Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Η Ελλάδα στο κουρείο - Μετράνε τα δισ. των ομολόγων για το PSI

Η πιο κρίσιμη μέρα των τελευταίων ετών είναι η σημερινή για την ελληνική Οικονομία, καθώς εκπνέει το βράδυ η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση στους ιδιώτες πιστωτές -κατόχους ελληνικών ομολόγων- να δηλώσουν αν θα συμμετάσχουν εθελοντικά στη διαδικασία του κουρέματος του ελληνικού χρέους, το γνωστό PSI, με τους όρους που έχουν τεθεί.
Το ενδιαφέρον για το τι θα γίνει τελικά είναι κυριολεκτικά παγκόσμιο, με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία να μεταδίδουν συνεχώς πληροφορίες για το μέχρι τώρα ποσοστό συμμετοχής.
Υπενθυμίζεται ό,τι σύμφωνα με τη δημόσια πρόταση θα πρέπει τουλάχιστον το 90% των πιστωτών να δηλώσει εθελοντικά τη συμμετοχή του στο PSI. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει «προνοήσει» για το ενδεχόμενο μικρότερης συμμετοχής, νομοθετώντας τις ρήτρες συλλογικής δράσης (CAC's), οι οποίες αν ενεργοποιηθούν θα κάνουν υποχρεωτική τη συμμετοχή όλων των ιδιωτών πιστωτών.
Για να γίνει όμως η ενεργοποίηση των CAC's, θα πρέπει η συμμετοχή στο PSI να έχει φτάσει στο 75% μέχρι σήμερα το βράδυ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση κάνει αγώνα δρόμου για να πείσει τις τράπεζες, τα ταμεία και τα funds να συμμετάσχουν στο PSI, με στόχο να φτάσει η συμμετοχή στο 75%. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εταίροι μας στην Ευρώπη, που με δηλώσεις τους καλούν τους πιστωτές να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων.
Χτεσινοβραδυνές πληροφορίες του iefimerida.gr ανέβαζαν τη συμμετοχή στο 70% περίπου, ωστόσο το Bloomberg μεταδίδει σήμερα ότι η συμμετοχή βρισκόταν ακόμα στο 60%. Πάντως στην κυβέρνηση αισιοδοξούν ότι ο στόχος θα επιτευχθεί και -όπως φαίνεται- η ενεργοποίηση των CAC's είναι αναπόφευκτη.
Ποιες τράπεζες συμμετέχουν
Ήδη, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF) που εκπροσωπεί εκατοντάδες τράπεζες και ιδρύματα από όλον τον κόσμο ανακοίνωσε ότι 30 τράπεζες-μέλη του θα συμμετάσχουν στο κούρεμα με ομόλογα αξίας 81 δισ. ευρώ, ή το 39,3% του συνόλου των ομολόγων (206 δισ. ευρώ).
Οι τράπεζες αυτές είναι οι Ageas, Allianz, Alpha Bank, AXA, Banque Postale, BBVA, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Credit Agricole, Credit Foncier, DekaBank, Deutsche Bank, Dexia,, Emporiki Bank of Greece, Eurobank EFG, Generali, Greylock Capital Management, Groupama, HSBC, ING, Intesa San Paolo, KBC, Marfin Popular Bank, Metlife, National Bank of Greece, Piraeus Bank, Royal Bank of Scotland, Societe Generale, Unicredit.
Το πρόβλημα με τα ασφαλιστικά Ταμεία
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δίνει μάχη για να πείσει και τα ασφαλιστικά Ταμεία (εγχώρια και ξένα) να συμμετάσχουν στην διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων.
Μέχρι χτες, μόνο 9 ελληνικά Ταμεία είχαν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν. Πρόκειται για τα:
  • ΙΚΑ (με ομόλογα αξίας 1,46 δισ. ευρώ)
  • ΟΓΑ  με 1,06 δισ. ομόλογα
  • ΟΠΑΔ με 40 εκ. ευρώ,
  • ΜΤΠΥ με 69 εκ. ευρώ
  • ΤΑΥΤΕΚΩ με 238,6 εκ.,
  • ΕΤΕΑΜ με 18,4 εκ.,
  • ΤΠΔΥ με 28 εκ.,
  • ΑΕΓΑΚ με 60 εκ.
  • ΟΑΕΕ με 162 εκ. ευρώ
Συνολικά τα 9 Ταμεία θα συμμετάσχουν στο κούρεμα με ομόλογα αξίας 3,031 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, άλλα 6 Ταμεία δήλωσαν επίσημα ότι δεν θα συμμετάσχουν στο PSI, δημιουργώντας ένα αρκετά μεγάλο πρόβλημα καθώς η αξία των ομολόγων τους ανέρχετα στα 3,44 δισ.  ευρώ. Πρόκειται για τα Ταμεία:
  • ΕΤΑΑ με ομόλογα συνολικής αξίας 823,7 εκατ. ευρώ,
  • ΕΤΑΠ ΜΜΕ με 382,8 εκατ.,
  • ΤΑΕΔΥ με ομόλογα σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ,
  • ΤΕΑΠΑΣΑ με 16,6 εκατ.,
  • ΤΑΙΤ με 709,7 εκατ.
  • ΤΑΠΙΤ με 12,9 εκατομμύρια ευρώ.
Τα Ταμεία αυτά υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αρκετές εγγυήσεις για την στήριξη τους από το Δημόσιο, λόγω των απωλειών που θα έχουν από το κούρεμα των ομολόγων τους. Από την πλευρά της η κυβέρνηση, δια του Ευάγγελου Βενιζέλου, διαβεβαιώνει ότι υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο και καλεί τα Ταμεία «να μην κρύβονται» σε αυτές τις δύσκολες ώρες, την ίδια στιγμή που στο PSI θα λάβουν μέρος σχεδόν όλα τα ξένα ασφαλιστικά Ταμεία.
Τι είναι το PSI;
Υπενθυμίζεται ότι στόχος του PSI είναι να «κουρευτεί» κατά 53,5% το χρέος της Ελλάδας που ανήκει σε ιδιώτες, μέσω ελληνικών ομολόγων. Το χρέος αυτό ανέρχεται συνολικά στα 206 δισ. ευρώ. Ουσιαστικά, η Ελλάδα κάλεσε τους ιδιώτες πιστωτες (τους ομολογιούχους) να δηλώσουν την εθελοντική συμμετοχή τους στο κούρεμα -δίνοντας διορία μέχρι σήμερα- αποδεχόμενοι ζημιές που θα αγγίξουν τελικά το 70%.
Παράλληλα, όμως, ψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο μπορεί να ενεργοποιήσει ρήτρες (τα λεγόμενα CAC's) για να υποχρεώσει το σύνολο των πιστωτών να λάβουν μέρος στο κούρεμα. Για να γίνει αυτό όμως, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει το ποσοστό εθελοντικής συμμετοχής να ανέλθει τουλάχιστον στο 75% (ή 66,6% για τα ομόλογα υπό ελληνικό δίκαιο).
www.iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας