Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 14 Ιουλίου 2012

Οιδίποδας με ατμόσφαιρα θρίλερ

της Ιωάννας Κωσταρέλλα από το ΧΡΟΝΟ
Στην Κοζάνη παρουσιάστηκε λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της στο θέατρο της Επιδαύρου η κορυφαία τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίποδας Τύραννος» με το δίδυμο Αιμίλιος Χειλάκης-Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης επί σκηνής, σε μια παράσταση-έκπληξη που αποτελείται αποκλειστικά από άντρες, σε σκηνοθεσία του Τσέζαρις Γκραουζίνις.
Πλήθος κόσμου έσπευσε από νωρίς να εξασφαλίσει θέση στο υπαίθριο δημοτικό θέατρο Κοζάνης, το οποίο γρήγορα κατακλύστηκε από δεκάδες θεατές αυτή την ιδιαίτερα ζεστή βραδιά του φετινού καλοκαιριού. Η θεατρική παράσταση, εξάλλου, ήταν από τις πλέον αναμενόμενες και πολυδιαφημισμένες.

Ο άνθρωπος και η σύγκρουσή του με τη μοίρα είναι το βασικό θέμα της κορυφαίας τραγωδίας, την οποία ο Λιθουανός σκηνοθέτης προσέγγισε υπό το πρίσμα της ελευθερίας που χαρίζει η συμφιλίωση με την ίδια τη ζωή.
Με λιτά και αναφορικά σκηνικά και άνδρες μόνο σε όλους τους ρόλους, αλλά κι έναν χορό που επιτέλεσε πολλούς και λειτουργικούς ρόλους καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης,  ο Οιδίποδας του Γκραουζίνις αφηγήθηκε τη γνωστή ιστορία με ένα διαφορετικό τρόπο εμπλέκοντας σε αυτή πλάσματα της φαντασίας, παράξενες φιγούρες που θα μπορούσαν να είναι τρόφιμοι ψυχιατρείου, δημιουργώντας συνολικά  μια ατμόσφαιρα θρίλερ με στοιχεία από παραμύθι.
Το «κλου» της βραδιάς ήταν το πέρασμα ενός σκύλου που διέσχισε τη σκηνή από άκρη σε άκρη, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας