Επίκαιρα Θέματα:

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Ο δημόσιος λόγος και το ήθος των αθλητών

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν εκφυλιστεί στο πέρασμα των χρόνων και αποτελούν περισσότερο ένα μέγα-γεγονός (mega event), παρά εκφράζουν τα ιδεώδη του Ολυμπισμού, όπως το ήθος, ο σεβασμός, η ειρήνη και η συμφιλίωση.   Στόχος έχει γίνει ο εντυπωσιασμός μέσα από την κατασκευή υποδομών που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, αλλά και αμέτρητων ρεκόρ που σχεδόν ξεπερνούν τις ανθρώπινες δυνατότητες.

Στους χιλιάδες αθλητές που παίρνουν μέρος στους αγώνες ασφαλώς υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν καμία σχέση με τα ιδεώδη του Ολυμπισμού. Είναι αυτοί που ντοπάρονται ή που πιστεύουν μόνο στο χρώμα του χρήματος. Είναι, επίσης, και οι αθλητές που δεν έχουν «παιδευτεί» σε άλλα θέματα, πέρα από το συγκεκριμένο σπορ, στο οποίο είναι πρωταθλητές.
Τέτοια περίπτωση είναι και της αθλήτριας που έκανε το ρατσιστικό σχόλιο και δεν κατάλαβε ότι το twitter αποτελεί δημόσιο λόγο. Ετσι βρέθηκε εκτεθειμένη σε πλήθος σχολίων και αρνητικής κριτικής, χωρίς να έχει καταλάβει καν το γιατί.
Είναι ένα ζήτημα, ασφαλώς, το ποιοι αθλητές μας εκπροσωπούν στο Λονδίνο και ποιο είναι το ήθος τους. Το πιο δυσάρεστο, όμως, είναι ότι στο κυνήγι των ρεκόρ και του πρωταθλητισμού, ανακαλύπτουμε ότι είναι πολλοί λίγοι τελικά εκείνοι που πρόλαβαν να καλλιεργήσουν και το πνεύμα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας