Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 17 Ιουλίου 2012

Ανακοίνωση για το πρόβλημα λειψυδρίας των οικισμών Αιανής, Ποντοκώμης, Κοιλάδας, Κίσσας, Καπνοχωρίου.

 Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας Αχτιδική Επιτροπή Κοζάνης
Είναι προφανές ότι με την εφαρμογή του Καλλικράτη οι  κάτοικοι του Δήμου Κοζάνης, όπως και όλων των άλλων  δήμων, θα αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερα προβλήματα,  πολύ πιο οξυμμένα απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια. Οι αρμοδιότητες των δήμων έχουν αυξηθεί, τη στιγμή που οι οικονομικοί πόροι για την Τοπική Διοίκηση μειώνονται ενώ και αυτοί που προβλέπονται δεν αποδίδονται ολόκληροι στους Δήμους.  
 
Ο τομέας της ύδρευσης του διευρυμένου δήμου Κοζάνης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Πιο συγκεκριμένα, υδρευτικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα χωριά Καπνοχώρι, Κίσσα, Κοιλάδα, Ποντοκώμη και η Αιανή. Το νερό δεν φτάνει για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των οικισμών σε ύδρευση, κτηνοτροφικές ανάγκες, άρδευση κήπων και μπαξέδων.
Δυσκολίες επίσης προκύπτουν και με τη λειτουργία της ΔΕΥΑΚ, που αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των εργαζομένων που προφανώς δεν επαρκούν για να καλύψουν τον τομέα  από τον Πολύμυλο μέχρι την Αιανή.
Η κάλυψη των αναγκών σε νερό, για την διαβίωση και για την άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας –ιδιαίτερα στα χωριά- πρέπει να είναι αυτονόητη και όχι ζητούμενο. Τα φαινόμενα λειψυδρίας, όχι μόνο στα παραπάνω χωριά, αλλά στο σύνολο των οικισμών του δήμου, θα οξύνονται όλο και περισσότερο αν ο δήμος Κοζάνης δεν φροντίσει να αναπτύξει ένα πρόγραμμα εξυπηρέτησης των αναγκών με συγκεκριμένα μέτρα.
Εμείς από την μεριά μας ρωτάμε: Τέτοιο πρόγραμμα υπάρχει; Αν υπάρχει, πότε θα υλοποιηθεί; Ποιος θα το πληρώσει;
Κατά την άποψη του Κομμουνιστικού Κόμματος, υπάρχουν λύσεις για να αντιμετωπιστεί το  πρόβλημα της λειψυδρίας στους παραπάνω οικισμούς για πολλά χρόνια.       
Το πιο βασικό κατά την γνώμη μας είναι ότι το νερό θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα, κάτι που γίνεται με την λειτουργία της ΔΕΥΑΚ ως επιχείρησης που επιδιώκει το κέρδος, με την  πολιτική που μετατοπίζει το κόστος του κάθε έργου για υδροδότηση και για συντήρηση του δικτύου στους δημότες, αλλά και με τους ίδιους τους λογαριασμούς του νερού να κοστίζουν στο λαό πολύ ακριβά, ειδικά φέτος που προστίθεται και ο ΦΠΑ.   
Για τα χωριά του πρώην δήμου Ελλησπόντου και την Ποντοκώμη (όσο παραμένει στον ίδιο χώρο), μπορεί να λυθεί το πρόβλημα από την εκμετάλλευση των τοπικών υπόγειων υδροφορέων (γεωτρήσεις) από την Σαριγκιόλ ή με την κατασκευή μιας γεώτρησης στο βαθύ υπόγειο καρστικό υδροφορέα, που θα λύσει το πρόβλημα οριστικά όπως έγινε με τον πρώην δήμο Κοζάνης.
Στην Αιανή, το πρόβλημα θα λυθεί, αν γίνει νέα γεώτρηση στον καρστικό υδροφορέα, σε αντικατάσταση αυτής που υπάρχει στο μουσείο. Με αυτήν το πρόβλημα θα λυθεί όχι μόνο για την Αιανή, αλλά και για μερικά χωριά του πρώην δήμου Ελίμειας.
Για την υλοποίηση των έργων αυτών όμως απαιτείται γενναία χρηματοδότηση από το δήμο, όχι μέσω της αύξησης των αντίστοιχων τελών, αλλά με την διεκδίκηση κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Απαιτούνται  προσλήψεις και στελέχωση της ΔΕΥΑΚ με το αναγκαίο δυναμικό, με μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας και όχι με συμβασιούχους. Απαιτείται επίσης ο εφοδιασμός της ΔΕΥΑΚ με τον αναγκαίο εξοπλισμό ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες της.
Οι κομμουνιστές δημοτικοί σύμβουλοι έθεσαν το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και απαίτησαν την λύση του. Το βασικό όμως είναι οι ίδιοι οι κάτοικοι των χωριών να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουν αγωνιστικά την οριστική λύση του ζωτικού προβλήματος της ύδρευσης.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας