Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Γιάννης Παπαϊορδανίδης: Κέντρο υποδοχής μεταναστών & πολιτικά παιχνίδια


Με έκπληξη, για μία ακόμη φορά, διαπιστώσαμε, ότι η κυβέρνηση όπως και οι εκάστοτε κυβερνήσεις, αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, ή καλλίτερα μας επιβάλουν αποφάσεις , σε θέματα της καθημερινότητας των πολιτών. Η κυβέρνηση μάλλον αγνοεί ότι πριν από ένα χρόνο, ο τότε Υπουργός Δημοσίας Τάξης, δεν προχώρησε στην εγκατάσταση των Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών, σε δεκατέσσερα επιλεγμένα σημεία ανά την Επικράτεια σεβόμενος τις δικαιολογημένες αντιδράσεις των φορέων σε όλες τις περιοχές. Ακόμα χειρότερα σήμερα που, το δημόσιο Α.-Μ.Π.Ε., μιλά για Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών και «καταυλισμούς έκτακτης ανάγκης».


Διευκρινίζουμε τα εξής:
Ó  Δεν είμαστε ρατσιστές, ούτε φοβικοί, γιατί στην Περιφέρεια μας διαβιούν χιλιάδες μετανάστες, πλήρως εναρμονισμένοι στις τοπικές μας κοινωνίες.
Ó  Δε δεχόμαστε εκβιαστικά διλήμματα, προβάλλοντας πιθανά και απίθανα αντισταθμιστικά οφέλη και θέσεις εργασίας.
Ó  Η λογική επιτάσσει σε αυτήν την περίπτωση την ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου, με γνώμονα τις υποδομές, την εξοικονόμηση πόρων, την ασφάλεια των ανθρώπων, την τήρηση της υγιεινής, για να μην φαντάζουν όλα θολά και καχύποπτα. Ειδικά, σε μια περίοδο που τα πλέον αρμόδια χείλη διαπιστώνουν «Τις «ανησυχητικές συνθήκες διαβίωσης των λαθρομεταναστών στα κέντρα κράτησης» του Έβρου.
                                                                                                     
Η διεθνής πρακτική προκρίνει την ίδρυση Κέντρων Υποδοχής Μεταναστών: α) στις περιοχές εισόδου μεταναστών/ προσφύγων, για την περίθαλψη και την ταχεία καταγραφή των νεοεισερχομένων· β) στις περιοχές όπου μεταναστευτικοί/ προσφυγικοί πληθυσμοί παρουσιάζουν αυξημένη συγκέντρωση και δημιουργούνται προβλήματα στον αστικό ιστό (άστεγοι, απειλές για την δημόσια υγεία, ζητήματα ασφαλείας), οπότε η οργανωμένη διαβίωσή τους απαλύνει πολλά απο τα προβλήματα αυτά· γ) στην περιοχή επαναπροώθησής τους στις χώρες προέλευσης, και ως εκ τούτου κοντά σε συγκοινωνιακούς κόμβους.
Για την Νεάπολη όπως και για το σύνολο της Δυτικής Μακεδονίας δεν στοιχειοθετείται – πια – κανένας απο τους παραπάνω λόγους. Η «λογική» του Υπουργείου Προσταστίας του Πολίτη, είναι η «μετάθεση» του προβλήματος ασφάλειας, δημόσιας υγείας και στέγασης των λαθρομεταναστών, που συγκεντρώνονται στην Αθήνα.
Αντιλαμβανόμαστε τις συνθήκες που βιώνουν οι πολίτες συγκεκριμένων περιοχών των Αθηνών. Αντιλαμβανόμαστε τις επιδιώξεις και τον σχεδιασμό της πολιτικής ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ. και της κυβέρνησης, αλλά ΔΕΝ αποτελεί λύση, η δημιουργία αποθηκών ψυχών στην ελληνική περιφέρεια.
Όπως και να έχει η σοβαρότητα μιας σύγχρονης Πολιτείας κρίνεται από την ουσιαστική προσέγγιση των προβλημάτων και την προώθηση ρεαλιστικών λύσεων. Αντ’ αυτού η Κυβέρνηση με μία επιδερμική προσέγγιση λειτουργεί με τη λογική «φύγε κακό από τα μάτια μου». Η τραγική απουσία μιας οργανωμένης υπηρεσίας ασύλου και η αδυναμία επιτήρησης των χερσαίων – τουλάχιστον – συνόρων είναι δυο ακόμα αποδείξεις της κρίσης που βιώνει η κρατική εξουσία.
Αυτό όμως που μας ανησυχείς περισσότερο είναι ο τρόπος μεθόδευσης της κίνησης. Να λαμβάνονται αποφάσεις σε συναντήσεις που διαρρέουν στα Μ.Μ.Ε., χωρίς να υπάρχει ατζέντα. Όσοι συμμετείχαν οφείλουν πειστικές απαντήσεις.
Η πολιτική αυτές τις δύσκολες στιγμές  πρέπει να έρθει στο προσκήνιο, γιατί το παρασκήνιο βλάπτει σοβαρά τη Δημοκρατική Λειτουργία.
Εμείς ως παράταξη δε θα  επιτρέψουμε να περάσουν τα «εμπνευσμένα» σχέδια κάποιων για την υποτιθέμενη  ανάπτυξη της Νεάπολης, που θα πραγματοποιηθεί με την εγκατάσταση του Κέντρου Υποδοχής Μεταναστών.
Καλούμε τον Πρόεδρο του Π.Σ. και το Περιφερειακό Συμβούλιο να αντιδράσει…..

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Γιάννη, θα σε διαγράψουν!

Το Προφίλ μας