Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 20 Μαρτίου 2012

Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης: Δεν κάνουμε «σκόντο» στις ανάγκες των παιδιών μας!


Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδος, στην οποία συμμετέχει η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης, από την ίδρυσή της αγωνίζεται για Κρατικούς - Δημόσιους - Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, για να διευκολυνθεί η γυναίκα ώστε να εργαστεί, σαν ένα κίνητρο για τη νέα γυναίκα να δημιουργήσει οικογένεια και να γεννήσει παιδιά αλλά και για τα ίδια τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας να βοηθηθούν στην κοινωνικοποίησή τους και στην ψυχοσωματική τους εξέλιξη.


Βέβαια, σ' αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα που στόχος του είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και στην προκειμένη περίπτωση η αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί ποτέ δεν ήταν επαρκείς και σύγχρονοι. Αντίθετα, ολοένα και περισσότερο άνοιγε ο δρόμος στην ιδιωτική πρωτοβουλία και στην εμπορευματοποίησή τους (πληρωμή τροφείων).
Από το 2001 που η ευθύνη για τους παιδικούς σταθμούς πέρασε στην Τοπική Διοίκηση χωρίς πόρους, με τη σύμφωνη γνώμη των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκε τεράστιο πρόβλημα στις λαϊκές οικογένειες, αφού υποχρεώνονται, μέσα στην ανεργία και τη φτώχεια που τις μαστίζει, να πληρώνουν τροφεία στους σταθμούς (στο δήμο μας κυμαίνονται από 15 έως 90 ευρώ και παραπάνω αν κάποιος έχει δύο παιδιά στο σταθμό), αλλά και πολλά παιδιά να μένουν εκτός, ή να μην κάνουν καν αιτήσεις οι οικογένειές τους, αφού δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτές.
Φέτος το πρόβλημα έγινε ακόμη πιο εκρηκτικό. Στο δήμο Κοζάνης, από την αρχή της χρονιάς παρουσιάστηκαν προβλήματα στη λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών. Υπάρχουν ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό (οι όποιες προσλήψεις γίνανε, είναι με ολιγόμηνες συμβάσεις και δεν επαρκούν), οι υποδομές είναι ανεπαρκείς (κτίρια, αίθουσες, χώροι δραστηριοτήτων).Στο όνομα της κρίσης και της μείωσης των δαπανών, αφού δεν προσλαμβάνεται και προσωπικό, παιδικοί σταθμοί όπως αυτός της Άνω Κώμης έκλεισε, ενώ θα υπάρξουν και νέες συγχωνεύσεις ακόμη και τους παιδικούς σταθμούς που βρίσκονται μέσα στην πόλη. Παράλληλα, παρουσιάζεται το φαινόμενο εργαζόμενοι στους σταθμούς να μένουν απλήρωτοι για μήνες (πχ παιδικός σταθμός Μαυροδενδρίου).
Το τελευταίο διάστημα μάλιστα η κατάσταση είναι τραγική. Τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου στο όνομα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, σπρώχνουν πιο βαθιά στη φτώχεια και στην ανέχεια τις λαϊκές οικογένειες. Η ανεργία, ιδιαίτερα στην πόλη μας, είναι στα ύψη, οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών, είναι καθημερινό φαινόμενο, με αποτέλεσμα, όλο και πιο πολλές οικογένειες να αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις καθημερινές τους υποχρεώσεις και ανάγκες (δάνεια, νοίκια, λογαριασμοί, φάρμακα, τρόφιμα). Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, παρουσιάστηκε το φαινόμενο γονείς να παύουν τα παιδιά τους από τους παιδικούς σταθμούς, επειδή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην καταβολή των τροφείων.
Δεν έχουμε αυταπάτες! Είναι ξεκάθαρο, ότι το επόμενο διάστημα, όπως όλα δείχνουν, η κατάσταση θα δυσκολέψει ακόμη περισσότερο. Η όξυνση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, θα φέρει νέα «μνημόνια», νέα μέτρα. Αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο θα είναι οι εργατικές λαϊκές οικογένειες, τα νέα ζευγάρια και τα παιδιά τους.

Γι’αυτό καλούμε τους γονείς, ιδιαίτερα τις εργαζόμενες και άνεργες μητέρες, τις εργαζόμενες στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, να συναντήσουν την Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης, να συσπειρωθούν, να διεκδικήσουμε από κοινού:

  • Ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα. Δίχρονη υποχρεωτική δημόσια και δωρεάν προσχολική αγωγή και τριετή για τα παιδιά με ανάγκη ειδικής αγωγής.
  • Αποκλειστικά Κρατικούς - Δημόσιους - Δωρεάν - Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή. Πλήρης ποιοτική σίτιση όλων των παιδιών στους σταθμούς.
  • Κατάργηση όλων των τροφείων τώρα! Καμία πληρωμή από τους γονείς. Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να παρθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη στήριξη μονογονεΪκών οικογενειών, των οικογενειών ανέργων και απολυμένων, των οικογενειών των μεταναστών, των οικογενειών με ανάπηρα παιδιά.
  • Όλα τα παιδιά στους παιδικούς σταθμούς, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Είναι δικαίωμα κάθε παιδιού Ελληνίδας ή μετανάστριας που γεννιέται σε αυτόν τον τόπο, μια θέση σε βρεφονηπιακό σταθμό.
  • Καμιά απόλυση. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με συμβάσεις έργου ή άλλης ελαστικής μορφής απασχόλησης.
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός σταθμός. Κτιριακή υποδομή με αξιοποίηση της δημοτικής, κρατικής ή άλλων κρατικών φορέων, περιουσία και χρήση της για βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Κανένας εφησυχασμός! Καμιά αναμονή!
Τα δικαιώματα των παιδιών μας είναι στην ευθύνη μας!

Τηλ. επικοινωνίας με την Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης: 6970361865, 6987394617

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας