Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Εμφανίστηκαν ρήγματα στις παλιές αποθέσεις στο «Νιάημερο»!

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Ο δήμος Κοζάνης ανέθεσε μελέτη στο ΙΓΜΕ, το οποίο θα εξετάσει την ευστάθεια των πρανών, το ενδεχόμενο κατολισθήσεων και θα προτείνει μέτα προστασίας
Ο κίνδυνος ενδεχόμενης κατολίσθησης στο Νιάημερο ανησυχεί τη δημοτική αρχή Κοζάνης, γι’ αυτό σύναψε προγραμματική σύμβαση με το ΙΓΜΕ, το οποίο ξεκίνησε μελέτη για να εξετάσει την ευστάθεια των αποθέσεων που δημιούργησαν τα σκουπίδια και τα μπάζα, που έριχνε παλιότερα επί πολλά χρόνια ο δήμος.

Η ανησυχία είναι έκδηλη, καθώς στο χώρο των αποθέσεων στο παλιό λατομείο εμφανίστηκαν το τελευταίο διάστημα οι πρώτες ρηγματώσεις, οι οποίες οφείλονται σε διαβρώσεις του εδάφους. Επιστήμονες εκφράζουν φόβους ότι τα ρήγματα αυτά μπορεί να είναι προάγγελος ενός μεγάλου κατολισθιτικού φαινομένου, με αποτέλεσμα ολόκληρο το βουνό των μπάζων να βουλιάξει προς το πάρκο Ηπειρωτών και προς την πλευρά των Κοίλων. Υπάρχει κίνδυνος υποχώρησης και της πλατείας, στην οποία σήμερα πραγματοποιείται ο Νιάημερος, καθώς η μέρος της πλατείας έγινε πάνω στο βουνό των μπάζων. Μπάζα τα οποία τότε ήταν «ατάκτως ερριμμένα» χωρίς καμία γεωλογική συνοχή.
Ακριβώς αυτή τη συνοχή και το βαθμό ευστάθειας των πρανών, έρχεται να εξετάσει η μελέτη που άρχισε να εκπονεί το ΙΓΜΕ, προκειμένου στη συνέχεια να προτείνει τρόπους συγκράτησης των αποθέσεων και προστασίας των πρανών. Για το λόγο αυτό ήρθε προχτές και έκανε την πρώτη αυτοψία στο χώρο, ο διευθυντής Τεχνικής Γεωλογίας του ΙΓΜΕ Νίκος Νικολάου. Στο μεταξύ το τοπικό παράρτημα του ΙΓΜΕ, ολοκλήρωσε ήδη μία γεώτρηση στα πρανή, με σκοπό να αξιολογήσει τη γεωλογική σύνθεση στο υπόστρωμα. Ο επιστήμονας του ΙΓΜΕ που ρωτήθηκε από τον «Π» για το βαθμό επικινδυνότητας του γεωλογικού φαινομένου, σημείωσε ότι «δεν μπορούμε να πούμε τίποτα, πριν από την ολοκλήρωση της μελέτης που έχουμε αναλάβει, σύμφωνα με την προγραμματική σύμβαση που υπογράψαμε με το δήμο Κοζάνης». Για την ολοκλήρωση της μελέτης απαιτείται ένα τοπογραφικό διάγραμμα που ανέλαβαν οι τεχνικές υπηρεσίες του δήμου Κοζάνης, καθώς και η χαρτογράφηση του χώρου. Εκτιμάται ότι η μελέτη θα ολοκληρωθεί σε περίπου ένα δίμηνο. «Αυτή η μελέτη θα περιλαμβάνει συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία του χώρου από κατολισθιτικά φαινόμενα», σημείωσε ο Ν. Νικολάου. Αναλόγως με την γεωλογική σύνθεση του εδάφους, μπορεί να προταθούν μέτρα για την προστασία από τη διάβρωση, επένδυση με αργιλώδες υλικό, δημιουργία βαθμίδων κ.λ.π. Επιστήμονας με εμπειρία σε αντίστοιχα έργα, παρατήρησε ότι θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα αντίστοιχα με αυτά που ελήφθησαν στις αποθέσεις της ΜΑΒΕ. Ωστόσο, τις συγκεκριμένες παρεμβάσεις θα τις καθορίσει η μελέτη του ΙΓΜΕ που θα παραδοθεί σε ένα δίμηνο.
Το επόμενο βήμα για το δήμο Κοζάνης θα είναι η ανάθεση εργολαβίας υλοποίησης των μέτρων που θα προταθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας