Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Της πατάτας

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Το κίνημα της πατάτας στην εποχή της επιχειρηματικής και ιδεολογικής ανυδρίας και της πραγματικής πείνας δημιούργησε ντόρο και σκόρπισε το φως της ελπίδας της αυτοοργάνωσης. Εδειξε ότι η κοινωνία θέλει και μπορεί να βρει λύσεις, έστω και την τελευταία στιγμή, προσαρμοζόμενη στις νέες ανάγκες.
Ενα ερώτημα βέβαια που προκύπτει αβίαστα είναι γιατί φτάσαμε εδώ, ενώ το ρόλο αυτό θα μπορούσαν να είχαν παίξει με επιτυχία τόσα χρόνια οι συνεταιρισμοί.
Το συνεταιριστικό κίνημα εξελίχθηκε ως ιδεολογία αποβλέποντας κυρίως στις ασθενέστερες τάξεις των εργαζομένων και στην προστασία τους από τις αυθαιρεσίες των κεφαλαιοκρατών. Στην Ελλάδα, όμως, φτάσαμε στο σημείο που οι συνεταιρισμοί κατέρρευσαν από τις ίδιες παθογένειες από τις υποφέρει όλο σύστημα της δημόσιας διοίκησης.
Ετσι ξαναφθάσαμε στο σημείο μηδέν, οπότε η κοινωνία αναγκαστικά προχωρά μέσω των εθελοντικών πρωτοβουλιών πολιτών στην αυτοοργάνωση. Το θέμα είναι να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε αυτό το κρίσιμο σημείο και να μη γίνει το κίνημα της πατάτας μια ακόμα «φούσκα». Το συγκεκριμένο κίνημα θα λειτουργήσει αποτελεσματικά μέχρι του σημείου που θα πιέσει μεσάζοντες και λιανοπωλητές να κατεβάσουν τις τιμές τους και να εξισορροπήσει την κατάσταση. Προφανώς, δεν είναι στόχος του να κλείσει τα μανάβικα, καθώς κάθε τέτοια λογική στρέφεται αργά ή γρήγορα και πάλι εναντίον της ίδιας της κοινωνίας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

http://tro-ma-ktiko.blogspot.com/2012/03/blog-post_6994.html

LazaridisStayros είπε...

Oι παραγωγοί να πουλάνε στις λαϊκές για να μην υπάρχει αυτός ο συνωστισμός

Ανώνυμος είπε...

distixos poles fores stis laikes oi paragogoi eine pio akrivoi apo toys emporoys akomi k oi suneterismoi as katalavoyn oi paragogoi k napoylan stin diplasia timi apo aytin poy tadinoyn stoys emporoys .namin kitan poso poylai o diplanos emporas gia na vazi tin idia timi.keros na ksipnisoyn oi pragmatikoi paragogoi.stin perioxi mas p.x paragete patata den ida omos kanenan paragogo na poyla pio f8ina apo ton manavi to idio simveni k se ala proionta rodakina ntomates k ala

Το Προφίλ μας