Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Γ. Παπανδρέου: "Θα προχωρήσω μόνος μου " !

Πλήρες αδιέξοδο! 
Δεν θα εκδοθεί ανακοινωθέν για την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών από την Προεδρία της Δημοκρατίας!  
Την απόφασή του να προχωρήσει μόνος, χωρίς τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στο τέλος της συνάντησης των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Κ. Παπούλια.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν τους κάλεσε για να τους εκβιάσει με εκλογές αλλά αντιθέτως ζητεί τη συναίνεση τους ώστε να βελτιωθεί το πολιτικό κλίμα και να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα στους δανειστές μας και στις αγορές.   

Μάλιστα, για να ενισχύσει τα επιχειρήματα του, τους είπε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν κανονικά το 2013.

Πληροφορίες από τη συνάντηση αναφέρουν ότι ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε διατεθειμένος να ακούσει προτάσεις και να συζητήσει τρόπους διεξόδου, υπό την πίεση των πιστωτών για την επίτευξη συναίνεσης.

Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έθεσε κατά τη διάρκεια της
τρίωρης και πλέον συζήτησης το θέμα της διασφάλισης της παραμονής της χώρας στη ζώνη του ευρώ.
Παράλληλα, άκουσε, χωρίς να απορρίψει εκ προοιμίου, την πρόταση Καρατζαφέρη για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, κάτι όμως που απορρίφθηκε ως αντισυνταγματικό από τον πρόεδρο της ΝΔ κ.
Αντ. Σαμαρά και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλ. Τσίπρα.

Επίσης, ο κ. Παπανδρέου φέρεται να έκανε λόγο ακόμη και για το ενδεχόμενο συγκρότησης μίας κυβέρνησης με συμμετοχή υπερκομματικών προσώπων σε καίριες θέσεις, για να συναντήσει την άρνηση του κ. Σαμαρά.


Συναίνεση ζήτησε ο Πρωθυπουργός και τον φορέα αποκρατικοποιήσεων.  


Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ επέμεινε στη λογική επαναδιαπραγμάτευσης του μνημονίου και υιοθέτησης της πρότασής που κατέθεσε προσφάτως στο Ζάππειο, κάτι που δεν βρήκε ανταπόκριση από τον Πρωθυπουργό.


Ο κ. Παπανδρέου όμως ζήτησε επίμονα από τον κ. Σαμαρά να συμφωνήσουν και μάλιστα στη δευτερολογία του, απευθύνθηκε προσωπικά σε εκείνον λέγοντας του «
Ελα να συμφωνήσουμε» και στη συνέχεια του πρότεινε να πάνε μαζί στην τρόικα για να διαπραγματευτούν το φορολογικό πρόγραμμα. Οι προτάσεις του Πρωθυπουργού δεν βρήκαν ανταπόκριση από τον πρόεδρο της ΝΔ.   

Ο κ. Παπανδρέου απέκρουσε την κριτική που δέχτηκε ότι έχει αποτύχει το μνημόνιο λέγοντας ότι «
το πρόγραμμά μας έχει εφαρμοστεί μόνο κατά το 1/3» και πρέπει να ολοκληρωθεί για να παράξει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Αρνητικά στις προτάσεις τοποθετήθηκαν τόσο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, κυρία
Αλέκα Παπαρήγα, όσο και ο κ. Τσίπρας, ενώ προς το τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου ρωτήθηκε από τον κ. Σαμαρά αν η εξέλιξη της συζήτησης σημαίνει προσφυγή στις κάλπες. «Δεν πάω σε εκλογές, θα προχωρήσω μόνος. Εκλογές θα γίνουν το 2013», απάντησε σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Παπανδρέου.

Το Συμβούλιο


Σε ναυάγιο κατέληξε, μετά από τρισήμισυ ώρες, το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.
Κάρολο Παπούλια.

Η εκτίμηση αυτή ενισχύεται από την δήλωση στην οποία προέβη εξερχόμενος από το Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ κ.
Γ. Καρατζαφέρης ότι: «Δεν κατάλαβαν οι άνθρωποι ότι εάν ο Ευρυβιάδης με τον Θεμιστοκλή δεν τα είχαν βρει το 480 π.Χ. δεν θα τους είχε γράψει η Ιστορία. Η καρέκλα, δυστυχώς, μερικών είναι πάνω από την Ελλάδα. Οψόμεθα»

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στον πρόεδρο του ΛΑ.ΟΣ τη συμφωνία τορπίλισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. κ.
Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός παρέμεινε στο Προεδρικό Μέγαρο μισή ώρα μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου όπου και συνομίλησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.


Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ.
Γιώργος Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της συνάντησης εμφανίστηκε «ανοικτός» σε όλες τις προτάσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα πραγματοποιήσει δηλώσεις στο Μέγαρο Μαξίμου στο οποίο και μετέβη αμέσως μετά το Προεδρικό Μέγαρο. 


Η κυρία
Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της από τη Βουλή μίλησε για «εκβιαστικά διλήμματα» και «τρομοκρατία τύπου Μπιν Λάντεν που έχουν ένα και μοναδικό σκοπό. Να δημιουργήσουν προϋποθέσεις για τη διεύρυνση των κερδών των κερδοσκόπων σε βάρος του ελληνικού λαού».

«
Λύση και διέξοδο υπάρχει όταν κάποιος στοχεύει στην ανατροπή της κυριαρχίας των μονοπωλίων», τόνισε

«
Να μην παγιδευτεί ο λαός σε εκβιασμούς» τόνισε επανειλλημένα

Πρόσθεσε ότι «
το δίλημμα για το λαό είναι ή να χρεοκοπήσει ή να αντεπιτεθεί μαζί με το ΚΚΕ».
TO BHMA 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

«Προχωρώ μόνος μου, ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» φέρεται να είπε ο πρωθυπουργός στο τέλος του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Παραλλήλως ο πρωθυπουργός (αναμένονται οι δηλώσεις του) είπε προς τους συνομιλητές του ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Η σύσκεψη κατέληξε σε αδιέξοδο καθώς ο κ. Παπανδρέου δεν απέσπασε τη συναίνεση που ζητούν οι πιστωτές της χώρας προκειμένου να εκταμιευτεί η πέμπτη δόση του δανείου. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο υπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε προς τους πολιτικούς αρχηγούς ότι τα περιθώρια είναι περιορισμένα και τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα εξαντληθούν τον Ιούλιο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ν.Δ, ο πρωθυπουργός είπε ότι δέχεται να ενσωματώσει στην οικονομική πολιτική ορισμένες από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας, όχι όμως και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών. Κατά τον κ. Σαμαρά, η μείωση των φορολογικών συντελεστών θα τονώσει την αγορά και θα επανεκκινήσει την οικονομία δημιουργώντας και έσοδα για το κράτος. Στο πλαίσιο αυτό, η Ν.Δ ζητεί επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, κάτι που η κυβέρνηση δεν θεωρεί εφικτό. Εκ των πραγμάτων, όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η Ν.Δ αδυνατεί να συναινέσει.

Πρώτος εξήλθε του προεδρικού μεγάρου ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος επετέθη-χωρίς άμεση αναφορά-στον πρόεδρο της Ν.Δ: «κάποια ενδιαφέρονται μόνο για την καρέκλα τους» είπε χαρακτηριστικά και αποχώρησε. Επίσης οι επικεφαλής των κομμάτων της Αριστεράς, απέρριψαν, όπως ήταν αναμενόμενο, την πρόταση για συναίνεση αφού αποτελεί άλλοθι για την αφαίμαξη των λαϊκών στρωμάτων.

Το Προφίλ μας