Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων και ιδιωτικοποιήσεις στην Κούβα του Ραούλ Κάστρο

Στη Huffigton Post της 18ης Απριλίου διάβασα ίσως την πλέον σημαντική δήλωση του 2011. Ο ηγέτης της Κούβας Ραούλ Κάστρο κατέληξε στο ότι:
"No country or person can spend more than they have," he said. "Two plus two is four. Never five, much less six or seven – as we have sometimes pretended."Σχολίασα τότε (εδώ) ότι το τέλος της ουτοπίας φτάνει πλέον και στην Κούβα. Οι πολιτικές που εισάγονται πια στη χώρα "σκανδαλίζουν" και τον πλέον φανατικό υποστηρικτή της κομμουνιστικής διοίκησης του Φιντέλ.



Ενδεικτικά, σύμφωνα με όσα δημοσιεύθηκαν προχθές στην «Granma», την επίσημη εφημερίδα του κουβανικού κομμουνιστικού καθεστώτος, από την 1η Ιανουαρίου του 2012 είναι προγραμματισμένο να «απελευθερωθούν» σειρά...


...επαγγελμάτων (συγκεκριμένα αυτά των: ξυλουργών, ταπετσιέρηδων, μεταλλουργών, φωτογράφων, τσαγκάρηδων, ηλεκτρολόγων και κοσμηματοπωλών).

Βάσει των νέων ρυθμίσεων (οι οποίες αρχικά θα εφαρμοστούν σε έξι από τις 15 επαρχίες της Κούβας, προτού επεκταθούν σταδιακά μέσα σε διάστημα μερικών μηνών σε ολόκληρη την κουβανική επικράτεια), όλοι οι παραπάνω -πλέον ελεύθεροι- επαγγελματίες θα μπορούν από το νέο έτος να γίνουν οι ίδιοι «αφεντικά του εαυτού τους», όπερ σημαίνει πως αυτοί θα αρχίσουν να ρυθμίζουν μόνοι τις τιμές των προϊόντων-υπηρεσιών τους, να αγοράζουν πρώτες ύλες/προμήθειες, να νοικιάζουν τις εγκαταστάσεις τους (από το κράτος) και να αποδίδουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές.

Υπενθυμίζεται πως το καθεστώς του Ραούλ Κάστρο (ο οποίος πήρε τα ηνία της εξουσίας από τον Φιντέλ το 2008) έχει ήδη αρχίσει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο να «δίνει χώρο» στην ιδιωτική πρωτοβουλία, προωθώντας τη μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα. Η αρχή έγινε με περίπου 1.500 κομμωτές, οι οποίοι πλέον εργάζονται σε ιδιωτικά κομμωτήρια, ενώ σειρά είχαν οι ράφτες, οι ωρολογοποιοί, οι μάγειρες, οι υδραυλικοί κ.ά. Συνολικά, μέσα στο 2011 περίπου 350.000 Κουβανοί έλαβαν άδειες προκειμένου να ανοίξουν τις δικές τους, ιδιωτικές, επιχειρήσεις.

Άλλωστε, ο στόχος του καθεστώτος είναι μέχρι το 2016 το 35% με 40% του εργατικού δυναμικού της χώρας να υπάγεται στον ιδιωτικό τομέα (συγκριτικά, το εν λόγω ποσοστό στα τέλη του 2010 ήταν μόλις 15%). Σε αυτό το πλαίσιο συνολικά 1,8 εκατ. δημόσιοι υπάλληλοι προβλέπεται να έχουν απολυθεί έως το 2014. Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του Κουβανού υπουργού Οικονομίας, οι απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων θα ανέλθουν σε 170.000 το 2012, ενώ στον χορό της «απελευθέρωσης» πρόκειται να μπουν και άλλα επαγγέλματα, όπως αυτό του ταξιτζή.
www.parapolitiki.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας