Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Κι όμως τα φάγαμε και μαζί...

Του Σήφη Πολυμίλη
Το «μαζί τα φάγαμε» του Θόδωρου Πάγκαλου ήταν ασφαλώς μια υπερβολή από αυτές που συνηθίζει ο λαλίστατος αντιπρόεδρος. Μόνο που καμιά φορά οι υπερβολές, ακόμα και του κ. Πάγκαλου κρύβουν κάποιες αλήθειες. Γιατί όσο δίκαιο κι αν είναι το κατηγορητήριο κατά του πολιτικού συστήματος, αν δεν θέλουμε να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλο μας συνεργός στις λοβιτούρες και τη διαφθορά υπήρξε και ένα κομμάτι της κοινωνίας.
Τα όσα αποκαλύφθηκαν αυτές τις μέρες γύρω από το σκάνδαλο με το ΙΚΑ Καλλιθέας είναι απολύτως ενδεικτικά για την τεράστια διασπάθιση δημόσιου χρήματος που γίνονταν και προφανώς εξακολουθεί να γίνεται ακόμα, αφού οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είτε είναι ανύπαρκτοι, είτε είναι διάτρητοι.
Γιατι δεν νομίζω να υπάρχουν αμφιβολίες ότι ανάλογα κυκλώματα υπάρχουν και σε άλλες υπηρεσίες η άλλα υποκαταστήματα του ΙΚΑ. Οι κυρίες της Καλλιθέας δεν ήταν προφανώς οι μόνες που είχαν ανακαλύψει τις τρύπες του συστήματος για να γεμίζουν τις τσέπες τους.
Μόλις προχθές άλλωστε πιάστηκαν στα πράσα και οι δυο υπάλληλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης που διεκδικούσαν τη... νόμιμη μίζα για να εγκρίνουν μια επένδυση. Λίγες ώρες νωρίτερα είχε συλληφθεί άλλος υπάλληλος της επιτροπής κεφαλαιαγοράς που ήθελε κι αυτός το δωράκι του για να αποτρέψει έλεγχο σε εταιρεία...
Η διαφθορά όμως είναι τόσο διαδεδομένη που όποια πέτρα του δημοσίου κι αν σηκώσεις κάτι θα ανακαλύψεις. Να θυμηθούμε τους εκατοντάδες τυφλούς της Ζακύνθου, που προφανώς με τη βοήθεια και την ανάλογη προμήθεια κάποιων έπαιρναν επί χρόνια επιδόματα και συντάξεις; Η τους βαριά ανάπηρους της Καλύμνου που εξασφάλιζαν με ανάλογες μεθόδους τα προς το ζην σε βάρος κάποιων κορόιδων φορολογουμένων; Ποιος ξέρει πόσα άλλα επιδόματα και συντάξεις έχουν δοθεί χαριστικά η με ανάλογες μεθοδεύσεις;
Ναι έχει τεράστιες ευθύνες το πολιτικό σύστημα γιατί όταν δεν συνεργούσε σε παρόμοιες ψηφοθηρικές μεθοδεύσεις, δεν φρόντισε να επιβάλλει αδιάβλητες διαδικασίες στην παροχή των κάθε λογής επιδομάτων, όπως δεν φρόντισε να εκσυγχρονίσει τη δημόσια διοίκηση, ώστε να μην μπορεί ο κάθε αργυρώνητος και ασυνείδητος υπάλληλος να εκμεταλεύεται τη θέση του για να πλουτίζει σε βάρος του κοινωνικού συνόλου, ενθυλακώνοντας δημόσιο χρήμα.
Όμως έχει ευθύνες και ένα μέρος της κοινωνίας που είτε συνήργησε δι ίδιον όφελος , είτε ανέχθηκε τέτοιου είδους πρακτικές για να κάνει πιο γρήγορα τη δουλειά του ή για να μην μπλέξει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.Δεν μπορεί σε όλες τις έρευνες που γίνονται το 90% των πολιτών να θεωρεί τη διαφορά ως τεράστιο πρόβλημα ,ένα 50 έως 70% να δέχεται ότι με κάποιο τρόπο έχει λαδώσει ένα δημόσιο υπάλληλο για να κάνει πιο γρήγορα τη δουλειά του και οι υποθέσεις που καταγγέλλονται να είναι μετρημένες...Χωρίς τη δική μας συνέργεια, χωρίς τη δική μας ανοχή ,αυτά τα φαινόμενα δεν θα είχαν πάρει την έκταση που όλοι διαπιστώνουμε.
Ναι δεν έχουμε όλοι την ίδια ευθύνη, ούτε όλοι έχουμε βάλει χέρι στον κρατικό κορβανά.Αλλά εδώ ζούσαμε και ζούμε και δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι δεν ξέραμε η τουλάχιστον ότι δεν ανεχθήκαμε τέτοια φαινόμενα Όπως δεν μπορούν και οι διάφοροι συνδικαλιστές να σφυρίζουν αδιάφοροι η να δίνουν συγχωροχάρτια εν ονόματι της συναδελφικής η κομματικής αλληλεγγύης.Αν δεν τελειώσουμε και τώρα, που βρισκόμαστε σ αυτό το χάλι και πληρώνουμε θέλοντας και μη τις λοβιτούρες τόσων χρόνων ,να βάλουμε ένα τέλος στη διαφθορά ,είμαστε άξιοι της τύχης μας...

1 σχόλιο:

LazaridisStayros είπε...

Eχεις δίκαιο κ. Σήφη πράγματι ο Πάγκαλος δικαιώνεται,διότι σε αυτό το κράτος όλοι θέλουν να τρώνε από τους πολιτικούς μέχρι και τον τελευταίο πολίτη και τώρα ήρθε η ώρα να τα ξεπληρώσουμε.

Το Προφίλ μας