Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 9 Μαρτίου 2012

Στο 95,7% η συμμετοχή στο PSI - H μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους στην ιστορία

Με ποσοστό συμμετοχής που δικαιολογεί το κλίμα αισιοδοξίας που «εκπέμπει» η κυβέρνηση ότι όλα θα πάνε καλά, ολοκληρώθηκε χτες τα μεσάνυχτα η διαδικασία των προσφορών για την εθελοντική συμμετοχή στο PSI.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της κυβέρνησης, που επιβεβαιώνει πλήρως το iefimerida.gr που από τις 3 χτες το μεσημέρι έκανε λόγο για ποσοστό συμμετοχής στο κούρεμα του χρέους που θα έφτανε το 90%, οι προσφορές των ιδιωτών πιστωτών για την εθελοντική συμμετοχή στην ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων έφτασαν στο 85,8% για τα ομόλογα που διέπονται από ελληνικό δίκαιο, δηλαδή στα 152 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο του χρέους που έχει τεθεί σε διαδικασία κουρέματος ανέρχεται στα 206 δισ.

Παράλληλα όμως, και σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σήμερα στην ενεργοποίηση των Ρητρών Συλλογικής Δράσης, και με αυτόν τον τρόπο η συμμετοχή στο PSI θα ανέλθει τελικά στο 95,7% για το σύνολο των ομολόγων, δηλαδή στα 197 δισ. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πηγές που επικαλούνταν χτες το βράδυ το Reuters, μιλούσαν για συμμετοχή κοντά στο 95%: «Μία ώρα πριν από τη λήξη της προθεσμίας, το ποσοστό συμμετοχής προσέγγιζε το 95%» έγραφε το πρακτορείο επικαλούμενο ανωνύμο κυβερνητικό αξιωματούχο της Ελλάδας.
Τις καλές ειδήσεις χαιρέτισε και η διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, λέγοντας ότι «τα νούμερα αφήνουν υποσχέσεις» και προσθέτοντας ότι πιστεύει η ευρωζώνη γλύτωσε από μια ακόμα μεγαλύτερη κρίση, προς το παρόν.
Τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Καταρχήν, εφόσον η συμμετοχή έφτασε στο 85,8% για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο, αυτό σημαίνει ότι από τα 177 δισ. ευρώ των ομολόγων που διέπονται από το ελληνικό δίκαιο (σε σύνολο 206 δισ. ομολόγων), θα κουρευτούν περίπου τα 152 δισ. ευρώ.
Οι Ρήτρες Συλλογικής Δράσης και η «τρύπα» του 5%
Από εκεί και πέρα μένει να διευκρινιστεί τι θα γίνει με τις Ρήτρες Συλλογικής Δράσης (τα CACs), καθώς επίσης και τι θα γίνει με τα ομόλογα όσων δεν δέχτηκαν να συμμετάσχουν στο κούρεμα.
Επιπλέον, ακόμα κι αν ενεργοποιηθούν τα CACs και η συμμετοχή φτάσει στο 95,7%, δηλαδή στα 197 δισ. ευρώ, θα μείνει μια μικρή τρύπα ύψους 9 δισ ευρώ που μένει να αποφασιστεί αν και πως θα καλυφθεί.
Σε κάθε περίπτωση, η ενεργοποίηση των CACs θα αποφασιστεί και επίσημα το μεσημέρι της Παρασκευής μετά την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup στις 3 μετά το μεσημέρι.
Νωρίτερα, στις 13.00, ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.
Η απόφαση για το πιστωτικό γεγονός
Από εκεί και πέρα υπάρχει και η εκκρεμότητα της απόφασης του ISDA το οποίο θα κληθεί να αποφασίσει, μετά τις τελικές ανακοινώσεις της ελληνικής κυβέρνησης που θα ακολουθήσουν τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, αν συντρέχει λόγος να ενεργοποιηθούν τα ασφάλιστα κινδύνου (CDS).
Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Η διαδικασία για το PSI και το κούρεμα του ελληνικού χρέους δεν ολοκληρώνεται εδώ. Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
  • Στις 12 Μαρτίου, θα γίνει η ανταλλαγή, ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup (διά της φυσικής παρουσίας των υπουργών αυτή τη φορά), σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.
  • Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.
  • Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας