Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

"Tων οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν." - Καθαρά λόγια

Tου Ανδρέα Πετρουλάκη
Tο έφερε η συγκυρία να παίξω το ρόλο του ανταποκριτή μας στις Βρυξέλλες τη μέρα που βάρεσαν τα τέλια. Και θα προσπαθήσω να σας μεταφέρω το κλίμα μετά τη δήλωση της Μαρίας Δαμανάκη. Κατ΄αρχάς καμμία έκπληξη από πολιτικούς και δημοσιογράφους. Και οι δύο αυτές κατηγορίες, στις Βρυξέλλες μιλούν τα απλά ελληνικά. Στην πτήση για την Αθήνα οι περισσότεροι γεννούν περικοκλάδες και τα πνίγουν.
Εδώ διατυπώνονται με σαφήνεια τα διλήμματα και με καθαρότητα οι εκδοχές. Λάθος ή ορθές οι εκτιμήσεις δεν εκφέρονται πάντως παρέα με λέξεις που αποδυναμώνουν τα νοήματα και δίνουν χώρο σε πολλές ερμηνείες.


Η Μαρία είναι γέννημα μιας άλλης κρίσης. Είχε αποδείξει και στο παρελθόν ότι έχει το χάρισμα της καθαρής γλώσσας στην οριακή στιγμή. «Εδώ Πολυτεχνείο». Στη συνέχεια την ρούφηξε και εκείνη σε μεγάλο βαθμό η δίνη της Μεταπολίτευσης, η οποία μεταξύ των άλλων ήταν και δίνη εννοιών. Ένας  χυλός ευφημισμών και παρηξηγήσεων  -«προοδευτικές κατευθύνσεις», « δημοκρατικές κατακτήσεις», « φιλολαικές πολιτικές»-που συνέβαλαν αποφασιστικά στη διαμόρφωση της συλλογικής αυταπάτης για την πορεία που ακολουθούσαμε. Η Μαρία δεν ήταν εκτός.’ Όμως κάποιες στιγμές ξαναθύμιζε το κορίτσι με την καθαρή γλώσσα.  «Ένα εκατομμύριο διαδηλωτές για το όνομα έχουν λάθος».«΄Εχασα και παραιτούμαι από την αρχηγία».

΄Όταν έκανε τη χτεσινή δήλωση  το ελληνόφωνο κομμάτι της πόλης πήρε φωτιά.Την διάψευση του ΄Ολι Ρεν ασφαλώς την είχαν προδικάσει όλοι. Αν παραδεχόταν ότι υπάρχει σενάριο δραχμής σήμερα δεν θα είχαμε τράπεζες. Την ίδια έψαχναν όλοι να δώσει διευκρινίσεις. Καμμία διευκρίνιση.’ Ο,τι είχα να πω προκύπτει από τη δήλωση. Ούτε εννοούσα αν και εφόσον, ούτε εννοούσα ότι πρέπει να σοβαρευτεί η αντιπολίτευση, ούτε παρερμηνεύθηκε το νόημα. Θα μπορούσε να προσθέσει ότι με τον ‘ Ολι Ρεν κάθομαι στο ίδιο τραπέζι στην Κομισιόν, τον ανιχνεύω κάπως καλύτερα.

Στη ουσία είπε αυτό που λένε και άλλοι εδώ. Ελάχιστοι όμως δημόσια. «Είναι κοινό μυστικό ότι καιρό τώρα οικονομικά και πολιτικά κέντρα επενδύουν στην ελληνική χρεωκοπία και την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Παρά την εξαιρετική κρισιμότητα της κατάστασης, των οικιών ημών εμπιπραμένων ημείς άδομεν», είναι η επίσημη δήλωση που μου έδωσε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Δανέλλης. Με αρκετές συμπτώσεις στην πολιτική του διαδρομή με εκείνη της Δαμανάκη και με την ίδια παρρησία την κρίσιμη στιγμή.

Πολλοί θα κατηγορήσουν σήμερα πρώτα τη Δαμανάκη και μετά τον Δανέλλη, επειδή  τόλμησαν να εκστομίσουν την απαγορευμένη λέξη «δραχμή». Οι ίδιοι περίπου που είχαν κατηγορήσει το ’08 τον Σημίτη γιατί εισήγαγε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο το αρκτικόλεξο ΔΝΤ. Οι ίδιοι που κατηγορούν τώρα τους πολιτικούς ότι μας άφηναν στο σκοτάδι τα χρόνια που εξυφαινόταν η προδιαγεγραμμένη κατάρρευση. Ε, σε λίγα χρόνια  θα εξαιρούν τους ελάχιστους τολμηρούς που περιγράφουν με ακρίβεια τον σημερινό κίνδυνο.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας