Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2012

Γιάννης Βλατής: Πρόταση νόμου για το "πόθεν έσχες"


Ο βουλευτής του νομού μας, Γιάννης Βλατής συνυπέγραψε πρόταση νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή, με πρωτοβουλία του πρώην προέδρου της Βουλής, κ. Α. Κακλαμάνη,  με θέμα την τροποποίηση του Ν. 3213/2003 για τον έλεγχο του «πόθεν έσχες» των πολιτικών προσώπων. Η πρόταση νόμου που κατατέθηκε δίνει έμφαση στο «έσχες», δηλαδή στον έλεγχο και τη διερεύνηση των περιπτώσεων εκείνων στις οποίες αποκρύπτονται περιουσιακά στοιχεία.
Μάλιστα προβλέπεται η αναδρομική υποβολή δηλώσεων, από το 1974 έως σήμερα, όσων έχουν διατελέσει πρωθυπουργοί, αρχηγοί πολιτικών κομμάτων, υπουργοί, υφυπουργοί καθώς και των συζύγων, τέκνων και αδελφών αυτών, από το χρόνο ανάληψης των καθηκόντων τους έως και το 2010.
Η πρόταση νόμου αποτελείται από 8 άρθρα με τα οποία επιδιώκεται ουσιαστικά η κάλυψη των ανεπαρκειών του ισχύοντος νόμου. Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προτείνεται η «συνυποβολή με το ‘πόθεν έσχες’, δήλωσης παραίτησης των βουλευτών από κάθε δικαίωμα επί ακινήτων, χρημάτων, άυλων τίτλων ή οποιουδήποτε άλλου περιουσιακού στοιχείου έχει παραληφθεί» και η δήμευση των περιουσιακών αυτών στοιχείων, σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν υλοποιηθεί η μεταβίβασή τους στο κράτος. 
Περαιτέρω προβλέπεται η θέσπιση υποχρέωσης (έναντι απειλής φυλάκισης και χρηματικής ποινής) των χρηματοπιστωτικών οργανισμών, ιδιωτών ελεγκτών και φορολογικών ή φοροτεχνικών συμβούλων, να ενημερώνουν αμελλητί τις αρχές όταν έχουν σοβαρές ενδείξεις πως διαπράττεται οποιαδήποτε παράβαση των υποχρεώσεων των ελεγχομένων προσώπων και προβλέπει το ακαταδίωκτο κάθε προσώπου συσχετιζόμενου με την ενδεχόμενη παράβαση, σε περίπτωση που συμβάλει στην αποκάλυψή της.
Ο κ. Βλατής σχολιάζοντας το περιεχόμενο της πρότασης δήλωσε ότι στόχος της είναι αφενός να μπει τέλος στη συλλήβδην απαξίωση των πολιτικών προσώπων, τα οποία δέχονται σειρά αρνητικών σχολίων κάθε φορά που δημοσιεύονται στο διαδίκτυο οι δηλώσεις τους. Αφετέρου, «είναι χρέος μας», τόνισε ο βουλευτής, «να οδηγήσουμε στη δικαιοσύνη, όσους εκμεταλλευόμενοι την εξουσία που τους παραχώρησε ο ελληνικός λαός, καταχράστηκαν δημόσιο χρήμα και πλούτισαν εις βάρος του». 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας