Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Δυναμικές κινητοποιήσεις στα Σέρβια για κλείσιμο της Εφορίας

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Με κινητοποιήσεις υποδέχονται οι δημότες του δήμου Σερβίων – Βελβεντού την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για κλείσιμο της εφορίας Σερβίων, γεγονός που θα υποβαθμίσει περαιτέρω την περιοχή. Ο δήμαρχος Βασίλης Κωνσταντόπουλος, με εισήγησή του στο έκτακτο δημοτικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε χτες το μεσημέρι, πρότεινε σειρά δυναμικών κινητοποιήσεων, σε περίπτωση που αποβούν άκαρπες οι συνομιλίες της δημοτικής αρχής με το υπουργείο Οικονομικών. Ειδικότερα, πρότεινε περιφρούρηση της Εφορίας Σερβίων, από σήμερα Τρίτη 29 τρέχοντος και μέχρι να λυθεί το θέμα.
Η περιφρούρηση αποσκοπεί στο να μην επιτραπεί στους υπαλλήλους να φύγουν, μεταφέροντας τα πράγματά τους για μετάθεση στην Κοζάνη, ώστε οι πολίτες να συνεχίζουν να εξυπηρετούνται στα Σέρβια. Επίσης, πρότεινε κατάληψη της οδού Λάρισας – Κοζάνης στην είσοδο της πόλης και περιστασιακή διακοπή της κυκλοφορίας την Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου.
Στο δημοτικό συμβούλιο υποβλήθηκε σχέδιο ψηφίσματος διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θα συνταχθεί από διαπαραταξιακή επιτροπή.
Ακόμη στο πλαίσιο άλλων ενεργειών ο δήμαρχος πρότεινε
-Να ζητηθεί από τους βουλευτές όλων των κομμάτων να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητα παρέμβασης ώστε ν’ ανασταλεί η εκτέλεση της απόφασης του κλεισίματος της εφορίας.
-Να ζητηθεί η συμπαράσταση όλων των φορέων του νομού και της περιφέρειας στον αγώνα μας για την παραμονή σε λειτουργία της Εφορίας
-Να εξουσιοδοτηθεί ο Δήμαρχος ή μια διαπαραταξιακή αντιπροσωπεία να μεταβεί στην Αθήνα για την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Κάθε αρχηγός παράταξης να εξαντλήσει τις δυνατότητές του για επιρροή σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.
Ακόμη να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος σημείωσε την πρόθεση της δημοτικής αρχής να προτείνει στο υπουργείο Οικονομικών την ανάληψη από το δήμο των εξόδων ενός φορολογικού ΚΕΠ.
Στα επιχειρήματα της δημοτικής αρχής για διατήρηση της εφορίας, ο δήμαρχος παρέθεσε στοιχεία που δείχνουν την «παραγωγικότητα της εφορίας Σερβίων. Ειδικότερα υπογράμμισε:
- Σήμερα στη ΔΟΥ Σερβίων υποβάλλονται περίπου 7000 φορολογικές δηλώσεις, ημερησίως δε εξυπηρετούνται πάνω από 60 άτομα για διάφορες υποθέσεις. Το κόστος λειτουργίας της ΔΟΥ σήμερα ανέρχεται σε 25.000 ευρώ περίπου ετησίως, με μέτριους δε υπολογισμούς ένα φορολογικό ΚΕΠ θα είχε έξοδα λειτουργίας το πολύ 10.000 ευρώ ετησίως.
- Το κλείσιμο της ΔΟΥ θα είχε ως αποτέλεσμα την καθημερινή μετακίνηση 3 υπαλλήλων από την περιοχή προς την Κοζάνη και τη μετακίνηση άλλων 60 φορολοηουμένων, με μεγάλο ετήσιο κόστος.
- Το κλείσιμο της ΔΟΥ Σερβίων θα κοστίσει στην τοπική κοινωνία περί τις 150.000 € όταν το κόστος στα φορολογικά ΚΕΠ μπορεί να είναι 10.000 €, χωρίς να υπολογίζουμε το κόστος του χρόνου που θα χάνεται από τη μετάβαση, αναμονή, διεκπεραίωση των υποθέσεων και επιστροφή.
- Στην καλύτερη περίπτωση θα απαιτείται μισό μεροκάματο για όλη αυτή τη διαδικασία, άρα ημερησίως θα χάνονται 30 μεροκάματα με κόστος 2.400 €, και ετήσιο κόστος 633.600 €.
Για ποια εξοικονόμηση πόρων μιλάει η κυβέρνηση και το υπουργείο, όταν το σύνολο του οικονομικού κόστους για την τοπική κοινωνία θα προσεγγίσει τα 800.000 €, με αντίστοιχο κόστος λειτουργίας της ΔΟΥ 10 έως 20.000 €, αναρωτήθηκε ο Β. Κωνσταντόπουλος, για να προσθέσει: Πώς μπορούν να γίνουν πιστευτοί ότι δεν κρύβονται άλλες σκοπιμότητες γύρω από το κλείσιμο της Εφορίας Σερβίων; Σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν μπορεί να αναστέλλεται η λειτουργία της ΔΟΥ Σερβίων με πληθυσμό δήμου 17.656 κατοίκους και παραμένει σε λειτουργία η εφορεία της Νεάπολης του δήμου Βοϊου με ίδιο περίπου πληθυσμό, καθώς και του Νεστορίου με πληθυσμό του δήμου 2.500 κατοίκους περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας