Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Διαφανείς διαδικασίες

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
 Ευτυχώς στην εποχή μας, ο πολίτης έχει μεγαλύτερη πρόσβαση στις πηγές πληροφόρησης. Το διαδίκτυο, βλέπετε, μπορεί να κατηγορείται για τη σαβούρα και το σκουπιδαριό του, αλλά από την άλλη δεν κρατάει τίποτα κρυφό.Προκηρύξεις και διαγωνισμοί, οι οποίοι υπό άλλες συνθήκες έμεναν κρυφοί, καθώς απευθύνονταν στους ημέτερους και δημοσιεύονταν στις πλέον απίθανες εφημερίδες, τώρα αναγκαστικά δημοσιεύονται στον ιστοχώρο.

Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι δε γίνονται και πάλι λαθροχειρίες. Οσο κι αν προσπαθεί η δημόσια διοίκηση, δεν έχει καταφέρει ακόμα να βάλει τέρμα στην αδιαφάνεια και στο νεποτισμό. Και παρά το γεγονός ότι ανεξάρτητες διοικητικές αρχές, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη, εγγυώνται την προστασία μας, η αλήθεια είναι ότι ο «δάκτυλος» εξακολουθεί να υπάρχει.
Είναι αδιανόητο ότι ακόμα και σήμερα (στις ελάχιστες προκηρύξεις που γίνονται) η στελέχωση πολλών υπηρεσιών και οργανισμών γίνεται στη βάση της γνωριμίας και όχι στη βάση των προσόντων, των ικανοτήτων και της επιστημοσύνης. Ετσι, η δημόσια διοίκηση χάνει πολύτιμα στελέχη της, τα οποία θα τη βοηθούσαν να προχωρήσει και να την απεμπλέξουν από προβλήματα, που ξεπηδούν από τη χαμηλή εκπαίδευση και εξειδίκευση του στελεχιακού της δυναμικού.
Προς την κατεύθυνση αυτή, βέβαια, μπορεί να συμβάλλει μόνο η αξιολόγηση σε επίπεδο ουσιαστικό και η απαρέγκλιτη τήρηση κάποιων συγκεκριμένων προϋποθέσεων, οι οποίες θα εγγυώνται τη διαφάνεια των διαδικασιών.
Ειδικότερα, για τα νέα στελέχη, η επικράτηση τέτοιων αρχών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τους οπλίζει με την εμπιστοσύνη στη δημόσια διοίκηση και την πεποίθηση ότι πράγματι συντελείται αλλαγή προσανατολισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας