγωγή και πιο συγκεκριμένα στην παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, παραγωγή παξιμαδιών και μπισκότων, μακαρονιών, λαζανιών, κακάου, σοκολάτας και ζαχαρωτών, αρτυμάτων, καρυκευμάτων.
Στόχος είναι η ενίσχυση πολύ μικρών και μικρών νέων επιχειρήσεων οι οποίες επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτομικών ιδεών υπό τη μορφή της εμπορικής διάθεσης νέων προϊόντων ή υπηρεσιών ή ακόμη και την επέκταση των προϊόντων τους ή τη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας όπως και της διαδικασίας παροχής υπηρεσιών που χρησιμοποιούν. Ωστόσο η υψηλή ποιότητα της επιχειρηματικής ομάδας θα προσμετράτε στην αξιολόγηση και τη βαθμολόγηση των προτάσεων όπως επίσης και οι παραγωγικές δεξιότητες, το επιχειρηματικό ταλέντο, το κατάλληλο μορφωτικό επίπεδο, η εμπειρία και η γνώση του αντικειμένου.

Τέλος η νεανική επιχειρηματικότητα με τη σωστή διαχείριση και καθοδήγηση, μπορεί να φέρει ανάπτυξη στη περιοχή καθώς και να παίξει ρόλο στη μείωση της ανεργίας. Για να μην πάει χαμένη όμως και αυτή η προσπάθεια, μιας και τα βήματα που γίνονται αυτό το διάστημα είναι προσεκτικά πρέπει να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός εποπτείας όχι μόνο στις νέες, αλλά και στις εν ενεργεία  επιχειρήσεις όπου ταυτόχρονα θα αξιολογεί αλλά και θα προσπαθεί να κάνει πιο ανταγωνιστική την επιχείρηση προς όφελος του καταναλωτικού κοινού.


             

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Να δούμε ποιος θα πουλήσει σε ποιους τι ρε πρασινοφρουρέ,τώρα που όλο το χρήμα του λαού βγήκε έξω στους πλούσιους τοκογλύφους.
Καλή μας πτώχευση και καλή μας φτώχεια.

Ανώνυμος είπε...

Poli genika mas ta les filarako, ase na milisi kanenas pou spoudase Stratigiko Managment, 10 lexis olo kai olo to arthro kai 100 tha xrisimopiis. Oloi xeroume ti esti pixirin kai engeni epixirimatikotita, proti fora akouo tin enia neaniki epixeirimatikotita stin orologia tou Managment, giati oi ales epixirimatikotites ti einai? Ma8e kai kati allo i enia tis epixirimatikotitas briskei basi se mia oikonomia aneptigmeni 8a legame se mia agora koresmeni. Distixos i Ellada vriskete se oikonomiki yfesi, den xero ean sou lei tipota ayto. Se ayto to stadio i kainotomia den mpori na prosferi tipota. Mono i proselkisi neon ependiton kai kefaleon stin Ellada mpori na dosi o8isi stin anaptixi.

YG: kala einai na kenotomoume alla den ftani mono ayto. Poso kero 8a eimaste kenotomoi? kai otan o alos mas adigrapsi ti kanoume? Gia ayto lipon diabase ligo Stratigiko Managment kai ela meta kai pesma gia tin ''neaniki'' sou kenotomia. xxaxaxaxa

Ανώνυμος είπε...

Η Νεανική επιχειρηματικότητα ως έννοια έχει να κάνει με την ψυχολογία των νέων ανθρώπων για να ξεκολλήσοΝυ πλέον απο το δημόσιο. Η καινοτομία δεν μπορεί να σταματήσει, εσύ που ξέρεις τα πολλά 10:55. Υπάρχει περίπτωση να σταματήσουμε να εξελισόμαστε; Άρα δεν υπάρχει περίπτωση και να καινοτομούμε. Τέρμα το αραλίκι, δια βίου μάθηση και καινοτομία λοιπόν. Νέες έννοιες για την ΕΛΛΑΔΑ, μιας και στο εξωτερικό τις έχουν υιοθετήσει εδώ και πολλά χρόνια.

Υ.Γ. Ο Μπιλιώνης έγραψε ένα άρθρο με το οναματεπώνυμο του, εσύ κάνεις κριτική ως ανώνυμος.

Ανώνυμος είπε...

Η νεανική επιχειρηματικότητα ως έννοια έχει να κάνει με την ψυχολογία των νέων ανθρώπων για να μην θυμούνται ότι όλοι είναι άνεργοι,μπας και πιαστούν από μια ελπίδα από το πουθενά και δεν ξεσηκωθούν να τα κάνουν όλα λαμπόγυαλο..

ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΛΙΤΏΝΕΤΕ ΡΕ ΠΑΣΟΚΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΑΣ ΘΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ.

Ανώνυμος είπε...

Μικρέ,
η καινοτομία δεν είναι η παραγωγή παξιμαδιών, μπισκότων, μακαρονιών, το κακάο δεν φυτρώνει στην Ελλάδα και η επιχειρηματικότητα δεν είναι έκθεση ιδεών ή ευχολόγιο. Αν μπορείς εσύ να κάνεις κάτι (επιχειρηματικό) όχι κατ’ ανάγκη καινοτόμο κάνε και άσε τις συμβουλές για τους άλλους.

Ανώνυμος είπε...

Η καινοτομία δεν εξιδικεύεται σε κάποιο προϊον ή υπηρεσία. Τα άρθρα δεν γραφονται αποκλειστικά για να δώσουν συμβουλές ή να λύσουν κάποιο θέμα (αυτό θα χρειαζότανε τουλάχιστον 30-40 σελίδες κείμενο) αλλα για να δώσουν τροφή για σκέψη και διάλογο.

Ανώνυμος είπε...

Καλά μας τα λες φίλε μου αλλά να σε ρωτήσω. Τι γίνεται σε περίπτωση που κάποιος "τολμήσει" να επιχειρήσει του ακυρώνουν στρέμματα σαν δασικά "δημόσια", του αλάζουν νόμους τελευταία στιγμή, πληρώνει δεύτερη και τρίτη φορά παράβολα, τοπογράφους, μελέτες, περιμένει εως και ( 2 ) μήνες για μια υπογραφή και γενικά πληρώνει και...περιμένει εδώ και 6 μήνες να ενταχθεί σε πρόγραμμα.?- Φίλος μου έχει πληρώσει πάνω από 30000,00 ευρώ και στον ορίζοντα ΜΑΥΡΙΛΑ. Για ποια ΑΝΑΠΤΥΞΗ μας μιλάς όταν έργα που έχουν δρομολογηθεί από υπηρεσίες και θα δουλέψει κόσμος και κοσμάκης μέχρι να κάνουν έναρξη στο ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ δεν υπάρχει κανένας που να ενδιαφέρεται να το κάνει πράξη.

Ανώνυμος είπε...

Πρέπει να καταλάβουμε ότι δεν αρκεί η σκέψη ή ο διάλογος. Αυτά γίνονται στα κάθε είδους καφενεία και παράθυρα ή σε υπουργικά γραφεία εδώ και χρόνια. Η δράση λείπει.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε 11:42 πολύ σωστή η τοποθέτησή σου. Γι αυτό η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή κάνει μια τεράστια προσπάθεια για να εξαλειφθούν τέτοιες παθογένειες τους συστήματος.
Τέλος στην κρατικοδίαιτη ανάπτυξη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο απο το κράτος. Δηλαδή με 1-2 έργα και με 8μηνα και 2μηνα θα λυθεί το πρόβλημα; Μπορεί να ανακουφιστεί κάπως ο λαός αλλα δεν αποτελεί λύση.

Ανώνυμος είπε...

Για τον κύριο, λάτρη του στρατηγικού management:
Καλή η αντιγραφή από τα εγχειρίδια, αν και το συγκεκριμένο πρέπει να είναι μάλλον παλαιολιθικό. Αν εσύ έχεις ασχοληθεί με το στρατηγικό management εμείς όλοι είμαστε εξωγήινοι επενδυτές.

Περί καινοτομίας να διορθώσω τον κύριο λέγοντας ότι και η παραγωγή παξιμαδιών, μπισκότων, κλπ και εν γένει κάθες προϊόντος ή υπηρεσίες μπορεί να ενσωματώνει καινοτομίες.
Εξάλλου οτιδήποτε συνιστά ουσιώδη μεταβολή στην παραγωγή ενός προϊόντος ή στην προσφορά μιας υπηρεσίας ή στη διαφοροποίηση της διαδικασίας παραγωγής/προσφοράς συνιστά εξ' ορισμού καινοτομία.
Μην υποτιμάμε επομένως τα παξιμάδια...

Το πρόβλημα μας είναι ότι γράφουμε 2-3 τσιτάτα πασπαλισμένα με ολίγη από επιχειρηματικότητα, καινοτομία, ανάπτυξη (αν είναι και πράσινη είναι πιο μοδάτη) και καθαρίσαμε...

Το ακόμα χειρότερο είναι ότι οι περισσότεροι όσον επικαλούνται αυτές τις εύηχες και θετικά φορτισμένες λέξεις, κύρια οι πολιτικοί ταγοί, συνήθως αγνοούν το περιεχόμενο τους και κρύβουν την γύμνια τους πίσω από γενικότητες.

Η τρίτη κατάρα είναι η ακαδημαϊκή προσέγγιση του επιχειρείν (κοινώς από τα συγγράμματα βγαλμένη των καθηγητάδων τα ιερά) που μαθηματικά μας έχει οδηγήσει στην αποτυχία, καθότι η πραγματική οικονομία διαφέρει από εκείνη των συγγραμάτων.
Το έχουμ εδιαπιστώσει άλλωστε και από τη διαχρονική στελέχωση των υπουργείων και των οργανισμών με ακαδημαϊκούς και γενικά με στελέχη που έχουν τίτλους αλλά μηδενική ή ελάχιστη εμπειρία από την αγορά.

Αν κάποιος θα ήθελε να συμβάλλει εποικοδομητικά στη συζήτηση καλό θα ήταν να προτείνει συγκεκριμένα πράγματα αναπτύσσοντας τη συλλογιστική του.
Σωστή ή λάθος μέσα από τη συζήτηση και την προηγούμενη εμπειρία θα διαφανεί.
Το τί πρέπει να γίνει το γνωρίζουμε όλοι.

Αν θέλουμε να μιλάμε για ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα ας επικεντρωθούμε
- τί πρέπει να παράγουμε
- πως να το παράγουμε και με τι κόστος
- που να το διαθέσουμε και σε ποια τιμή
- πως να το πουλήσουμε
και πλείστα άλλα πρακτικά και λιγότερο θεωρητικά προβλήματα.

Θα συμφωνήσω με τον κύριο ότι η απλοποίηση του πλαισίου που διέπει τη λειτουργία κράτους, επιχειρήσεων και πολιτών μπορεί να κινήσει την αναπτυξιακή διαδικασία.

Σε μια χώρα:
- που τεχνικά είναι χρεοκοπημένη
- έχει την υψηλότερο δείκτη διαφθοράς
- έχει μια απίστευτη γραφειοκρατεία και πολυνομία
- έχει το πολυπλοκότερο και πιο ασταθές φορολογικό σύστημα στην Ευρώπη, ίσως και στον κόσμο.
- έχει τους υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές
- δεν μπορεί να ανταγωνιστεί σε επίπεδο κόστους εργασίας τους γείτονες της
- που το κέρδος είναι το όγδοο θανάσιμο αμάρτημα

... αν βρείτε εσείς, σε ένα τέτοιο περιβάλλον, κάποιον να έρθει να επενδύσει τα ωραία του τα χρήματα πείτε το και σε εμάς.
Για αυτό και έχουν βαλτώσει όλες οι "μεγάλες" επενδυτικές πρωτοβουλίες από το εξωτερικό.

Για τα μεγάλα επενδυτικά κεφάλαια του εξωτερικού, αν ποτέ θελήσουν να επενδύσουν την χώρα μας, 2 είναι οι σημαντικοί παράμετροι:
α) σταθερό και απλοποιημένο φορολογικό πλαίσιο
β) απλοποιημένη διαδικασία αδειοδοτήσεων

Δυστυχώς μέχρι σήμερα κανένα από τα 2 δεν έχει προχωρήσει στο βαθμό που πρέπει.

Ως τότε θα καρτεράμε του εξωγήινους επενδυτές, αφού οι άλλοι από τα Κατάρ δεν μας ήρθαν.

Το Προφίλ μας