Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 30 Ιουνίου 2012

Προσφώνηση του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργου Δακή προς την Α.Θ.Π. Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβούλιου Δυτικής Μακεδονίας


Παναγιώτατε,
Καλώς ήρθατε στην έδρα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Σας υποδεχόμαστε ως οικείο και αγαπητό μας  ποιμένα, πατέρα και διδάσκαλο, σεβάσμιο πνευματικό ηγέτη με ακτινοβολία οικουμενική. Οι ασίγαστες προσπάθειές σας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, οι διαθρησκειακές πρωτοβουλίες σας για την ειρηνική και τη δημιουργική συνύπαρξη των λαών, η αταλάντευτη προσήλωσή σας για την ποθούμενη ενότητα των Χριστιανών, ο αδιάπτωτος αγώνας σας για τα δίκαια των γηγενών ομογενών μας στην Τουρκική επικράτεια, και ο απερίφραστος λόγος σας για τα αίτια της σύγχρονης κρίσης αποτελούν μερικές ενδεικτικές ακτίνες της φωτισμένης προσωπικότητάς σας.

Παναγιώτατε, πολλές φορές, έχετε δημοσίως τονίσει ότι η απειλητική για τις ανθρώπινες κοινωνίες σύγχρονη κρίση είναι πρωτίστως ηθική. Τα αίτιά της ευρίσκονται στο νου μας. Συνεπώς η θεραπεία της είναι η μεταβολή του νου, η μετάνοια κατά τη βιβλική ορολογία.











Μια τέτοια στάση μεταστροφής, και στα πολιτικά πράγματα, απορρίπτει ολέθριες επιλογές του παρελθόντος. Συγχρόνως δίνει ελπίδα για τη θεραπεία των οδυνηρών κοινωνικών πληγών και για την εμπέδωση της  ισονομίας, της ισοπολιτείας και της ευημερίας του λαού μας.
Ειδικότερα στην Περιφέρειά μας αυτά τα τραύματα είναι βαθειά, επώδυνα και έχουν ανάγκη επείγουσας θεραπείας.
Πρόκειται για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, η οποία αφανίζει τα όνειρα των νέων και έχει οδηγήσει στη φτώχεια πολλές οικογένειες, όπως επίσης και για την οικολογική απειλή, που θέτει σε κίνδυνο την υπόσταση και την προοπτική του τόπου μας περιβαλλοντικά, οικονομικά και  κοινωνικά.
Η παρουσία σας, Παναγιώτατε, ανάμεσά μας, σε τούτη την κρίσιμη και αποφασιστική στιγμή του νεώτερου ελληνικού βίου, μας προσφέρει πολύτιμα πνευματικά εφόδια και εμπνευσμένη ηθική στήριξη για «τον αγώνα τον καλό», που όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να επιτελέσουμε.
Παναγιώτατε, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου, επιτρέψτε μας να σας επιδώσουμε ως αντιχάρισμα της επισκέψεώς σας στα πάτρια εδάφη μας και με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού και ειλικρινούς αγάπης, την ύψιστη τιμητική διάκριση, καθώς και τον Θυρεό της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας