Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

«Έμφραγμα» σε ακτινολογικό και αξονικό στο Μαμάτσειο

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Παρά την επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης για λειτουργία πρωί – απόγευμα του αξονικού, αυτό δεν συμβαίνει σε καθημερινή βάση
Αρρυθμίες παρατηρούνται στο Ακτινολογικό Τμήμα του Μαμάτσειου νοσοκομείου, το οποίο προσπαθεί να ανταπεξέλθει στον αυξημένο όγκο δουλειάς, μόλις με το 40% του προσωπικού. Οι μόλις 7 χειριστές αναγκάζονται σε εντατικοποίηση της εργασίας, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.
Με βάση το παλιό οργανόγραμμα το ακτινολογικό πρέπει να έχει 16 χειριστές, αλλά δυστυχώς, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων παρατηρείται έλλειψη προσωπικού κατά 60%. Και να σκεφτεί κανείς ότι το οργανόγραμμα αυτό είναι παρωχημένο, καθώς όταν έγινε δεν υπήρχε ο αξονικός τομογράφος. Την στιγμή λοιπόν που το «μισό προσωπικό» δεν επαρκεί για απλές ακτινογραφίες, είναι φανερό πως είναι απελπιστικά λίγο για να χειριστεί και τον αξονικό τομογράφο. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι να δημιουργούνται προβλήματα όχι μόνο στο ακτινολογικό, αλλά και στον αξονικό. Πάντως, η επάρκεια σε προσωπικό είναι «εκ των ων ουκ άνευ» για τη σωστή λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου. «Πρέπει το οργανόγραμμα να τηρηθεί και να συμπληρωθεί το προβλεπόμενο προσωπικό. Κλειδί για τη σωστή λειτουργία ακτινολογικού και αξονικού είναι η στελέχωση με το απαιτούμενο ειδικευμένο προσωπικό», είναι η σαφής δήλωση στον «Π» του διευθυντή και ακτινολόγου γιατρού, Χριστόφορου Πουζουκίδη.
Ακριβώς αυτή η τεράστια έλλειψη προσωπικού δεν συμβάλλει στην ασφαλή λειτουργία του ακτινολογικού και φυσικά αποτελεί τη βασική αιτία των όποιων δυσλειτουργιών. Πολύ περισσότερες είναι οι δυσλειτουργίες του αξονικού τομογράφου, ο οποίος λόγω έλλειψης προσωπικού δεν λειτουργεί ολόκληρο το εικοσιτετράωρο. Μετά την πρόσφατη αποκάλυψη του «Π», σύμφωνα με την οποία τραυματίας από τροχαίο σε κωματώδη κατάσταση, μεταφέρθηκε στη Βέροια για να υποβληθεί σε αξονική, η διοίκηση του νοσοκομείου για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις εξέδωσε ανακοίνωση, ενημερώνοντας ότι «ο αξονικός του Μαμάτσειου καλύπτει την πρωινή και απογευματινή βάρδια και λειτουργεί κανονικά». Δυστυχώς, διαψεύστηκε «πριν αλέκτωρ λαλήσει τρεις», καθώς όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Π», αυτός δεν συμβαίνει. Για παράδειγμα να σημειώσουμε ότι προχτές Δευτέρα 4 τρέχοντος το απόγευμα δεν λειτούργησε ο αξονικός. Στο πρόγραμμα λειτουργίας του ακτινολογικού εργαστηρίου ο μοναδικός ακτινολόγος που υπήρχε, δεν ήταν δυνατόν να βγάζει και απλές ακτινογραφίες, ενώ συγχρόνως να χειρίζεται και τον αξονικό τομογράφο. Ίσως οι αρμόδιοι του νοσοκομείου να αντιτάξουν ότι υπάρχει χειριστής σε ετοιμότητα στο σπίτι του, ο οποίος αν χρειαστεί θα κληθεί για κάποιο έκτακτο συμβάν. Όμως αυτό ούτε ασαφλή λειτουργία συνιστά ούτε προκρίνεται επιστημονικά ως πρακτική.
Να σημειωθεί ότι ο αξονικός τομογράφος λειτουργεί με δύο χειριστές όλη την εβδομάδα, οι οποίοι για να καλύψουν την πρωινή και απογευματινή βάρδια, πρέπει να εργάζονται από οκτώ ώρες ημερησίως για επτά συνεχείς ημέρες. Αλλά και αυτό να συμβεί, αν και είναι εξουθενωτικό, δεν μπορεί ένας χειριστής να καλύπτει το ακτινολογικό και τον αξονικό συγχρόνως. Αρκεί να αναφέρουμε ότι στο ακτινολογικό υπάρχει μονίμως ουρά, καθώς προσέρχονται μέχρι 125 περιστατικά στην πρωινή βάρδια, ενώ το απόγευμα εξυπηρετούνται μέχρι και 50 περιστατικά. Σύμφωνα με τους γνωρίζοντες εκ των έσω τα πράγματα, για τη λειτουργία του αξονικού, απαιτείται ένας πυρήνας τουλάχιστον 4 – 5 ειδικευμένων χειριστών, οι οποίοι θα κατανεμηθούν σε βάρδιες.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι αν δεν στελεχωθεί πλήρως το ακτινολογικό και ο αξονικός, δεν πρόκειται να επιτευχθεί η εύρυθμη και ασφαλής λειτουργία. Οι λιγοστοί χειριστές αδυνατούν να ανταποκριθούν σε συνθήκες αυξημένης ζήτησης σε ακτινολογικές εξετάσεις, ενώ η εντατικοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε λάθη και παραλείψεις, οι οποίες μπορεί να αποβούν μοιραίες ακόμη και για ανθρώπινες ζωές. Όσο για τους δεκάδες ασθενείς που περιμένουν υπομονετικά στην ουρά, συχνά διαπληκτίζονται μεταξύ τους ή τα βάζουν με τους εργαζόμενους, αφού μέσα στον εκνευρισμό και στην απόγνωσή τους, δεν μπορούν να σκεφτούν ψύχραιμα, ότι δηλαδή «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι», καθώς κατ’ επιταγή του μνημονίου τα νοσοκομεία αποψιλώνονται από προσωπικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας