Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Λεπτομέρειες για το σχεδιασμό του Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών στη Νεάπολη – Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

από το ΧΡΟΝΟ
Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το θέμα της δημιουργίας στρατοπέδου υποδοχής μεταναστών στη Νεάπολη του Δήμου Βοΐου. Χθες το βράδυ το Δημοτικό Συμβούλιο Βοίου εξέφρασε την έντονη αντίθεση του σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο ενώ άμεσα θα εκδοθεί και ψήφισμα το οποίο θα σταλεί στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Πάντως οι πληροφορίες, που φθάνουν από την Αθήνα αναφέρονται σε δημιουργία Κέντρου Κράτησης Αλλοδαπών σε στρατόπεδο, για το οποίο ακόμα εκκρεμούν οι διαδικασίες παραχώρησης από τον Στρατό. Ωστόσο, οι επιτελείς του υπουργείου εκτιμούν ότι αυτές οι διαδικασίες θα προχωρήσουν με πολύ γρήγορο ρυθμό, ώστε η εγκατάσταση να είναι έτοιμη σε έναν μήνα και ειδικότερα πριν από την λήξη της θητείας της σημερινής κυβέρνησης.
Το κέντρο κράτησης, όπως διευκρίνισαν στελέχη του υπουργείου, θα είναι μια μεταβατική λύση, για την κράτηση αλλοδαπών που συλλαμβάνονται για διάφορα αδικήματα, έως ότου ολοκληρωθεί η δημιουργία των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής, τα οποία χρειάζονται πολύ χρόνο ακόμα ώσπου να ετοιμαστούν. (Το πρώτο, στον ¸βρο, υπολογίζεται ότι θα είναι έτοιμο σε 8-12 μήνες).
Στο συγκεκριμένο στρατόπεδο, θα οδηγούνται όλοι οι αλλοδαποί που συλλαμβάνονται για ποινικές παραβάσεις, ώστε να μην αναγκάζονται οι δικαστικές αρχές να τους αφήνουν ελεύθερους, αφού όλα τα υπάρχοντα κρατητήρια είναι στην παρούσα φάση γεμάτα.
Στο ίδιο κέντρο θα οδηγούνται ακόμα και αλλοδαποί που υποβάλλουν αιτήσεις για άσυλο, έως ότου εξετάσουν τα αιτήματά τους, προκειμένου, όπως λένε, να προλαμβάνεται ενδεχόμενη παραβατική συμπεριφορά τους, στο διάστημα που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ασύλου.
Η μεταβατική αυτή λύση προωθείται και για έναν ακόμη λόγο. Να αξιοποιηθούν το ταχύτερο δυνατό τα κονδύλια από τα Ταμεία Εξωτερικών Συνόρων και Επιστροφών της ΕΕ, τα οποία χρηματοδοτούν το πρόγραμμα αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.
Οταν ολοκληρωθεί η κατασκευή του κέντρου κράτησης στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματικό της ΕΛΑΣ, θα γίνει νέος σχεδιασμός εκ μέρους της αστυνομίας για τη δράση όλων των συναρμόδιων αστυνομικών υπηρεσιών, με κατεύθυνση πλέον την απομάκρυνση των παράνομων μεταναστών από το κέντρο της Αθήνας. Σημειώνεται ότι ο τελευταίος σχεδιασμός, που είχε γίνει τον περασμένο Δεκέμβριο, αφορούσε την αύξηση και εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στο κέντρο, αλλά οι επιχειρήσεις απομάκρυνσης απαιτούν διαφορετική οργάνωση και κατανομή δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας