Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Ποντιακή Διατροφή: Μια πρόταση 28 αιώνων εξελικτικής πορείας

Η Δημοτική Ενότητα Νεάπολης σε συνεργασία με το Δήμο Βοΐου διοργανώνει την Κυριακή, 25 Μαρτίου 2012, στις 18:30 μ. μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Καταστήματος Νεάπολης εκδήλωση με θέμα τη Διατροφή του Εύξεινου Πόντου, την πορεία της μέσα από το πέρασμα των αιώνων, τη σημαντικότητα και την επικαιρότητά της. Κύριος ομιλητής και συντονιστής της εκδήλωσης ο Dr. Θωμάς Σαββίδης, Βιολόγος – Χημικός, Αναπληρωτής Καθηγητής Βοτανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό

“Το πρώτο μέλημα του ανθρώπου με την εμφάνισή του στον πλανήτη μας ήταν η εξασφάλιση της τροφής, του επόμενου γεύματος. Μετά από εκατομμύρια χρόνια μέχρι τις μέρες μας και παρά την εκβιομηχάνιση της παραγωγής αγαθών, η διατροφή, ήταν και παραμένει το κυριότερο πρόβλημα, απλά γιατί χωρίς τροφή δεν υπάρχει ζωή. Εκτός όμως από τη στήριξη της ζωής, του πολυτιμότερου αγαθού του ανθρώπου, η διατροφή τον ανάγκασε να μάθει και να  εκτιμήσει καλύτερα τον κόσμο που τον περιβάλλει. Η καλλιέργεια των φυτών, η εκτροφή των ζώων και η χαλιναγώγηση γενικά της φύσης ήταν η απαρχή της δημιουργίας πολιτισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι οι πρώτοι πολιτισμοί έχουν αναπτυχθεί εκεί που εξασφαλίστηκε η διατροφή με την αξιοποίηση των φυσικών αγαθών…..”


ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ


Dr. Θωμάς Σαββίδης                                                               
Αναπλ. Καθηγητής
Τμήμα Βιολογίας – Τομέας Βοτανικής
Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Ο Θωμάς Σαββίδης γεννήθηκε στο Κληματάκι Γρεβενών. Αποφοίτησε από το εξατάξιο Γυμνάσιο Τσοτυλίου Κοζάνης. Είναι πτυχιούχος Βιολογίας και Χημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η διδακτορική του διατριβή αναφέρεται στους φυτικούς αδένες και στους μηχανισμούς έκκρισης ουσιών από τα φυτά. Εργάστηκε ερευνητικά στα Πανεπιστήμια Γκρατς της Αυστρίας, Χαϊδελβέργης, Γκαίττιγκεν και στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών της Καρλσρούης στην Γερμανία. Τα πρόσφατα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στη μελέτη της ρύπανσης του περιβάλλοντος από βαριά μέταλλα και ραδιενεργά στοιχεία. Δημοσίευσε περισσότερες από 100 πρωτότυπες εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλλος πολλών διεθνών επιστημονικών ενώσεων και πρόεδρος του Οργανισμού Διεθνοποίησης της Ελληνικής Γλώσσας. Από τα έργα του πρόσφατα εκδόθηκαν το Μαστιχόδενδρο της Χίου, Ποντιακή Διατροφή, Ομήρου Άμπελος, τα Βότανα του Πόντου ενώ υπό έκδοση βρίσκεται το έργο Ομήρου Βοτανική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας