Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

«Η κλεψύδρα φτάνει κοντά στο τέλος»

Ο χρόνος που διαθέτει η Ελλάδα για να πείσει τις αγορές και την Ευρωζώνη ότι μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα τους χρέους της τελειώνει, υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος ΠροβόπουλοςΟ χρόνος που διαθέτει η Ελλάδα για να πείσει τις αγορές και την Ευρωζώνη ότι μπορεί ν’ αντιμετωπίσει τα προβλήματα τους χρέους της τελειώνει, υποστηρίζει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργος Προβόπουλος, σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής». Ο Γ. Προβόπουλος ασκεί κριτική τόσο στην κυβέρνηση για καθυστέρηση υλοποίησης του Μνημονίου, όσο και στην αντιπολίτευση για το ότι συντηρεί ψευδαισθήσεις περί εύκολων λύσεων.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας επισημαίνει χαρακτηριστικά πως «όποιοι νομίζουν ότι αν φύγει το Μνημόνιο θα ξαναγυρίσουμε στην προηγούμενη κατάσταση κάνουν μεγάλο λάθος», ενώ ξεκαθαρίζει πως δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις εκτός Μνημονίου στέλνοντας μήνυμα σε όσους υποστηρίζουν το αντίθετο.

«Η συντήρηση των ψευδαισθήσεων υπονομεύει τη συστράτευση της κοινωνίας στη μεγάλη προσπάθεια. Στη συστράτευση αυτή οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν», δηλώνει ο Γ. Προβόπουλος αναφερόμενος εμμέσως στην αντιπολίτευση, ενώ δεν αποφεύγει να ασκήσει κριτική και στην κυβέρνηση για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Μνημονίου: «Το κράτος δεν περιορίσθηκε όσο έπρεπε, ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει, άχρηστοι και κοστοβόροι οργανισμοί εξακολουθούν να λειτουργούν, ορισμένες νομοθετικές πρωτοβουλίες δεν υλοποιήθηκαν και έμειναν στα χαρτιά...».
Σύμφωνα με τον Γ. Προβόπουλο, το Μεσοπρόθεσμο σχέδιο δεν δίνει επαρκή έμφαση στον περιορισμό των δαπανών ενώ η επιβάρυνση των φορολογουμένων έχει εξαντλήσει τα όρια της.
Ο Γ. Προβόπουλος θεωρεί «τραγικό» το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης, ενώ εκτιμά ότι μπορεί να ενισχυθεί η ανάπτυξη: «Υπάρχουν δύο σημαντικές ευκαιρίες για την ενίσχυση της ανάπτυξης, που πρέπει πάση θυσία να εκμεταλλευθούμε: οι αποκρατικοποιήσεις, που θα συμβάλουν στον περιορισμό του δημόσιου χρέους και θα ενισχύσουν την εισροή ξένων άμεσων επενδύσεων, και η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων».

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ξεκαθαρίζει τέλος, πως οι τράπεζες δεν κινδυνεύουν, ωστόσο επιβάλλεται να προσαρμόσουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο στηρίζοντάς το σε ολική ανασύσταση δυνάμεων.
Πηγή Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας