Επίκαιρα Θέματα:

Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012

Ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου


Κύριε Πρωθυπουργέ ευχαριστώ πάρα πολύ για τις ευχές σας και για τα τόσο θερμά λόγια σας. Πραγματικά οι τέσσερις μήνες συνεργασίας μας έχουν διαμορφώσει μια ισχυρή προσωπική σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και εκτίμησης. Παλέψαμε, αγωνιστήκαμε, διαπραγματευθήκαμε πολύ σκληρά και στο όνομα της κυβέρνησης και της Ελληνικής Δημοκρατίας καταφέραμε αυτό που όλοι γνωρίζουν, τη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 105 δισεκατομμύρια ευρώ, κατά 50 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ.


Αλλά, το κυριότερο είναι ότι καταφέραμε να δώσουμε μια ευκαιρία, ένα παράθυρο ευκαιρίας στη χώρα. Η κρίση δεν τελείωσε, η κρίση είναι παρούσα, αλλά η προοπτική τώρα διαφαίνεται. Αυτό  που χρειάζεται ο κόσμος είναι ένα μήνυμα ελπίδας, ένα μήνυμα αισιοδοξίας, γιατί μόνον έτσι μπορούμε να ξεπεράσουμε αυτό το υφεσιακό σύνδρομο το οποίο έχει προκαλέσει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις στην πατρίδα μας.

Αν διαμορφωθεί μια άλλη ατμόσφαιρα, μια άλλη οικονομική ψυχολογία, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε ν’ αξιοποιήσουμε αυτή την τεράστια ευκαιρία που έχει διαμορφωθεί με την έγκριση του νέου προγράμματος και με την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI.

Στο Υπουργείο Οικονομικών αυτούς τους εννέα μήνες -τους τέσσερις μαζί σας, τους πέντε πρώτους με την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου- καταβάλλαμε με τους συναδέλφους μου, το Φίλιππο (Σαχινίδη), τον Παντελή (Οικονόμου), τους Γενικούς Γραμματείς και τ’ άλλα στελέχη του επιτελείου, μια τεράστια προσπάθεια, όχι μόνο για τη χάραξη και την εφαρμογή μιας εξαιρετικά δύσκολης οικονομικής πολιτικής, αλλά και για το συντονισμό του μεγαλύτερου μέρους του κυβερνητικού έργου καθώς η ευθύνη αυτή εκ των πραγμάτων βαρύνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Χαίρομαι γιατί εκτός από την 9μηνη αυτή διαπραγμάτευση και τ’ αποτελέσματά της, έχουμε να παρουσιάσει και άλλο έργο στη φορολογική και τη δημοσιονομική διοίκηση και πολιτική, πολύ σημαντικά μέτρα και προγεφυρώματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και για τη διαμόρφωση του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, πολύ αξιοσημείωτες πλευρές της δημοσιονομικής διοίκησης. Για πρώτη φορά η χώρα απέκτησε προϋπολογισμό της γενικής κυβέρνησης.

Θέλω να παρακαλέσω εσάς και την κυβέρνηση, όλη τη Δημόσια Διοίκηση, αυτούς τους μήνες μέχρι τις εκλογές, να μη χαλαρώσουμε καθόλου. Είναι πολύ σημαντικό να πετύχουμε τους στόχους μας στην εκτέλεση του προϋπολογισμού, να μη χαθεί ο ρυθμός είσπραξης δημοσίων εσόδων, να μη μειωθεί η επιμέλειά μας σε σχέση με τις δημόσιες  δαπάνες και να τηρήσουμε τα χρονοδιαγράμματα σε σχέση με την εφαρμογή του προγράμματος.

Γιατί, όπως είπα σήμερα και μετά τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν αποτυγχάνουμε σ’ αυτά τα πεδία, οι συνέπειες είναι οδυνηρές για τον απλό πολίτη, για το χαμηλοσυνταξιούχο, για τη μεσαία τάξη, γι’ αυτούς οι οποίοι υφίστανται τις μεγαλύτερες θυσίες και θέλουν να ξέρουν ότι οι θυσίες τους πιάνουν τόπο και είναι κατανεμημένες δίκαια.

Αλλά εάν μπορούμε ν’ αποφύγουμε θυσίες γιατί εφαρμόζουμε με συνέπεια την ήδη χαραγμένη πολιτική, αυτό είναι το καλύτερο, είναι η πιο μεγάλη προσφορά και για την εθνική οικονομία, για την ανάσχεση της ύφεσης, αλλά και για τον οικογενειακό προϋπολογισμό όλων των Ελλήνων .

Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό η κυβέρνηση να κρατήσει το ρυθμό της. Έχω, όπως ξέρετε, εισηγηθεί μια σειρά από νομοθετικές κινήσεις οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Η επιτυχής ολοκλήρωση αυτών των κινήσεων θα βοηθήσει και την κυβέρνηση και τη χώρα.

Αναφέρομαι στην ανάγκη να ψηφιστεί αύριο ο κυρωτικός νόμος της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία εγκρίθηκε η δανειακή σύμβαση, η οποία, σημειωτέον, έχει αρχίσει και εκτελείται και πιστώνονται οι ειδικοί λογαριασμοί που έχει ανοίξει το Ελληνικό Δημόσιο.

Πρέπει να κυρώσουμε το πλέγμα των τριών διεθνών συμβάσεων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, τη νέα σύμβαση για το δημοσιονομικό Σύμφωνο, τη νέα Συνθήκη για το μηχανισμό χρηματοοικονομικής σταθερότητας και την τροποποίηση του άρθρου 136 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πρέπει να ψηφίσουμε τους δυο νόμους που μετατρέπουν σε νομοθετικό λόγο τις υποχρεώσεις που έχουμε σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Πρόκειται για το πολυνομοσχέδιο το επείγον με κορμό τα θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και το πολυνομοσχέδιο το επίσης επείγον με  κορμό τα θέματα του Υπουργείου Υποδομών για τα οποία μιλήσαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Θέλω με την ευκαιρία αυτή να σας ενημερώσω ότι πριν από λίγη ώρα ολοκληρώθηκε ο διακανονισμός των ασφαλίστρων κινδύνου που ήταν αντικείμενο μιας χρηματοοικονομικής μυθολογίας με επίκεντρο τη χώρα μας όλους τους προηγούμενους μήνες.

Πάρα πολλοί μιλούσαν για το credit event, για το πιστωτικό γεγονός, για τις συνέπειες που θα είχε η ενεργοποίηση των CDS και τώρα αυτό έγινε πραγματικότητα και απεδείχθη ότι δεν υπάρχει καμιά πραγματική επίπτωση, δεν προκλήθηκε καμία αρνητική αντίδραση στα διεθνή χρηματιστήρια ή στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Διακανονίστηκαν όλα αυτά πριν από λίγη ώρα, αντηλλάγησαν σε φυσική μορφή ομόλογα συνολικής αξίας 291 εκατομμυρίων ευρώ από τα 70 δισ. ευρώ ομολόγων που έχει ήδη εκδώσει η Ελληνική Δημοκρατία μετά το PSI και τελικά σε καθαρή αξία κατεβλήθησαν 2,5 δισ. ευρώ, τα οποία ήταν το  αποτέλεσμα της δημοπρασίας που έγινε μεταξύ των κατόχων ασφαλίστρων κινδύνου.

Αυτό δεν επηρέασε σε τίποτα την πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν επηρεάζει σε τίποτα την πορεία του PSI για το οποίο όπως ξέρετε ισχύει η παράταση μέχρι 23 Μαρτίου για τα ομόλογα ξένου δικαίου και  τα εγγυημένα δάνεια των ΔΕΚΟ και είμαι βέβαιος πώς όλα αυτά θα ολοκληρωθούν απολύτως ομαλά και φυσιολογικά, μέχρι τις 11 Απριλίου που είναι η προγραμματισμένη ημέρα για την ανταλλαγή των ομολόγων του ξένου Δικαίου.

Θυμίζω ότι την προηγούμενη Δευτέρα έγινε η ανταλλαγή ομολόγων ελληνικού Δικαίου και ήδη έχει διαγραφεί χρέος 94,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Άρα κάνουμε πολύ σημαντικά βήματα τα οποία πρέπει να τα καταγράψουμε.

Αλλά από την άλλη δεν πρέπει να δημιουργείται η εντύπωση ότι μπορούμε να χαλαρώσουμε, ότι έχουμε βγει από την κρίση. Όπως είπα προηγουμένως δεν έχουμε βγει, αλλά έχουμε διαμορφώσει όλες τις προοπτικές  να βγούμε ασφαλείς και να θωρακίσουμε την χώρα μας ώστε να μην ξανακυλήσουμε σε μια παρόμοια περιπέτεια.

Θέλω λοιπόν να σας ευχαριστήσω προσωπικά κ. Πρωθυπουργέ για την εμπιστοσύνη, για την συνεργασία, για τις μάχες που δώσαμε μαζί και για τα κοινά βιώματα που έχουμε αποκτήσει.

Να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους μου και συναγωνιστές μου που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, με τους οποίους θα δώσουμε μαζί όχι μόνο την μάχη τώρα για την στήριξη της Κυβέρνησής σας, αλλά και την μάχη για μια σύνθεση της επόμενης Βουλής που να διασφαλίζει σταθερότητα και προοπτική για την χώρα.

Θέλω να ευχαριστήσω τους συναδέλφους που προέρχονται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Θέλω να ευχηθώ σε σας προσωπικά καλή επιτυχία στο έργο σας. Το ίδιο εύχομαι και σ’ όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου με τους οποίους πορευθήκαμε μαζί επί πολλούς δύσκολους μήνες.

Με πολλούς απ’ αυτούς έχουμε πορευθεί μαζί επί πάρα πολλά χρόνια και θα εξακολουθούμε να πορευόμαστε μαζί για το καλό της πατρίδας σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Αλλά χωρίς πολιτική δεν υπάρχει δημοκρατία και χωρίς δημοκρατία δεν υπάρχει μέλλον για την πατρίδα μας.

Σας ευχαριστώ πολύ. -

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας