Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2012

Αυτοκριτική για την ήττα στις εκλογές...

Του Παναγιώτη Τσούτσια
Τις αδυναμίες του κόμματος, χωρίς ωστόσο να εκτιμά ως λάθος την τακτική και στρατηγική που ακολουθήθηκε, κατέγραψε η Κεντρική Επιτροπή. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η ηγεσία του ΚΚΕ δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα «το βάθος της μείωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» ούτε την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ
Τα πρώτα συμπεράσματα από τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις έδωσε στη δημοσιότητα η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ, η οποία έκρινε ως το πιο έκδηλα αρνητικά χαρακτηριστικά τη μείωση των δυνάμεων του κόμματος, την ενδυνάμωση της ΝΔ και την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ.


Η ηγεσία του ΚΚΕ για πρώτη φορά, μετά τη μεταπολίτευση, κλήθηκε να αξιολογήσει και να εκτιμήσει όχι μόνο τη μεγάλη ήττα του κόμματος στις εκλογές της 17ης Ιουνίου αλλά και την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών στον χώρο της Αριστεράς.

Η ΚΕ του ΚΚΕ -με έντονη αυτοκριτική διάθεση, αλλά χωρίς να εκτιμά ως λάθος την τακτική και στρατηγική του κόμματος- εκτίμησε ότι στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση βασικό κριτήριο ψήφου ήταν η αναγκαιότητα σχηματισμού κυβέρνησης με πυρήνα τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ σημειώθηκε σημαντική υποχώρηση στο κριτήριο ψήφου με βάση την κατάργηση του Μνημονίου.
Τα συμπεράσματα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα τεθούν στον διάλογο, εν όψει του 19ου Συνεδρίου. Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από προεκλογική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα σε συγκέντρω
Τα συμπεράσματα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις θα τεθούν στον διάλογο, εν όψει του 19ου Συνεδρίου. Στη φωτογραφία στιγμιότυπο από προεκλογική ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα σε συγκέντρωση μαρμαροτεχνιτών στην Ακρόπολη

Στην απόφαση της ηγεσίας του ΚΚΕ -τα συμπεράσματα θα συζητηθούν στις κομματικές οργανώσεις- καταγράφεται ότι «η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ συντελέσθηκε και ενώ αποκαλύφθηκε η διαχειριστική του λογική», ενώ εκτίμησε ότι υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στη δουλειά του κόμματος με τους φίλους και οπαδούς του σχετικά με τον χαρακτήρα των εκλογών.

Ειδικά αναφέρεται ότι οι οπαδοί του ΚΚΕ δεν έχουν γνώση των θέσεων του κόμματος για το «αστικό κοινοβούλιο» και την ανάδειξη της κυβέρνησης στο πλαίσιο του συστήματος, τον ρόλο της ΕΕ όπως και ότι οι εκλογές «δεν πρέπει να θεωρούνται ως η μάχη των μαχών».

Η ηγεσία του κόμματος επεσήμανε ότι η εκλογική αναμέτρηση ανέδειξε τις μακροχρόνιες αδυναμίες στη δουλειά για το εργατικό κίνημα και την ενίσχυση της κοινωνικής συμμαχίας, πως την πρώτη ευθύνη έχει η Κεντρική Επιτροπή και τα καθοδηγητικά όργανα και πως όλα θα πρέπει να αποτιμηθούν εν όψει του 19ου Συνεδρίου.

Μεταξύ των αδυναμιών αναδεικνύεται ακόμη ότι το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ δεν αντιμετώπισε τις «ανάγκες της προπαγάνδας με συνεχείς επεξεργασίες», ενώ υποτιμήθηκε και ο ρόλος του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα η ηγεσία του ΚΚΕ δεν αντιλήφθηκε έγκαιρα «το βάθος της μείωσης των δυνάμεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» ούτε την ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Η ουσία είναι ότι η ΚΕ δεν συγκέντρωσε την προσοχή της στο ότι για πρώτη φορά έμπαινε το ζήτημα ο λαός να επιλέξει ανάμεσα σε μία κυβέρνηση της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ή μια κυβέρνηση ''αριστερής συνεργασίας'' με ΚΚΕ και ΔΗΜΑΡ με ψεύτικο επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ για το πλεονέκτημα των 50 εδρών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ακόμη ως αδυναμία καταγράφεται το ότι η ηγεσία του ΚΚΕ δεν ανέδειξε έγκαιρα τον ΣΥΡΙΖΑ ως «νέο πολιτικό φορέα της σοσιαλδημοκρατίας» και πως ο πόλος του ΣΥΡΙΖΑ ενισχύθηκε «με οργανωμένη μαζική μετατόπιση οργανώσεων του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής μεγάλο μέρος του στελεχικού δυναμικού ιδιαίτερα από τον δημόσιο τομέα αλλά και τον κρατικό μηχανισμό».

Κυβερνητική πρόταση
Σημειώνεται ότι στα συμπεράσματα καταγράφεται ότι φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ αλλά «και ένα μικρό μέρος των κομματικών μελών» παρατήρησαν ότι το κόμμα θα έπρεπε να θέσει κατά τη διερευνητική εντολή μια κυβερνητική πρόταση που βεβαίως θα απορριπτόταν από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θα έθετε το ζήτημα της αποδέσμευσης και της μονομερούς διαγραφής του χρέους» ώστε να αφαιρεθούν οι πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η ΚΕ εκτίμησε ότι σωστά έπραξε το κόμμα γιατί θα υπήρχε μεγαλύτερη σύγχυση με τον χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ethnos.gr

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΗ ΑΚΟΜΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΙ ΕΧΑΣΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ.
ΑΚΟΜΑ ΒΛΕΠΕΙ ΝΙΚΕΣ.
ΔΕΝ ΠΑΡΑΙΤΕΙΤΕ ΚΙΟΛΑΣ.

Το Προφίλ μας