Επίκαιρα Θέματα:

Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Μ. Χρυσοχοΐδης: «Μονόδρομος η επαναπροώθηση των μεταναστών»

Συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη με φορείς της Κοζάνης για το στρατόπεδο κράτησης

Την διαβεβαίωση ότι δεν τίθεται θέμα ασφαλείας για τους κατοίκους της Κοζάνης από την δημιουργία του κέντρου προσωρινής κράτησης παράνομων μεταναστών, αντίθετα θα δοθεί πνοή στην τοπική κοινωνία εξέφρασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, κατά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Πέμπτης με αντιπροσωπεία τοπικών φορέων και βουλευτών της Κοζάνης.  Παρών στη συνάντηση ήταν και ο υφυπουργός
Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος, ο οποίος υπήρξε επί χρόνια δήμαρχος της πόλης.
Σχετικά με τα μέτρα ασφαλείας των κέντρων προσωρινής κράτησης σημείωσε πως εσωτερικά τους χώρους θα επιτηρούν άντρες ιδιωτικής ασφάλειας (security) και εξωτερικά θα περιπολούν αστυνομικοί, ενώ θα δημιουργηθεί περίφραξη κατάλληλη, ώστε να μην είναι εφικτή η απόδραση των τροφίμων.
Σε δηλώσεις του ο κ. Χρυσοχοϊδης ανέφερε πως η επιλογή της συγκεκριμένης εγκατάστασης έγινε «διότι πληροί συγκεκριμένες και απαιτούμενες τεχνικές προδιαγραφές και είναι άμεσα υλοποιήσιμη. Θα φιλοξενούνται προσωρινά μέχρι την απέλαση τους περίπου χίλιοι παράνομοι μετανάστες, με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας».
Πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα δέχεται σχεδόν το 90 τοις εκατό του συνόλου της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη. «Δεχόμαστε κάθε χρόνο περίπου 130.000 παράνομους οικονομικούς μετανάστες, οι οποίοι παραμένουν αποκλεισμένοι, γεωγραφικά και φυσικά στη χώρα μας, και η επιστροφή στις πατρίδες τους αποτελεί για μας μονόδρομο. Είμαστε λοιπόν αποφασισμένοι γι’ αυτό» τόνισε χαρακτηριστικά.
Διαβεβαίωσε ακόμη τους τοπικούς φορείς πως δεν θα μεταφερθούν στο συγκεκριμένο χώρο αλλοδαποί που έχουν συλληφθεί για έκνομες ενέργειες. «Αυτοί που θα φιλοξενηθούν δεν είναι κακοποιοί, δεν είναι εγκληματίες. Είναι εξαθλιωμένοι δυστυχείς  άνθρωποι, θύματα κυκλωμάτων δουλεμπορίου. Διευκρινίζω ότι οι κακοποιοί και όσοι εγκληματούν, οδηγούνται και κρατούνται  στα σωφρονιστικά καταστήματα» είπε ο υπουργός.
Ο κ. Χρυσοχοϊδης εξέφρασε την άποψη ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για την τοπική κοινωνία της Κοζάνης, αντιθέτως, τα αντισταθμιστικά οφέλη θα είναι πάρα πολλά. Όπως είπε θα τονωθούν οι τοπικές οικονομίες, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, θα προσληφθούν υπάλληλοι για την καθαριότητα, για τη φύλαξη, για τη διοικητική μέριμνα και υποστήριξη, θα ενισχυθεί το τοπικό εμπόριο.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι από την πλευρά των τοπικών φορέων και των βουλευτών εκφράστηκαν πολλές διαφωνίες ωστόσο τους είπε ότι είναι εθνική απόφαση τα κέντρα να προχωρήσουν.
Και πρόσθεσε: «Ελπίζω η τοπική κοινωνία του Βοϊου που αποτελείται από απλούς, καθημερινούς ανθρώπους με πολλά προβλήματα επιβίωσης να αντιληφθούν ότι όλη αυτή η υπόθεση δημιουργεί  στην περιοχή ασφάλεια και ευημερία» .
Απαντώντας σε ερώτηση για το που θα κατασκευαστούν άλλα παρόμοια κέντρα ο κ. Χρυσοχοϊδης είπε πως θα δημιουργηθεί ένα σε κάθε περιφέρεια.
Δήλωσε ακόμη ότι εκεί οι μετανάστες θα παραμένουν  για λίγο χρόνο «μέχρις ότου εθελοντικά ο καθένας να αποφασίσει να γυρίσει στην πατρίδα του….Δεν πρόκειται για Κέντρα Κράτησης, αλλά για Κέντρα, τα οποία θα χρησιμοποιούνται για την παραμονή των μεταναστών μέχρι την επαναπροώθησή τους».
Το ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας