Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

Κιβωτός γνώσης στην Κοζάνη

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Υπογράφτηκε η σύμβαση, το έργο θα ολοκληρωθεί σε 30 μήνες
Ιδιόκτητη στέγη, αντάξια της ιστορίας και του πολιτισμού της περιοχής, αποκτά η ιστορική Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης, καθώς χτες υπογράφτηκε η σύμβαση για την κατασκευή του νέου κτιριακού συγκροτήματος.Το έργο προϋπολογισμού 7,3 εκ. ευρώ, πρόκειται να ολοκληρωθεί σε δυόμιση χρόνια, από τη στιγμή που ο δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας και ο εκπρόσωπος της αναδόχου εταιρίας έβαλαν τις υπογραφές τους. Ο πρώτος υπογράμμισε ότι «ένα όνειρο ζωής για την πόλη και τους δημότες γίνεται πραγματικότητα, καθώς η βιβλιοθήκη με τις σύγχρονες προδιαγραφές θα συμβάλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής, ενώ μπορεί να αποτελέσει πόλο τουριστικής έλξης».
Σε οικόπεδο περίπου 3 στρεμμάτων, πλησίον του δημοτικού κήπου, όπου σήμερα βρίσκονται οι αποθήκες της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κοζάνης, πρόκειται να αναπτυχθεί το σύνθετο κτιριακό συγκρότημα, που θα στεγάσει τη Βιβλιοθήκη και τον Εκθεσιακό Χώρο της Βιβλιοθήκης.
Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Βαγγέλης Καραπάτσιος, η βιβλιοθήκη τοποθετείται στη θέση της νέας βιβλιοθήκης και το μουσείο στη θέση της παλιάς. Τα δύο «συμπαγή» κτίρια θα συνδέονται με μία «διάφανη» και «ελαφριά» κατασκευή. Το κτίριο είναι διώροφο με δύο υπόγεια. Ο χώρος της βιβλιοθήκης αναπτύσσεται στον ένα όροφο και καταλαμβάνει επιφάνεια 860 τ.μ., ενώ το ύψος επιτρέπει και την ανάπτυξη ενός παταριού, επιφάνειας 200 τ.μ. Ο κύριος χώρος του μουσείου αναπτύσσεται στο ισόγειο, σε μία επιφάνεια 440 τ.μ., όπου επίσης υπάρχει δυνατότητα μικρού παταριού. Ο ίδιος χώρος περιλαμβάνει cafe, αμφιθέατρο και βοηθητική αίθουσα σεμιναρίων. Στον κοινόχρηστο χώρο του ισογείου, προβλέπονται πωλητήριο μουσείου, καθιστικό, χώρος πληροφοριών και χώροι υγιεινής.
Στο πρώτο υπόγειο αναπτύσσονται ορισμένοι εκθεσιακοί χώροι του μουσείου σε μία επιφάνεια 590 τ.μ., γραφειακοί χώροι του μουσείου, χώροι παιδικής βιβλιοθήκης, γραφεία διοίκησης, υποδοχή, ενώ ξεχωριστός χώρος έχει προβλεφτεί για τα σπάνια παλαίτυπα. Στο δεύτερο υπόγειο έχουν προβλεφτεί όλες οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, αποθηκευτικοί χώροι του μουσείου και χώρος στάθμευσης.
Την υπογραφή για την κατασκευή της βιβλιοθήκης χαιρέτησε η πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι Βιβλιοθήκης» Ματίνα Μόμτσιου, η οποία τόνισε ότι «δημιουργείται μία κιβωτός γνώσης», ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «θα αποτελέσει πόλο έλξης για μελετητές και ερευνητές».
Να σημειωθεί ότι το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ Δυτικής Μακεδονίας. Ο αρχικός προϋπολογισμός ήταν 13,4 εκ. ευρώ, ενώ ανατέθηκε έναντι του ποσού των 7.340.874 ευρώ, καθώς η ανάδοχος εταιρία πρόσφερε έκπτωση της τάξης του 45%.
Η χτεσινή ημέρα χαρακτηρίστηκε ιστορική για την Κοζάνη, καθώς η βιβλιοθήκη της συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο σημαντικές βιβλιοθήκες της Ελλάδας, κυρίως λόγω του μεγάλου αριθμού παλιών βιβλίων που περιέχει, των χειρογράφων, του αρχειακού υλικού αλλά και του όγκου της σύγχρονης συλλογής της.
Η ιστορία της βιβλιοθήκης της Κοζάνης, ξεκινά από τον 17ο αιώνα που η πόλη, λόγω της θέσης της, εξελίσσεται σε πνευματικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, με τους Κοζανίτες πάροικους, λόγιους και εμπόρους, να διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στα δρώμενα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας