Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 25 Μαΐου 2011

Θα καθυστερήσουν φέτος οι ψεκασμοί για τα κουνούπια στη Δυτική Μακεδονία

Θα καθυστερήσουν φέτος οι ψεκασμοί για τα κουνούπιααπό ΤΟ ΒΗΜΑ
Με καθυστέρηση θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί στις αγροτικές περιοχές της χώρας, ιδίως σε αυτές της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να μην επεκταθεί ο ιός του Δυτικού Νείλου που πέρυσι κόστισε τη ζωή σε 35 άτομα. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει κάνει έκκληση από τον περασμένο Μάρτιο για την άμεση έναρξη της «προνυμφοκτονίας», όπως λέγεται ο ψεκασμός των αυγών του κουνουπιού.
Εκπρόσωποι του υπουργείου είχαν τονίσει τότε ότι «οι ψεκασμοί πρέπει να γίνουν έως τον Μάιο για να μην κατέβει ο ιός στη Θεσσαλία». Ωστόσο, η έκθεση για την έγκριση της σχετικής δαπάνης αναμένεται να κατατεθεί την Τετάρτη, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Ο καθηγητής Παρασιτολογίας, Εντομολογίας και τροπικών Νόσων της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας κ. Ν. Βακάλης αναφέρει στο «ΒΗΜΑ» ότι έχουν αρχίσει να λαμβάνονται μέτρα από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) σε περιοχές υψηλού κινδύνου, σε μια προσπάθεια να καλυφθεί το κενό, έως ότου αναλάβουν οι αναπτυξιακές εταιρείες της περιφέρειας.

Σύμφωνα με τους ειδικούς επιστήμονες, το 80% των ατόμων που μολύνονται δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, το 20% εμφανίζει ήπια νόσο, ενώ περίπου ένας στους 100 ασθενείς εμφανίζει σοβαρή νόσο, που προσβάλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Τα συμπτώματα της σοβαρής νόσου περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό, δυσκαμψία αυχένα, απάθεια, αποπροσανατολισμό, κώμα, τρόμο, σπασμούς, μυϊκή αδυναμία και παράλυση.

Ο χρόνος επώασης της λοίμωξης είναι από δύο έως 14 ημέρες, καθώς τόσο είναι το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από το τσίμπημα του κουνουπιού μέχρι την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα συμπτώματα της σοβαρής μορφής της νόσου (εγκεφαλίτιδα/μηνιγγίτιδα) μπορεί να διαρκέσουν μερικές εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας