Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 12 Μαρτίου 2012

Γιορτάστηκε η πολιούχος της Άρτας Αγία Θεοδώρα η εκ Σερβίων

 Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντου Βασίλης Κωνσταντόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Νίκος Λαζαριώτης.
Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών αλλά και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Μαρτίου, ο εορτασμός της πολιούχου της Άρτας Αγίας Θεοδώρας. Το πρωί τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία στον ιερό ναό της Αγίας Θεοδώρας χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Άρτας κ.κ. Ιγνατίου καθώς και των Μητροπολιτών Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα και Αιτωλίας & Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά. Η βροχόπτωση και ο άσχημος καιρός δεν επέτρεψαν φέτος να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη Λιτανεία.
Από πλευράς εκπροσώπησης των Αρχών οικοδεσπότης ήταν, βέβαια, ο Δήμαρχος Αρταίων κ. Γιάννης Παπαλέξης ενώ στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της πολιούχου παρέστησαν οι βουλευτές Άρτας κ. κ. Χρήστος Γκόκας και Κώστας Παπασιώζος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, οι Δήμαρχοι Νικ. Σκουφά κ. Ευστάθιος Γιαννούλης, Γ. Καραϊσκάκη κ. Δημήτρης Γαλλίκας, Πρέβεζας κ. Χρήστος Μπαΐλης, Σερβίων-Βελβεντού κ. Βασίλης Κωνσταντόπουλος, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, πολιτικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι και άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι.

Στη ζωή και την δράση της Αγίας Θεοδώρας Βασιλίσσης Άρτης, η οποία γεννήθηκε το 1210 στα Σέρβια Κοζάνης, αναφέρθηκε στο κήρυγμά του ο Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας ο οποίος τόνισε ότι η Αγία Θεοδώρα με τις αρετές και την πίστη της, μας δίνει τον τρόπο διεξόδου και διαφυγής από την κρίση.
Ο κ.κ. Βαρνάβας ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Για την Αγία Θεοδώρα πρέπει να είναι περήφανη όχι μόνο  Άρτα, όχι μόνο η Ήπειρος αλλά όλος ο χριστιανικός κόσμος, γιατί μέσα από την άσκηση, τη διακονία, τη φιλανθρωπία, την πίστη, τον αγώνα, μας δείχνει έναν δρόμο διεξόδου από την κρίση. Σήμερα, που όσο περπατάμε σ’ αυτήν, καταλαβαίνουμε ότι αυτή είναι πολύ ουσιαστικότερη και πολύ βαθύτερη και μας αγγίζει όλους, ότι η διέξοδός μας είναι αυτός ο τρόπος ζωής, της πίστης και της ελπίδας σ’ ένα όραμα για τη βασιλεία του Θεού που έρχεται. Είμαι βέβαιος ότι αν όλοι μαζί εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση, αν κοινωνήσουμε και αν συναντηθούμε σ’ αυτές τις αλήθειες της πίστης του γένους μας, θα ξεπεράσουμε τη δυσκολία. Αυτός ο τόπος έζησε πολύ πιο δύσκολα. Έζησε πείνες, πολέμους, προσφυγιά, εμφυλίους, όμως στάθηκε στα πόδια του. Πέρασε τη δυσκολία με την αγάπη του Χριστού και την πίστη, κοιτώντας τη βασιλεία του Θεού που έρχεται. Δεν ήταν και καλύτερα τα πράγματα την εποχή της Αγίας Θεοδώρας. Ξανά πειρασμοί και δυσκολίες προσπαθούσαν την ενότητα αυτής της ρωμιοσύνης να διασπάσουν. Και το ορατό σημείο της αμαρτίας η διάσπαση είναι. Γι’ αυτό προέχει η ενότητά μας στην πίστη. Και η Άρτα γίνεται κάστρο της πίστης και η βασίλισσά τους, Αγία. Και κάνει έξω απ’ το παλάτι, μικρομονάστηρο του Αη-Γιώργη που μέχρι τα σήμερα διηγείται τα μεγαλεία του Θεού. Η Αγία Θεοδώρα, η βασίλισσα της Άρτας και της χριστιανοσύνης, ας βασιλέψει στην καρδιά μας και ας μας δείξει αυτό το δρόμο της βασιλείας του Θεού που έρχεται».
http://www.arta.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας