Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Έφυγε από τη ζωή ο Γιάννης Μανωλεδάκης

Έφυγε τα ξημερώματα από τη ζωή σε ηλικία 74 ετών ο καθηγητής του ποινικού δικαίου της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ Ιωάννης Μανωλεδάκης. Ο εκλιπών γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1937. Αποφοίτησε από το Αμερικανικό Κολλέγιο «Ανατόλια» το 1955 με τιμητική διάκριση. Ήταν αριστούχος πτυχιούχος το 1960 και αριστούχος διδάκτορας του Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 1967. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, ομόφωνα εκλεγμένος επίκουρος καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στην Πάντειο Ανώτατη Σχολή Πολιτικών Επιστημών, επίκουρος και τακτικός καθηγητής του Ποινικού Δικαίου στο ΑΠΘ και επισκέπτης καθηγητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Θράκης.

Ο Ιωάννης Μανωλεδάκης δίδαξε Ποινικό Δίκαιο, Φιλοσοφία του δικαίου και Εισαγωγή στην Επιστήμη σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο, καθώς επίσης και σε σχολές επιμόρφωσης στελεχών. Το 2003 εκλέχτηκε Αντεπιστέλλον Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ ένα χρόνο αργότερα η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. του απένειμε ομόφωνα τον τίτλο του Ομότιμου Καθηγητή.


Έγραψε τριάντα βιβλία επιστημονικού περιεχομένου και πάνω από 200 μελέτες. O Ιωάννης Μανωλεδάκης τιμήθηκε από το Δήμο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, τη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ.α.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 5 το απόγευμα από τον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Κυρίου στα Κοιμητήρια της Θέρμης.


Τη θλίψη του για το θάνατο του ακαδημαϊκού και καθηγητή, Γιάννη Μανωλεδάκη, εξέφρασε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου.
«Ο Γιάννης Μανωλεδάκης υπήρξε πρότυπο επιστήμονα και δασκάλου για πολλές γενιές Ελλήνων Νομικών. Διεύρυνε τους ορίζοντες της ποινικής σκέψης και ανήγαγε τη νομική επιστήμη σε εγγυητή της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας. Το παραδειγματικό του ήθος τιμάται από όλη την επιστημονική κοινότητα και την ελληνική κοινωνία. Στην οικογένειά του εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια».



Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, μόλις πληροφορήθηκε το θάνατο του Γιάννη Μανωλεδάκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ο Γιάννης Μανωλεδάκης ήταν ο υποδειγματικός και εμπνευσμένος δάσκαλος. Ο επίμονος και ευρηματικός ερευνητής. Ο ιδρυτής μιας ολόκληρης σχολής στο ποινικό δίκαιο και για μας, τους μαθητές, συναδέλφους και φίλους του, ο άνθρωπος που αποτελούσε το σημείο αναφοράς της ακαδημαϊκής κοινότητας. Ο συνεκτικός ιστός, ο εκφραστής του ηθικού κανόνα μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Η απώλεια για τη νομική επιστήμη, για την ακαδημαϊκή κοινότητα και τον τόπο είναι πάρα πολύ μεγάλη».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας