Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Κοζάνη: Στα τέλη Ιουλίου ξεκινά η δημιουργία νέας τεχνητής λίμνης

Στα τέλη Ιουλίου αναμένεται η έμφραξη του φράγματος του Ιλαρίωνα και η έναρξη της διαδικασίας πλήρωσης με νερό της νέας τεχνητής λίμνης, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έναν περίπου χρόνο. Με τη δημιουργία της λίμνης, ορεινές περιοχές όπως τα Γρεβενά και η Δεσκάτη θα αποκτήσουν… παραλία ενώ ένα σύστημα τεσσάρων διαδοχικών λιμνών, μοναδικό στον ελλαδικό χώρο θα δημιουργηθεί γύρω από τις περιοχές της Βέροιας, της Κοζάνης, των Γρεβενών και της Δεσκάτης.
Τις λεπτομέρειες του εγχειρήματος συζήτησαν ο δήμαρχος Σερβίων – Βελβεντού, Βασίλης Κωνσταντόπουλος, και ο Διευθυντής Υδροηλεκτρικής Παραγωγής της ΔΕΗ Ιωάννης Αργυράκης, σε σύσκεψη που είχαν στα γραφεία του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Ιλαρίωνα.

Ο κ. Κωνσταντόπουλος έθεσε, εξάλλου, το ζήτημα των προσλήψεων σχετικά με τις ανασκαφικές εργασίες που εκτελεί στον Λογγά της Ελάτης η αρχαιολογική υπηρεσία με την χρηματοδότηση της ΔΕΗ.
Διεξοδική συζήτηση υπήρξε και για το αίτημα του Δήμου σχετικά με τα ανταποδοτικά οφέλη, ως υποχρέωση της ΔΕΗ, για όλες τις παρεμβάσεις και την χρησιμοποίηση υλικών από την περιοχή για την κατασκευή του Φράγματος του Ιλαρίωνα. Ειδικότερα, η κατασκευή αντλιοστασίου και δεξαμενής νερού για την άρδευση των εκτάσεων της κτηματικής περιοχής των Καμβουνίων αποτελεί ένα έργο με πολλαπλά οφέλη για τους κατοίκους της περιοχής το οποίο θα αντισταθμίσει σε σημαντικό βαθμό το κόστος αυτών των παρεμβάσεων από την πλευρά της επιχείρησης.
Παράλληλα συζητήθηκε και το αίτημα που αφορά την παραχώρηση προς χρήση απαλλοτριωμένων εκτάσεων ιδιοκτησίας ΔΕΗ, στη λίμνη Πολυφύτου, πάνω από το όριο πλημμυρίδας, χωρίς να επηρεάζεται η λειτουργία της ΔΕΗ, προκειμένου να αξιοποιηθούν από τον Δήμο Σερβίων – Βελβεντού και να ενταχθούν στο πρόγραμμα τουριστικής ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.
Σημειώνεται ότι τα σχέδια των τοπικών φορέων για την τουριστική αξιοποίηση του συνόλου της περιοχής έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό ενώ αναζητούνται στοχευμένες δράσεις που θα προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
kozanimedia.gr

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχουμε χορτάσει από έργα από αυτον τον Δήμο, φτάνει πια σας βαρεθήκαμε.

Ξενοφώντας Βαΐζογλου είπε...

Ετσι για ενημέρωση.
Υπάρχει παλαιός προγραμματισμός της ΔΕΗ, ο ΥΗΣ ΥΛΑΡΙΩΝΑΣ να ελέγχεται από τον Σταθμό του ΥΗΣ ΠΟΛΥΦΥΤΟΥ. Ήδη έχουν εγκατασταθεί οπτικές ίνες από τον Σταθμό μέχρι το Φράγμα.
Εχω πληροφορηθεί ότι αυτές οι οπτικές ίνες θα συνεχιστούν μέχρι την Γέφυρα και από εκεί θα συνδεθούν στις οπτικές ίνες του ΟΤΕ.
Με βάση αυτά τα δεδομένα μάλλον δεν προβλέπονται προσλήψεις, για την επάνδρωση του ΥΗΣ ΥΛΑΡΙΩΝΑ.

Ανώνυμος είπε...

Δεν είσαι καλά πληροφορημένος Πρόεδρε.
Απο που εχεις πληροφορηθεί και λές αυτά που λές;
Περιγραφή
ΥΗΣ Ιλαρίωνα, 2x70MW στον ποταμό Αλιάκμονα και μικρός ΥΗΣ Ιλαρίωνα, 1x4MW, στην έξοδο του εκκενωτή πυθμένα του φράγματος Ιλαρίωνα, Κοζάνη και μικρός ΥΗΣ Παπαδιάς, 1x500kW, στον αγωγό ύδρευσης του ΑΗΣ Μελίτη, Φλώρινα

• Μελέτη,κατασκευή, συναρμολόγηση, ανέγερση, εκτέλεση δοκιμών και θέση σε λειτουργία υδροστροβίλων, ρυθμιστών στροφών, δικλίδων, γεννητριών, μετασχηματιστών, εξοπλισμού υποσταθμού 150kV, πινάκων μέσης τάσης, γερανογεφυρών, θυροφραγμάτων και βοηθητικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού
* Προσλήψεις θα γίνουν σε εξιδεικευμένες ειδικοτητες και θα είναι γύρω στους 17.
* Το Φράγμα του Ιλαρίωνα θα είναι λειτουργικά ''αυτόνομο'' και δεν θα υπάγεται στον ΥΗΣ Πολυφύτου.Απλά θα υπάρχει τυπική συνεργασία των 2 φραγμάτων, για το υψος κατανομής της στάθμης των 2 λιμνών.
* Οταν μιλας για Οπτικές Ινες, μπορείς να πείς τι ινες εννοείς και σε τι μορφή;

Ξενοφώντας Βαΐζογλου είπε...

Εύχομαι να μην είναι όπως έχω πληροφορηθεί και γνωρίζω

Το Προφίλ μας