Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 5 Ιουλίου 2012

Το έθιμο της Μαρούδας στο Καταφύγι


Μετά από περίπου 60 χρόνια, η παράδοση ξαναζωντάνεψε στο ορεινό Καταφύγι. Την Κυριακή 1 Ιουλίου πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλατεία του χωριού για να γιορτάσει το έθιμο της Μαρούδας και των Αγίων Αποστόλων, ένα έθιμο για τη γονιμότητα και την καρποφορία, που είχε σταματήσει από το 1943 όταν οι Γερμανοί έκαψαν το Καταφύγι.
Η αναβίωση του εθίμου πραγματοποιήθηκε από περίπου 50 χορευτές και χορωδούς της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών Κατερίνης η οποία ήταν συνδιοργανώτρια μαζί με το Δήμο Σερβίων-Βελβεντού.

Μέσα σε ένα συγκινητικό κλίμα, μετά την πρωινή αρτοκλασία, η πλατεία γέμισε από παραδοσιακές στολές και από φίλους που ήλθαν από την Κατερίνη, τα Σέρβια, το Βελβεντό, τη Κοζάνη, τη Θεσσαλονίκη για να παρακολουθήσουν το έθιμο. 
Μνήμες ξύπνησαν στους παρευρισκόμενους όταν, με τη συνοδεία της χορωδίας,  οι κοπέλες άρχισαν να στολίζουν το μεταλλικό καρδάρι της Μαρούδας με λουλούδια και στη συνέχεια χόρευαν γύρω από αυτήν. Γέλια και ξεφωνητά όταν οι νέοι, σύμφωνα με το έθιμο, άντρες ήρθαν για να βρέξουν τις κοπέλες με τα αυτοσχέδια φλιατσκουτάρια.
Ακολούθησαν παραδοσιακοί καταφυγιώτικοι χοροί από το χορευτικό της ΜΕΚ αλλά και ηπειρώτικοι από το Σύλλογο Ηπειρωτών Πιερίας οι οποίοι ήταν και οι επίσημοι φιλοξενούμενοι που πλαισίωσαν το έθιμο. Τους χορευτές συνόδευσε ορχήστρα με ζωντανή μουσική που συνέχισε με πλούσιο παραδοσιακό λαϊκό πρόγραμμα και ξεσήκωσε τον υπόλοιπο κόσμο.  
Μεταξύ άλλων μας τίμησαν με την παρουσία τους και οι επίσημοι προσκεκλημένοι: Δήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Κος Κωνσταντόπουλος Βασίλης, Αντιδήμαρχος Σερβίων-Βελβεντού Κος Λαζαριώτης Νικόλαος, Αναπληρωτής Δημάρχου Δήμου Κατερίνης Κος Σατραζέμης Ζήνων, ο Κοινοτικός εκπρόσωπος Καταφυγίου κος Ιωάννης Τζέλλας, οι Ιερείς μας του ορεινού Καταφυγίου Πατέρας Χαρίσιος και του συνοικισμού Καταφυγιωτών Κατερίνης Πατέρας Πέτρος. Επίσης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας εκπρόσωποι του ΕΟΣ Κατερίνης και οι Διασώστες του Σώματος  Εθελοντών Σαμαρειτών Κατερίνης,  καθώς και όλα τα Καταφυγιώτικα σωματεία.
Η εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε από το πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε και τη συγκίνηση που είδαμε στα μάτια των ηλικιωμένων που ξαναβίωναν το έθιμο μετά από τόσα χρόνια αλλά και από τον ενθουσιασμό των νεότερων που γνώρισαν και αγκάλιασαν με αγάπη το έθιμο. Όλοι μαζί δώσαμε την υπόσχεση να διατηρήσουμε την όμορφη παράδοσή μας που είναι το στίγμα μας μέσα σε αυτήν την κοινωνία.
Ευχαριστούμε όλους όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους και διασκέδασαν μαζί μας.


                                                                                   Το ΔΣ της
 Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών

7 σχόλια:

ενας βελβεντινος είπε...

ευλογη απορια:
ο κ. κωνστντοπουλος με τον κ. λαζαριωτη απο που ανεβηκαν στο καταφυγι? απ'οτι θυμαμαι το καταφυγι ειναι αποκλεισμενο απο το νπμο κοζανης.με σφραγιδα της περιφερειας.

Ανώνυμος είπε...

Βελβεντινέ ο Κωνσταντόπουλος και ο Λαζαριώτης ανέβηκαν πιο πολλές φορές από όσες ανέβηκες εσύ όσα χρόνια ήσουν Δήμαρχος.

ενας βελβεντινος είπε...

δεν απαντας στην ερωτηση. μην υπεκφευγεις.

Ανώνυμος είπε...

Bελβεντινέ η προπαγάνδα με την ερωτησή σου δεν έχει όρια. Θεωρείς δηλαδή υπεύθυνους για το δρόμο τον Κωνσταντόπουλο και τον Λαζαριώτη;
Ανοιξε τα ματάκια σου και απευθύνσου στον Στεργίου σαν Δήμαρχο κατά την εκτέλεση του έργου και τον Σόκουτη που πραγματοποίησε το έργο και επέτρεψαν στον εργολάβο να αλλοιώσει το πρανές με τα γνωστά αποτελέσματα.

ενας βελβεντινος είπε...

ο δρομος αυτος λειτουργουσε εδω και 50-60 χρονια χωρις να κλεισει ποτε και με χειροτερες κακοκαιριες απο τη φετινη.βλεπεις οι μαστορες που τον εφτιαξαν ειχαν φροντισει να εχει υποστηλωματα οπου ηταν απαραιτητο.οταν ο αγωγος παθαινε βλαβη η δημοτικη αρχη του βελβεντου ηξερε που επιτρεποταν να σκσψει και που οχι. οι χαρτογιακαδες ομως οταν ηρθαν να φτιαξουν τη βλαβη, δεν ακουσαν κανεναν, και εσκαψαν κατω απο τα υποστηλωματα του δρομου. αποτελεσμα ενας δρομος που δεν ειχε προβλημα τοσα χρονια. μηπως εσυ υπηρετεις καποια προπαγανδα?

Ανώνυμος είπε...

Βελβεντινέ συνεχίζεις τα ίδια, το πρόβλημα είναι ένα και σου είναι γνωστό. Οτι επιτράπηκε στον εργολάβο για δικό του όφελος να δημιουργήσει στο σημείο εκείνο χώρο για σπαστήρα και ότι αφαίρεσε μεγάλο όγκο από το βουνό, σαν αποτέλεσμα και μετά από βροχοπτώσεις να χαλαρώσουν τα χώματα και να γίνει αυτό που έγινε (να κατέβει όλο το βουνό). Οσο για τον αγωγό δεν έχει σχέσει με την κατολίσθηση είναι ένα άλλο θέμα, εκεί μετάφεραν τα μπάζα όντως πάνω στον αγωγό με αποτέλεσμα αυτός να σπάσει. Αλλά αυτό δεν έχει σχέσει με το κλείσιμο του δρόμου αλλά με την υδροδότηση μια βλάβη που είχε διορθωθεί σε μία μέρα. Βλέπω ότι μια και δεν βγήκε η προπαγάνδα για κατολίσθηση το έριξες στην υδροδότηση ωραίος.

ενας βελβεντινος είπε...

συγνωμη αλλα κανεις λαθος.υπαρχει διπλο προβλημα. το πρωτο και το σημαντικοτερο οτι ξεμασουρωθηκε που λεμε στα βελβεντινα ο δρομος.δεν υπαρχει δρομος αυτη τη στιγμη. το δευτερο ειναι οτι απο τις βροχες ειχαμε κατολισθησεις και επεσαν μπαζα. το 1ο προβλημα προεκυψε απο λαθος χειρισμους. το 2ο ειναι φυσικο φαινομενο. και παλιοτερα υπηρχαν κατολισθησεις αλλα ο δρομος καθαριζονταν. τωρα δεν υπαρχει δρομος για να καθαριστει.

Το Προφίλ μας