Επίκαιρα Θέματα:

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Πρόεδρος Οικονομικού ΑΠΘ: «Η επιτήρηση θα μας κάνει καλό»



Του Αλέξανδρου Μητάκη

Συνέντευξη του Μωυσή Σιδηρόπουλου στη Voria.gr: Το κλειδί για την επιτυχία του νέου haircut, τα CDS, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα και ο φόβος κοινωνικής αναταραχής Το μεγάλο κούρεμα (haircut) 50% του ελληνικού χρέους, που αποφάσισαν, μετά από μαραθώνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, οι ηγέτες της ευρωζώνης δίνει – φαινομενικά τουλάχιστον – ελπίδες λύσεις στο ελληνικό πρόβλημα.
Το χρέος της Ελλάδας μέσα σε μία 10ετία θα μειωθεί σε ποσοστό 120% του ΑΕΠ, προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμο και βιώσιμο, ενώ θα προτεραιότητα θα πρέπει να αποτελεί πλέον η πραγματική οικονομία και η επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Ωστόσο, για να υλοποιηθεί η παραπάνω συμφωνία χρειάζεται η ανταπόκριση από τους ιδιώτες πιστωτές (τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες, hedge funds κα), που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα. Και εδώ είναι το «κλειδί» για την επιτυχία της απόφασης και την ελάφρυνση του χρέους στο ποσό που προβλέπεται. Θα ανταποκριθούν, όμως, οι ομολογιούχοι στο κάλεσμα;

Ο πρόεδρος του τμήματος Οικονομικών του ΑΠΘ, Μωυσής Σιδηρόπουλος,
ο οποίος είχε προβλέψει σε συνέντευξή του στη Voria.gr τη συντεταγμένη χρεοκοπία της χώρας μας όταν η σχετική συζήτηση ήταν ακόμα ταμπού στην Ελλάδα, εκτιμάει σήμερα πως, τη στιγμή που η συμμετοχή στο νέο πρόγραμμα (το λεγόμενο PSI plus) είναι εθελοντική και ο ιδιώτης ομολογιούχος δεν είναι υποχρεωμένος να δεχθεί τη μείωση κατά 50% του τίτλου που διακατέχει, είναι πιθανό η ανταπόκριση να είναι πολύ πιο χαμηλή απ' ό,τι εκτιμάται. «Το θεωρώ εξαιρετικά αμφίβολο να συμμετάσχουν όλες οι τράπεζες στο κούρεμα. Πιθανότατα θα συμμετάσχει ποσοστό, πολύ μικρότερο από αυτό που περιμένουν και δεν νομίζω ότι θα ανταποκριθούν όλα τα ιδρύματα», αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στη Voria.gr, συμπληρώνοντας πως το haircut του ελληνικού χρέους θα ήταν πιο αποτελεσματικό εάν είχε αποφασιστεί από την αρχή, πριν η χώρα μας υπογράψει το Μνημόνιο.

Μέχρι στιγμής μόνο εκτιμήσεις μπορούν να γίνουν για το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών, το οποίο θα κρίνει την απόφαση επιτυχή, ωστόσο, καθώς η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου αποτελεί κατά κάποιο τρόπο επέκταση αυτής της 21ης Ιουλίου, αναζητείται εθελοντική συμμετοχή τουλάχιστον του 90% των ομολογιούχων. Βέβαια, οι τεχνικές λεπτομέρειες αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ο πρόεδρος του IIF(Διεθνής Ένωση Τραπεζών) δήλωσε, χθες, αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί ο στόχος που έχει τεθεί.

Σε ό,τι αφορά την πρόκληση πιστωτικού γεγονότος και κατ'επέκταση την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS), ο κ. Σιδηρόπουλος επισημαίνει πως δεν αποτελεί μια αξιόπιστη απειλή, καθώς, όπως αναφέρει, το συνολικό ποσό των CDS είναι χαμηλό και δεν ξεπερνάει τα 5-6 δισ. Ευρώ.

«Θα μας κάνει καλό η επιτήρηση»
Σχολιάζοντας το «αντάλλαγμα» που συμφώνησε να δώσει για τα επόμενα 10 χρόνια η κυβέρνηση, προκειμένου να μειωθεί το χρέος της, αυτό της μόνιμης επιτροπείας, ο καθηγητής υπογραμμίζει πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, που θα βοηθήσει τη χώρα να προχωρήσει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις.
«Η εποπτεία είναι κάτι το θετικό για τη χώρα και δεν θίγει την εθνική κυριαρχία. Μας έχει πιάσει πολύ ευαισθησία πάνω στο θέμα», δηλώνει, ενώ συμπληρώνει: «Είναι λογικό αυτοί που μας δίνουν χρήματα να θέλουν να παρακολουθούν το τι κάνουμε. Αλλά μην ξεχνάμε ότι δεν υπογράφουν αυτοί τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Απλά θα παρέχουν την τεχνογνωσία που θα βοηθήσει την Ελλάδα».

Δεν θίγονται οι συντάξεις από το κούρεμα
Τα ασφαλιστικά ταμεία είναι διασφαλισμένα και επομένως οι συντάξεις των πολιτών δεν θα θιγούν άμεσα από το κούρεμα των ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους τα Ταμεία, σύμφωνα με τον κ. Σιδηρόπουλο. «Αυτό που είπε ο πρωθυπουργός για τα ασφαλιστικά Ταμεία είναι σωστό. Δεν θα θιγούν άμεσα από το κούρεμα, αλλά μπορεί να έχουν απώλειες από μια παρατεταμένη ύφεση και μια μεγάλη αύξηση της ανεργίας, γιατί το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας είναι ανταποδοτικό», τονίζει.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι από το haircut 50% μπορεί να εμφανιστεί ένα πρόβλημα σε βάθος χρόνου, αλλά όχι άμεσα στα επόμενα χρόνια. «Εξάλλου, μέχρι τότε θα έχει γίνει νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με νέες αναλογιστικές μελέτες, που θα φέρει αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και πιθανόν νέες μειώσεις στις συντάξεις», υπογραμμίζει.

Ανέφικτος ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα το 2012
Εξαιρετικά δύσκολο χαρακτηρίζει ο κ. Σιδηρόπουλος το να καταφέρει η κυβέρνηση να πετύχει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο α' τρίμηνο του 2012, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τα μέτρα που έχει λάβει. «Τα πρωτογενή πλεονάσματα θα έρθουν μόνο μέσω της ανάπτυξης. Πρέπει να δοθεί έμφαση από την κυβέρνηση στη μείωση του ελλείμματος του ισοζυγίου συναλλαγών και την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να εκμεταλευτούμε δικούς μας πόρους και τομείς της οικονομίας όπου έχουμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα», υποστηρίζει.
Εκφράζει μάλιστα τον φόβο ότι μια νέα φοροεπιδρομή της κυβέρνησης – σε περίπτωση που τα τελευταία μέτρα που ανακοίνωσε αποτύχουν να πιάσουν τους στόχους – θα προκαλέσει μια μεγάλη κοινωνική αναταραχή, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την ελληνική οικονομία και τελικά για το ίδιο το μέλλον της χώρας μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας