Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Έτοιμη η Πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ μέχρι το 2015

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ
Κρίσιμο το διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο που πρέπει να εγκριθούν ρυμοτομικό και Περιβαλλοντικοί όροι. Έπεται ο διαγωνισμός και η εγκατάσταση του αναδόχου τον Ιούνιο του 2013
Μάχη με το χρόνο δίνουν Διοικούσα Επιτροπή, Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και φορείς για την υλοποίηση της πανεπιστημιούπολης στη ΖΕΠ, μέσα από το ΕΣΠΑ.

Χτες, πραγματοποιήθηκε στην ΑΝ.ΚΟ. σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών υπό τον περιφερειάρχη, παρουσιάστηκε η πρόοδος των μελετών και τονίστηκε ότι το ΕΣΠΑ αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για το μεγαλόπνοο αυτό έργο, γι’ αυτό «μέσα από τη συνεργασία όλων των φορέων και υπηρεσιών πρέπει να προλάβουμε τα χρονοδιαγράμματα, ώστε η πανεπιστημιούπολη να ενταχθεί στο ΠΕΠ Δυτικής Μακεδονίας και να είναι έτοιμη τον Δεκέμβριο του 2015».
Εξάλλου, χτες ο Γιώργος Δακής, υπόγραψε την πρόσκληση για την πανεπιστημιούπολη με δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ύψους 50 εκ. ευρώ. Όπως εξήγησε ο προϊστάμενος της Διαχειριστικής Αρχής Χαράλαμπος Κιουρτσίδης, το έργο χωρίζεται σε τρία υποέργα, τα οποία είναι το κτιριολογικό με 40 εκ. ευρώ, ο περιβάλλων χώρος 6 εκ. και ο εξοπλισμός 3 – 4 εκ. ευρώ. Διευκρίνισε ότι «δεν πρέπει να ξεπεράσει σε καμία περίπτωση τα 50 εκ., γιατί διαφορετικά με βάση τις ευρωπαϊκές διαδικασίες απαιτούνται πολύ μεγαλύτεροι χρόνοι, οπότε δεν θα προλάβει να γίνει έως το 2015. Αντιθέτως, η πανεπιστημιούπολη στη ΖΕΠ πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2015. Στη βάση αυτού του «σφιχτού» χρονοδιαγράμματος πρέπει να υπάρξει απόλυτος συντονισμός. Το κρίσιμο για την υλοποίηση είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων και του ρυμοτομικού να είναι έτοιμα μέχρι τον φετινό Οκτώβριο το αργότερο, διαφορετικά τα χρονικά όρια «δεν βγαίνουν».
Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, οι νομικές δεσμεύσεις πρέπει να ολοκληρωθούν μέχρι τον Δεκέμβριο και παράλληλα να γίνει ο διαγωνισμός, ώστε τον Ιούνιο του 2013 να εγκατασταθεί ο ανάδοχος. Μένουν δυόμιση χρόνια κατασκευαστική περίοδος για την κατασκευή του γιγαντιαίου έργου. Μάλιστα, τα κτίρια πρέπει να είναι έτοιμα τον Ιούνιο του 2015, προκειμένου να υπάρξει χρόνος έξι μηνών για την εγκατάσταση του εξοπλισμού.
Ενδεικτικό της μάχης που δίνεται με το χρόνο, είναι η χαρακτηριστική φράση του Χ. Κιουρτσίδη εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής, ότι «το έργο έπρεπε ήδη να κατασκευάζεται. Εάν ξεφύγουμε έστω και λίγο από τα χρονικά όρια, η πανεπιστημιούπολη δεν μπορεί να γίνει».
Ο Γ. Δακής υπογράμμισε «τη πολιτική βούληση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το ζωτικής σημασίας έργο» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών «θα προλάβουμε τους χρόνους». Η αειφορία του τόπου είναι κορυφαίο στοιχείο, είπε, χαρακτηρίζοντας «κομβικό παράγοντα την ανάπτυξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και τη στήριξη των υποδομών της. Η Περιφέρεια σε στενή συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας ενεργοποιεί μια σειρά μεγάλων έργων τόσο στην Κοζάνη όσο και στη Φλώρινα, για την ανάπτυξη των υποδομών και την υπόσταση του πανεπιστημίου.
Σήμερα υπέγραψα και εκδόθηκε πρόσκληση από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας με μοναδικό δικαιούχο το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ύψους 50 εκ. ευρώ, για να προχωρήσουν άμεσα οι κατασκευές των υποδομών της πανεπιστημιούπολης στη ΖΕΠ. Ένα έργο κομβικής σημασίας για την προοπτική της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και για την ανάπτυξη και ενδυνάμωση του πανεπιστημίου μας, ώστε ένα όνειρο πολλών γενεών να γίνει σύντομα πράξη».
Ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου, Πέτρος Πατιάς, εξήρε τη συνεργασία της Περιφέρειας και προσωπικά του περιφερειάρχη, προσθέτοντας ότι «σήμερα είναι μία ιστορική στιγμή για το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ο λόγος είναι ότι αποκτά πλέον μία υπόσταση κτιριολογική. Στους επόμενους έξι μήνες όλοι θα δουλέψουμε πέραν των δυνατοτήτων μας, ώστε να αρχίσει να υλοποιείται και να ξεκινήσουν οι εργολαβίες». Η συνεργασία όλων των πλευρών και κυρίως της Περιφέρειας, έφερε στο σημερινό αποτέλεσμα, τόνισε και ο Ηλίας Βλαχόπουλος, μέλος της διοικούσας επιτροπής του Πανεπιστημίου.
Ο γενικός διευθυντής της ΑΝΚΟ, Γιώργος Αμανατίδης, σημείωσε ότι «σε τεχνικό επίπεδο το έργο είναι έτοιμο, υπό την αίρεση του ρυμοτομικού σχεδίου και του προεδρικού διατάγματος που απαιτείται». Την παρουσίαση της μελέτης και τις μακέτες των κτιρίων παρουσίασε η αρμόδια μηχανικός της ΑΝ.ΚΟ. Ρένα Καραδαλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας