Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Σημαντικές αποφάσεις στη συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου Σερβίων – Βελβεντού Προσφυγή για ακύρωση αποφάσεων της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας

 Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση αποφάσεων της Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, που αφορούν εγκρίσεις για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών σε δασικές και κτηματικές εκτάσεις του Δήμου Σερβίων – Βελβεντού, για τις οποίες είχε γνωμοδοτήσει  αρνητικά το Δημοτικό Συμβούλιο και κατά της ΡΑΕ (Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας) που έχει χαρτογραφήσει σχεδόν όλη την περιοχή Δοβρά Μεταξά για εγκατάσταση Φ/Σ –και πιθανώς και  άλλες περιοχές του Δήμου-, γνωστοποίησε  ότι θα καταθέσει ο δήμαρχος Βασίλης Κωνσταντόπουλος, κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 16 Μαρτίου 2012.

Ομόφωνα αρνητική ήταν ακόμη -σε ένα σχετικό θέμα της ημερήσιας διάταξης-  η γνωμοδότηση του σώματος "επί των  Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων -Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων των Φωτοβολταϊκών Πάρκων στη θέση Δουβρά στην Τ.Κ. Μεταξά", αφού θεωρήθηκε ότι η κάλυψη με Φ/Π περίπου 5.000 στρεμμάτων σ’ αυτή την περιοχή -επί συνόλου 6.500 στρ.-, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην κτηνοτροφία. Συμπληρωματικά ο δήμαρχος διευκρίνισε ότι κατά περίπτωση θα εξεταστούν θετικά επιμέρους προτάσεις για περιορισμένες καλύψεις εκτάσεων για εγκατάσταση Φ/Π στην ίδια περιοχή, που δεν θα εμποδίζουν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και θα είναι προς όφελος των κατοίκων της περιοχής, καταλήγοντας ότι "είμαστε υπέρ των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με όρους αποδεκτούς από τις τοπικές κοινωνίες".
Επίσης κατά την ίδια συνεδρίαση του Δημοτικό Συμβουλίου, πέραν των τυπικών διαδικαστικών θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, αποφασίστηκαν τα παρακάτω:
- Πρόταση τροποποίησης της απόφασης που είχε ληφθεί για την κατεδάφιση του διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο των Σερβίων.
Σύμφωνα με την εισήγηση του δημάρχου αυτό οφείλεται στην εμπλοκή της προώθησης του έργου της συνολικής ανάπλασης του κέντρου των Σερβίων από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, που σύμφωνα με τις επαφές που είχε, δεν θα αποδέχονταν την κατεδάφιση του εν λόγω κτιρίου.  Έτσι αποφασίστηκε να προωθηθεί άμεσα η μελέτη της αναστήλωσης και αναπαλαίωσης του κτιρίου. Η δαπάνη του έργου αυτού -που προϋπολογίζεται σε 1.000.000 €- θα αναζητηθεί με ένταξη σε αντίστοιχο πρόγραμμα της Περιφέρειας.
"Καρκίνωμα όψεως που θα το βλέπουμε και τα επόμενα 30 χρόνια", ήταν η άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Ελευθερίου, "στοίχημα για τη δημοτική αρχή η αποκατάστασή του", η ανταπάντηση από το δήμαρχο…
Το θέμα δεν τέθηκε σε ψηφοφορία με το αιτιολογικό ότι πρέπει να προηγηθεί ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου, προκειμένου να υπάρξει πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών για το θέμα.
-  Τροποποίηση αποφάσεων που αφορούσαν την επιβλέψεις τεχνικών έργων του Δήμου από την ΑΝΚΟ, λόγω του Πιστοποιητικού Διαχειριστικής Επάρκειας που απέκτησε πρόσφατα ο Δήμος Σερβίων – Βελβεντού.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να υπογραφούν Προγραμματικές Συμβάσεις με την αιρετή Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας για την επίβλεψη των έργων ύδρευσης των Δημοτικών Διαμερισμάτων και του Πολιτιστικού Κέντρου Σερβίων, ενώ τα υπόλοιπα έργα θα επιβλέψουν οι Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου. Συμφωνήθηκε δε να υπάρξει εκτίμηση των μέχρι τώρα υπηρεσιών της ΑΝ.ΚΟ. (μελέτες, φάκελοι-"ωρίμανση" των έργων) και να της αποδοθεί  αναλογικά μέρος του ποσού από το συνολικό τίμημα των 180.000 € συν ΦΠΑ που είχε συμφωνηθεί αρχικά.
Στην απόφαση αυτή, φαίνεται ότι έπαιξε  ρόλο και η καταγγελία -από 16/2/2012- της Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ. (Μηχανικοί Δημοσίου) ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ κατά  της ΑΝ.ΚΟ. Α.Ε. "για παράτυπη ένταξη έργων ύδρευσης στο ΕΣΠΑ για λογαριασμό του Δήμου Σερβίων–Βελβεντού", που επιβεβαίωσε εν μέρει ο δήμαρχος, αλλά επέμεινε ότι η σύμβαση του δήμου με την ΑΝ.ΚΟ. ήταν απολύτως νομότυπη και το θέμα της τροποποίησης "άπτεται περισσότερο στη συναδελφική αλληλεγγύη των στελεχών της ΑΝ.ΚΟ. –"κάτω από την πίεση των συνδικαλιστών"- με τους μηχανικούς της  Ε.Μ.Δ.Υ.Δ.Α.Σ."
-  Έγκριση συμμετοχής στο Επιχειρησιακό πρόγραμμα "Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2007-2013" (Πράσινες Αγροτικές και Νησιώτικες περιοχές - Νέο Πρότυπο Ανάπτυξης), με την υποβολή πρότασης για την Ελάτη.
- Έγκριση παραχώρησης χρήσης των οικημάτων των Δημοτικών Σχολείων Ελάτης και Κρανιδίων στους αντίστοιχους Πολιτιστικούς – Μορφωτικούς συλλόγους των ως άνω Τοπικών Κοινοτήτων.
- Τέλος, σχετικά με τα θέματα που ανέκυψαν τελευταία στο Βελβεντό -απαγόρευση πρόσβασης στο φαράγγι του Σκεπασμένου λόγω κατολισθήσεων και έλλειψη θέρμανσης στο Πνευματικό Κέντρο-, για το μεν πρώτο ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα επιλυθεί την ερχόμενη εβδομάδα μετά την αυτοψία που θα κάνουν αρμόδιοι της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, για δε το δεύτερο παραδέχτηκε και ανέλαβε την ευθύνη για την ολιγωρία της δημοτικής αρχής να ανταποκριθεί άμεσα στο αίτημα. 
Γιώργος Μαστρ./www.mikrovalto.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο και στο δήμαρχο και μπράβο στην αρχαιολογική υπηρεσία. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες του Χρίστου του Ελευθερίου όμως κρίμα σε αυτούς που δεν μπορούν να έχουν ένα όραμα για τον τόπο και την εκμετάλλευση αυτών των λίγων ιστορικών μνημείων. πραγματικά όμως είναι ντροπή να υπάρχει αυτή η κατάσταση. Κάντε κάτι! Θέλει ένα καλό καθάρισμα, και από έξω γύρω γύρω, να καλυφθεί με ένα πανί όπου θα φέρνετε το πως θα γίνει όταν θα ανακαινιστεί. Τώρα αν πάνω στο δημαρχείο δεν ξέρετε πως να παίρνετε λεφτά για τον πολιτισμό ρωτήστε και κανένα Βελβεντινό που είναι μάνες σε αυτά. Ας δούμε τις δυνατότητες που μας δίνει η περιοχή μας και ας προσπαθήσουμε να επενδύσουμε στον πολιτισμό και το περιβάλλον. Δεν ξέρω, αλλά η συνεργασία με το Βελβεντό θα μπορούσε νομίζω, να βοηθήσει για τη δημιουργία στο δήμο μας μιας ομάδος που θα ασχολείται με προγράμματα που θα φέρουν λεφτά. Αλήθεια τι γίνετε με το Μυστρά της Μακεδονίας θα γίνει κάποια ανασκαφή κάποια αναστύλωση? Κακώς τα αφήνετε όλα στις επιλογές της Αρχαιολογικής υπηρεσίας καλά είναι και εμείς οι κάτοικοι να μαθαίνουμε τι γίνετε και όχι να είμαστε απλοί θεατές των πεπραγμένων.
Γιώργος Θεοφάνου

Το Προφίλ μας