Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 28 Μαΐου 2011

Οικολογικές ανησυχίες στο 1ο ΚΑΠΗ Πτολεμαίδας

της Μαίρης Κεσκιλίδου από τον ΠΡΩΙΝΟ ΛΟΓΟ
Έναν κάδο ανακύκλωσης φαρμάκων ζητά το 1ο κέντρο προστασίας ηλικιωμένων Πτολεμαίδας προκειμένου τα  άδεια κουτιά και τα δισκία φαρμάκων που χρησιμοποιούν τα μέλη του να καταλήγουν στους ειδικούς αυτούς κάδους και όχι στα σκουπίδια με τις όποιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής. Ωστόσο η ευαισθησία της διοίκησης, του προσωπικού, και των μελών του 1ου ΚΑΠΗ σχετικά με  την αποτελεσματική αξιοποίηση  των φαρμάκων έχει και κοινωνικό χαρακτήρα αφού είτε αποστέλλονται σε οργανώσεις για την ανακούφιση ευπαθών ομάδων του πληθυσμού είτε για να αναπληρώσουν ελλείψεις σε ορθόδοξα μοναστήρια εκτός Ελλάδος.

Η προσπάθεια για τη συγκέντρωση φαρμάκων ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια με τη προσφορά μελών του ΚΑΠΗ τα οποία κάνουν συχνή χρήση διαφόρων φαρμακευτικών παρασκευασμάτων, που είτε τα χρησιμοποιούν είτε όχι. Μετά την συγκέντρωση  ακολουθεί  η διαδικασία της επιλογής,  δηλαδή εάν έχει παρέλθει η ημερομηνία λήξης η όχι του φαρμάκου για να συσκευαστούν και να αποσταλούν  στην εθελοντική οργάνωση ΠΡΑΞΙΣ που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και ασχολείται με τις ευαίσθητα κοινωνικά ομάδες προκειμένου να τα διανείμει σε φιλάσθενα άτομα τα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν στην δαπάνη της αγοράς τους από τα φαρμακεία. Οι ποσότητες που μεταφέρονται στην Θεσσαλονίκη  είναι μικρές και μεταφέρονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα κι αυτό για να μην λήξει ο χρόνος χρήσης του φαρμάκου. Τα νεότερα μέλη του ΚΑΠΗ ενημερώνονται για την διαδικασία αυτή μέσω ανακοινώσεων ενώ τα παλαιότερα απευθύνονται στην νοσηλευτική υπηρεσία μόλις διαπιστώσουν ότι το κουτί με τα δισκία έχει τελειώσει και δεν τους χρειάζεται. Το πρόβλημα είναι στα ληγμένα φάρμακα τα οποία λόγω της έλλειψης μέσων ανακύκλωσης καταλήγουν στους χώρους απόθεσης των απορριμμάτων.  Όπως σημειώνει η Θεοδότα Σαμαρά νοσηλεύτρια του 1ου ΚΑΠΗ Πτολεμαίδας «προσπάθησα να βρω διάφορους φορείς ώστε να προμηθευθούμε έναν κάδο ανακύκλωσης για φάρμακα αλλά διαπίστωσα ότι η Πολιτεία είναι πολύ πίσω. Υπάρχει μια φαρμακευτική  αποθήκη στη Θεσσαλονίκη για τη συλλογή τέτοιων φαρμάκων αλλά δεν είναι εύκολο να έρθουν οι κάδοι  στην περιοχή μας για διάφορους λόγους. Γνωρίζω επίσης ότι παρόμοιοι κάδοι υπάρχουν στην Φλώρινα χωρίς να είμαι σε διάθεση να πω εάν συλλέγονται φάρμακα ενώ  πληροφορίες αναφέρουν ότι η διαδικασία της ανακύκλωσης ολοκληρώνεται στο εξωτερικό».
Φάρμακα στα  Ιεροσόλυμα ..
Ωστόσο μέρος των φαρμάκων που συλλέγονται «ταξιδεύουν» το τελευταίο διάστημα έξω από τα σύνορα της χώρας μας και κατευθύνονται προς τα ελληνορθόδοξα  μοναστήρια, στους Αγίους τόπους,  προκειμένου να αναπληρώσουν τις ελλείψεις των φαρμακείων που διαθέτουν οι μονές. Η ζήτηση αφορά σε αντιπυρετικά, αντιβιοτικά, και παυσίπονα  και προορίζονται είτε για τις ανάγκες των μοναχών είτε για τυχόν προβλήματα υγείας που αντιμετωπίσουν οι προσκυνητές. Όπως επισημαίνει η Χαρά Θεοδόση κοινωνική λειτουργός στο 1ο ΚΑΠΗ Πτολεμαίδας το διάστημα αυτό προετοιμάζεται η δεύτερη αποστολή φαρμάκων- 20 περίπου κουτιά – που θα τη μεταφέρουν προσκυνητές από την περιοχή στα Ιεροσόλυμα για να την  παραδώσουν  στους πατέρες.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον ανθρωπιστικές ανησυχίες είναι αγαπητό Ai- vres και ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στους παππούδες και στις γιαγιάδες του ΚΑΠΗ Πτολεμαιδας!

ai-vreS είπε...

Παράδειγμα προς όλους μας!

Το Προφίλ μας