Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 29 Μαΐου 2011

Φονικά αγγουράκια: Συναγερμός στην ΕΕ για το Ε.coli

Συναγερμός εχει σημάνει στις γερμανικές υγειονομικές αρχές ενω έντονο προβληματισμό προκαλεί στις ευρωπαϊκές, η επιδημία του βακτηριδίου E.coli στη Γερμανία, που έχει οδηγήσει στο θάνατο τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών που εδρεύει στην Στοκχόλμη, χαρακτήρισε την επιδημία αυτή από τις μεγαλύτερες του είδους παγκοσμίως.

Ολο το ρεπορτάζ

Οι γερμανικές αρχές που στοχοποίησαν τις εισαγωγές μολυσμένων αγγουριών από την Ισπανία, εκτιμούν ότι η κατανάλωσή τους προκάλεσε την επιδημία του αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου, μια σοβαρή επιπλοκή που οφείλεται σε ένα είδος βακτηριδίου E.coli το οποίο παράγει τοξίνες σιγκέλλας.
Από τις 25 Απριλίου έχουν καταγραφεί στη Γερμανία 276 κρούσματα της επιδημίας. Εκτός της Γερμανίας, 25 κρούσματα μόλυνσης από το βακτηρίδιο έχουν καταμετρηθεί στη Σουηδία, 7 στη Δανία, 3 στη Βρετανία, 2 στην Αυστρία, 1 στην Ολλανδία και 1 στην Ελβετία. Ολες οι περιπτώσεις αυτές αφορούν άτομα που ταξίδεψαν πρόσφατα στη Γερμανία.
Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών χαρακτήρισε την επιδημία "ασυνήθιστη" επειδή πλήττει κυρίως ενήλικους και ιδίως γυναίκες. Μολονότι κρούσματα αυτού του είδους παρατηρούνται συνήθως σε παιδιά κάτω των 5 ετών, σε αυτήν την επιδημία το 87% των κρουσμάτων είναι ενήλικοι και το 68% γυναίκες.

Ύποπτα αγγουράκια, τομάτες και μαρούλια

Το Ουραιμικό Αιμολυτικό Σύνδρομο επηρρεάζει το αίμα, τα νεφρά και σε σοβαρές περιπτώσεις, το κεντρικό νευρικό σύστημα. Πρόκειται για σοβαρή ασθένεια που απαιτεί νοσηλεία.
Οι αρχές συμβουλεύουν τους Γερμανούς και όσους ταξιδεύουν στη χώρα να αποφεύγουν τα αγγούρια, τις τομάτες και τα μαρούλια, ενώ, πολλά καταστήματα έχουν ήδη απομακρύνει αυτά τα τρόφιμα από τα ράφια τους.
Το περιφερειακό διοικητικό συμβούλιο της Ανδαλουσίας, ανακοίνωσε χθες ότι συνεχίζονται οι δραστηριότητες των δύο εταιρειών που εξάγουν αγγουράκια, για τα οποία υπάρχουν υποψίες ότι είναι μολυσμένα από το εν λόγω βακτηρίδιο, διευκρινίζοντας ότι μόνον οι ύποπτες παρτίδες προϊόντων των δύο εταιρειών έχουν μπλοκαριστεί. Προηγουμένως η Κομισιόν είχε ανακοίνωσε ότι η Ισπανία ανέστειλε τις δραστηριότητες των δύο αυτών εταιρειών.
Πάντως τόσο οι ισπανικές όσο και οι γερμανικές υπηρεσίες ερευνούν εντατικά την προέλευση του βακτηριδίου. Ερωτηθείς σχετικά ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα Υγείας, τόνισε ότι διενεργούνται παράλληλοι έλεγχοι για να διαπιστωθεί εαν η μόλυνση από το επικίνδυνο εντεροαιμορραγικό βακτηρίδιο E.coli προκλήθηκε σε κάποιο άλλο στάδιο της αλυσίδας διανομής.
Πηγή: ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας