Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Βαθιές ρωγμές στα θεμέλια της κτηματαγοράς στη βόρεια Ελλάδα

από την ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Οσο αυξάνουν οι φόροι στα ακίνητα και βαθαίνει η κρίση στην οικονομία, έχοντας επιπτώσεις και στα εισοδήματα των νοικοκυριών, η κτηματαγορά της βόρειας Ελλάδας, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, θα εμφανίζει, πιθανότατα, όλο και βαθύτερες «ρωγμές» στα θεμέλιά της. Το μεγαλύτερο απόθεμα έτοιμων κατοικιών όπως είναι φυσικό, εμφανίζει -σε επίπεδο βόρειας Ελλάδας- η περιοχή του νομού της Θεσσαλονίκης. Τα νεόδμητα ακίνητα που παραμένουν απούλητα τοπικά υπολογίζεται ότι ξεπερνούν τα 12.000, πιέζοντας περαιτέρω τις τιμές, οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί, έναντι των υψηλών αποτιμήσεων του 2008, έως και 20% για τα καινούρια διαμερίσματα και έως 40% στα επαγγελματικά κτίρια.

Σύμφωνα με στοιχεία μελέτης που εκπόνησε ο πολιτικός μηχανικός και εκτιμητής της Εθνικής Τράπεζας Αλέξανδρος Βασιλείου και παρουσίασε προσφάτως σε εκδήλωση για την πορεία της κτηματαγοράς στη βόρεια Ελλάδα, στο πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης παρατηρείται επίσης «ελεύθερη πτώση» και στην κατασκευαστική δραστηριότητα, κατά 75%, με συνέπεια, στα τελευταία πέντε χρόνια να έχουν χαθεί πάνω από 55.000 θέσεις εργασίας από τον κλάδο τοπικά.
Εκτός από τις κατασκευές, πτωτική πορεία εμφανίζουν στη Θεσσαλονίκη και οι μισθώσεις των ακινήτων, καθώς από το 2009 έως τον Αύγουστο του 2011, η υποχώρηση ενοικίων φθάνει μέχρι 35%, για τις περιοχές με σχετική ζήτηση και έως το 45% σε εκείνες με περιορισμένη ζήτηση.
«Οι προβλέψεις για το 2012, όσο κάτι τέτοιο μπορεί να είναι ασφαλές, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι θα έχουμε περαιτέρω και σημαντικότερη πτωτική τάση στις τιμές των ακινήτων», επισήμανε ο κ. Βασιλείου κατά την παρουσίαση της μελέτης, ενώ βάσει των στοιχείων που παρέθεσε, η περιοχή της παλαιάς παραλίας δείχνει να έχει μεγαλύτερη αντίσταση, με τιμές που κυμαίνονται μεταξύ 10.000 - 14.000 ευρώ το τ.μ.
Σχετική αντοχή επιδεικνύουν επίσης τα ακίνητα σε Τσιμισκή και Ικτίνου, όπου οι τιμές συνεχίζουν να «παίζουν» μεταξύ 2.500-6.000 ευρώ ανά τ.μ., για ακίνητα τουλάχιστον δεκαετίας, ενώ για τα νεόδμητα παρατηρείται μικρότερη ελαστικότητα στις μειώσεις τιμών. Δεν φαίνεται, παράλληλα, να υπάρχει μεταβολή στα ακίνητα στην περιοχή Λευκού Πύργου και στις οδούς Μητροπόλεως, Αριστοτέλους και Αλ. Σβώλου.
Πλήγμα
Πλήγμα, όμως, έχει δεχθεί η κτηματαγορά τα προηγούμενα χρόνια και σε μικρότερα αστικά κέντρα στη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία, αλλά και την Ήπειρο. Στην περιοχή της Θράκης για παράδειγμα ο αριθμός των νέων οικοδομικών αδειών, για το 2010, είναι μειωμένος κατά 40%-50%, σε σχέση με το 2007, γεγονός που είχε ως συνέπεια να συρρικνωθεί 40% έως 70%, και η επιφάνεια των νέων οικοδομών.
Η μειωμένη οικοδομική δραστηριότητα κι η περιορισμένη προσφορά για νέες κατοικίες, ωστόσο, σε άλλες περιοχές δεν άφησε τις τιμές να πέσουν περισσότερο από 20%, όπως στο Κιλκίς και την Πτολεμαΐδα, ενώ αλλού «κρατήθηκαν» στα επίπεδα του 2009, με χαρακτηριστικά παραδείγματα την Κοζάνη, την Κατερίνη και το κέντρο της Βέροιας.
Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, πάντως, η όποια ζήτηση εκδηλώθηκε ικανοποιήθηκε κυρίως με μεταχειρισμένα διαμερίσματα, των οποίων η εμπορική αξία, κυμάνθηκε στα επίπεδα των 60-70.000 ευρώ, ως αποτέλεσμα και της απροθυμίας του τραπεζικού συστήματος να παράσχει χρηματοδοτήσεις.
Περιοχές
Πιο συγκεκριμένα και σύμφωνα με την πολιτικό μηχανικό και εκτιμήτρια κ. Βενετία Σιργούδη:
Στην Καβάλα οι αξίες των νέων κατοικιών μειώθηκαν περίπου 15% και οι τιμές κυμαίνονται από 1.300 ευρώ έως 1.400 ευρώ/τ.μ. στα ανατολικά της πόλης, ενώ στα δυτικά αγγίζουν τα 2.000 ευρώ το τ.μ. Στα οικόπεδα οι τιμές κυμαίνονται από 450 ευρώ έως 9.000 ευρώ το τ.μ., ενώ στις δυτικές περιοχές δεν σημειώνεται μείωση.
Στη Δράμα υπάρχει μικρή προσφορά νεόδμητων διαμερισμάτων και οι αξίες «παίζουν» μεταξύ 1.100 - 1.400 ευρώ ανά τ.μ. Στα οικόπεδα η τιμή παίζει από 300 - 900 ευρώ το τ.μ., και είναι στα επίπεδα του 2010.
Στις Σέρρες οι τιμές υποχώρησαν περί το 15% το 2011 και κινούνται μεταξύ 1.000 - 1.300 ευρώ το τ.μ. στις περιζήτητες δυτικές περιοχές. Στα οικόπεδα οι τιμές είναι μειωμένες κατά 10% και ξεκινούν από 150 ευρώ το τ.μ., φθάνοντας έως 500 ευρώ το τ.μ.
Στην Κατερίνη μείωση τιμών παρατηρείται μόνο στις φθηνές περιοχές, ενώ στο κέντρο της πόλης για τα νεόδμητα αρχίζουν από τα 850 ευρώ το τ.μ. και φτάνουν μέχρι τα 2.600 ευρώ το τ.μ. Μεγάλη πτώση της τάξης του 30% «γράφουν», αντίθετα, οι τιμές στα οικόπεδα, που ξεκινούν από 400 ευρώ και φθάνουν τα 2.000 ευρώ ανά τ.μ.
Στο Κιλκίς η πτώση τιμών φθάνει το 20% στις νεόδμητες κατοικίες και κυμαίνονται από 750 ευρώ μέχρι 1.000 ευρώ το τ.μ., ενώ στα οικόπεδα έχουν υποχωρήσει 30%, ξεκινώντας από 130 ευρώ έως 500 ευρώ ανά τ.μ.
Στην Πτολεμαΐδα, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα νεόδμητα διαμερίσματα κι οι τιμές κινούνται μεταξύ 1.000 - 1.200 ευρώ ανά τ.μ., μειωμένες κατά 20%. Τα οικόπεδα αντίστοιχα πωλούνται από 200 ευρώ μέχρι 500 ευρώ το τ.μ.
Στην Κοζάνη, οι νεόδμητες κατοικίες στις φθηνές περιοχές πωλούνται περί τα 1.000 ευρώ το τ.μ., ενώ σε πιο ελκυστικές περιοχές μεταξύ 1.300 - 1.800 ευρώ ανά τ.μ. και στο κέντρο της πόλης στα 2.000 ευρώ ανά τ.μ.
Στη Φλώρινα, οι καινούριες κατοικίες πωλούνται προς 800 - 1.150 ευρώ το τ.μ. και τα οικόπεδα από 200 ευρώ έως 600 ευρώ το τ.μ.
Μεγάλη πτώση στην έκδοση αδειών
Εξορθολογισμός τιμών
Στην περιφέρεια Θεσσαλίας οι ζητούμενες τιμές νεόδμητων κατοικιών παρέμειναν σχετικά σταθερές το 2011, ενώ διαπιστώνεται μεγαλύτερη διαλλακτικότητα από τους πωλητές στην τελική διαπραγμάτευση. Επίσης παρατηρείται εξορθολογισμός των τιμών στις «αδικαιολόγητα» ακριβές περιοχές και οι κατασκευαστές είναι σε αναμονή ισορροπίας της αγοράς διαμερισμάτων, όσο και στα οικόπεδα.
Νέες κατασκευές, ωστόσο, δεν ανεγείρονται κι αυτό αποτυπώνεται στην κάθετη πτώση του αριθμού των αδειών που εκδόθηκαν πέρυσι, αλλά και στο ότι η κατανάλωση μπετόν έχει υποχωρήσει στην περιφέρεια κατά 45%, έναντι του 2010.
Ηπειρος
Ελεύθερη πτώση σε ποσοστό της τάξης του 55% καταγράφεται και στην έκδοση αδειών στα Ιωάννινα, ενώ μείωση υπάρχει γενικότερα σε όλη την Ήπειρο. Στη συγκεκριμένη περιφέρεια, πάντως, παρατηρείται και μια μικρή κινητικότητα στις πωλήσεις η οποία ενισχύεται και από την ύπαρξη αγοραστών παραθεριστικών κατοικιών από Γερμανία και Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας