Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Βασικά σημεία ομιλίας Ευάγγελου Βενιζέλου, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος

Για την ιστορία
§         Την κρίσιμη περίοδο 2008-2009, θα μπορούσε η τότε Κυβέρνηση, με μικρές και ήπιες παρεμβάσεις, να έσωζε τη χώρα και τους πολίτες από τις μεγάλες θυσίες.
§         Είναι ιστορική ατυχία το γεγονός πως το ΠΑΣΟΚ έφτασε να είναι αυτός που «κράτησε τον μουτζούρη» της διαχείρισης της κρίσης.
§         Εμείς στο ΠΑΣΟΚ σηκώσαμε και σηκώνουμε τεράστιο βάρος με αίσθηση εθνικής ευθύνης, χωρίς δυστυχώς αυτό να αναγνωρίζεται από τον ελληνικό λαό όσο θα έπρεπε.
§         Ποτέ το ΠΑΣΟΚ ως κόμμα, ως συλλογικό υποκείμενο, δεν συζήτησε από το 2009 έως τις εκλογές του Μαΐου τη νέα στρατηγική εθνικής ευθύνης.
Για τις διπλές εκλογές και τη στάση του ΠΑΣΟΚ

§         Στις διπλές εκλογές του Μαΐου-Ιουνίου, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την ψήφο των πολιτών με πολύ καθαρό, ευθύ και ειλικρινή τρόπο για να μείνει η χώρα στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη, για να φτάσουμε σε κυβέρνηση συνεργασίας υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, για την αναθεώρηση της σύμβασης σε συμφωνία με τους θεσμικούς μας εταίρους και για να διεκδικήσουμε την εφαρμογή της ρήτρας της παράτασης.
§         Τέσσερις μόλις μήνες μετά τις διπλές εκλογές δεν είναι δημοκρατικά λογικό και θεσμικά ανεκτό να αμφισβητείται και μάλιστα θεμελιωδώς το αποτέλεσμά τους.
§         Κανένα κόμμα δεν διατύπωσε προεκλογικά τόσο προσεγμένες υπεύθυνες και συγκρατημένες θέσεις, όσο το ΠΑΣΟΚ.
§         Όσα είπαμε προεκλογικά τελούσαν και τελούν υπό δύο προϋποθέσεις: ότι υπάρχει κυβέρνηση συνεργασίας υπεύθυνων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων και κανείς δεν κυβερνά μόνος του και ότι αναζητούμε λύση συμφωνημένη με τους εταίρους, με προοπτική οριστικής και αξιόπιστης εξόδου από την κρίση.
§         Η κυβέρνηση των τριών κομμάτων που σχηματίστηκε, μπορούσε να σχηματιστεί και μετά τις εκλογές του Μαΐου.

Για τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην  Κυβέρνηση
§         Ως ΠΑΣΟΚ, είχαμε ουσιαστική και υπεύθυνη συμβολή στη συμφωνία προγραμματικής σύγκλισης χωρίς μαξιμαλισμούς και αυτοδιαψεύσεις.
§         Συμμετείχαμε στην κυβέρνηση, όπως αποφασίσαμε όλοι μας εδώ στην ΚΟ με συντριπτική πλειοψηφία.
§         Ζητήσαμε και ζητάμε να συγκροτηθεί η εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης. Και είναι αδικαιολόγητη η αδράνεια της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού, που δεν αξιοποίησε αυτόν τον μηχανισμό.
§         Διατυπώσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στρατηγικής για το πώς έπρεπε να αξιοποιηθεί το momentum των εκλογών.
§         Συμφωνήσαμε με την προσέγγιση του Πρωθυπουργού, κρατήσαμε σταθερή και υπεύθυνη εθνική στάση.
§         Οι προϋποθέσεις που τέθηκαν στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΟ ήταν να διασφαλίζεται η πλήρης και άμεση εκταμίευση της δόσης, να υπάρχει ουσιαστική επιμήκυνση που να διασφαλίζει τη βιωσιμότητα και άρα την περαιτέρω μείωση του χρέους, αλλά και το ότι το πακέτο αυτό είναι πραγματικά το τελευταίο, να υπάρχει ρήτρα αντικατάστασης, κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα και εσωτερική ισορροπία των μέτρων.

Για τη διαπραγμάτευση
§         Η καθυστέρηση τεσσάρων μηνών είναι σκόπιμη από την πλευρά της τρόικας.
§         Αγωνιζόμαστε ως ΠΑΣΟΚ, σε επαφή με τους εταίρους μας. Δεν αναθέτουμε σε άλλους την ευθύνη της διαπραγμάτευσης. Η στάση μας δεν είναι λευκή επιταγή. Πρέπει να έχουμε πλήρη γνώση όλων των πτυχών της διαπραγμάτευσης. Η προσπάθεια και η ευθύνη είναι συλλογική. Η ΚΟ θα αποφασίσει και όλοι πρέπει να σεβαστούμε την απόφασή της.
§         Ελπίζω όλοι να καταλαβαίνουν πλέον πόσο εύκολα είναι τα λόγια περί ανάπτυξης και ισοδυνάμων και πόσο δύσκολη είναι η διαπραγμάτευση όταν βρίσκεσαι στο μέτωπο της μάχης.
§         Θα πιέσουμε και θα αγωνιστούμε για την εσωτερική ισορροπία των μέτρων μέχρι και την τελευταία φάση στην Ολομέλεια.
§         Θα ζητήσουμε να προστεθούν και θα προστεθούν τα κοινωνικά και αναπτυξιακά αντίβαρα.
§         Θα αγωνιστούμε για τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε το πακέτο που θα εγκριθεί από το Eurogroup να είναι οριστικό και αξιόπιστο διεθνώς.
§         Θα αγωνιστούμε για την πλήρη και άμεση εκταμίευση όλων των υπολειπομένων δόσεων μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου.     
§         Θέλουμε στον εφαρμοστικό νόμο να περιληφθούν εγγυήσεις για τη νέα σχέση του κράτους με τις τράπεζες, ώστε να παίξουν το ρόλο τους στην υπέρβαση της κρίσης και στην εφαρμογή του νέου αναπτυξιακού μοντέλου. Αυτό σημαίνει εγγυήσεις για διοχέτευση ρευστότητας. Πρέπει οι τράπεζες να διασώσουν τον παραγωγικό ιστό της χώρας.

Για την στάση των άλλων κομμάτων
§         Άλλοι, με στρατηγική μυωπία, θέλησαν να εξοντώσουν το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να καταλαβαίνουν ότι χωρίς ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση, δεν υπάρχει σταθερότητα, δεν υπάρχει εθνική στρατηγική.
§         Λαμβάνουμε πάρα πολύ σοβαρά υπόψη τη στάση της ΔΗΜΑΡ. Όμως το ΠΑΣΟΚ είναι ΠΑΣΟΚ. Δεν ετεροπροσδιορίζεται.
§         Σε σχέση με τη ΔΗΜΑΡ πάντα είναι ανοιχτή η πρόταση φιλίας και συνεργασίας και συμπόρευσης και πάντα μας λυπεί η επίθεση ηθικής απαξίωσης που συχνά-πυκνά δεχόμαστε.

Για τις αποκρατικοποιήσεις και τα εργασιακά
§         Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ των αποκρατικοποιήσεων. Αυτές δεν συνιστούν και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι εκποίηση δημόσιας περιουσίας, αλλά συγκροτημένη ευκαιρία επένδυσης και ανάπτυξης.
§         Ισχύει η δέσμευση της προγραμματικής συμφωνίας των κομμάτων για τα δημόσια δίκτυα, που θα τελούν πάντα υπό διπλό δημόσιο έλεγχο: μέσω των Ρυθμιστικών Αρχών και μέσω της μειοψηφικής συμμετοχής του Δημοσίου.
§         Οι αποκρατικοποιήσεις γίνονται με βάση τις διεθνείς καλές πρακτικές.
§         Το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου τελεί υπό τον διαρκή έλεγχο της Βουλής. Είναι αυτονόητο δικαίωμα και αρμοδιότητα της Βουλής των Ελλήνων να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις διαδικασίες των αποκρατικοποιήσεων.
§         Τα εργασιακά κακώς ανοίγουν τώρα, καθώς αντιμετωπίστηκαν ήδη το Φεβρουάριο και κάναμε εκεί τη μέγιστη υποχώρηση. Θα αξιολογήσουμε συνολικά το πακέτο, όχι χωριστά κάθε κεφάλαιό του. Αναμφίβολα τα εργασιακά είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα, αλλά υπάρχουν μέσα στο πακέτο και άλλα πολύ σημαντικότερα (χαμηλές συντάξεις, φορολογία, βιωσιμότητα, επιμήκυνση, σιγουριά). Το πακέτο αυτό πρέπει να είναι το τελευταίο και να πιάνει τόπο.

Τα καθαρά μηνύματα που στέλνουμε
§         Η Ελλάδα έχει σταθερή και ισχυρή κυβερνητική πλειοψηφία υπό την εγγύηση του ΠΑΣΟΚ.
§         Το ΠΑΣΟΚ έχει διατυπώσει επιφυλάξεις, αντιρρήσεις, προτάσεις που οδηγούν σε βελτίωση των επιμέρους μέτρων, έχει προτείνει μία άλλη διαπραγματευτική στρατηγική.
§         Το πακέτο θα κριθεί συνολικά και πρέπει να εγκριθεί και να εφαρμοστεί για να αλλάξει το κλίμα.
§         Τα θεμελιώδη στοιχεία που έχουμε ζητήσει πρέπει να υπάρχουν και να διασφαλίζονται με την ενεργό βοήθειά μας στην διαπραγμάτευση και με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην επεξεργασία των λεπτομερειών του εφαρμοστικού νομοσχεδίου αλλά και κάθε άλλου νομοσχεδίου.

Για το ΠΑΣΟΚ σήμερα
§         Η συνύπαρξη αντίθετων απόψεων μέσα στη μεγάλη «κοίτη» της παράταξης ήταν φυσιολογική μέχρι το 2009, αλλά τώρα δεν μπορεί να συνεχιστεί, γιατί ένα μικρότερο ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι πολύ πιο καθαρό.
§         Προτεραιότητές μας είναι να τιμήσουμε την ψήφο όσων μας ψήφισαν, να πείσουμε τους προοδευτικούς πολίτες που ψήφισαν ΝΔ από φόβο μην είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ, να πείσουμε όσους ψήφισαν ΔΗΜΑΡ αντί ΠΑΣΟΚ γιατί ήθελαν την πολιτική μας, αλλά όχι εμάς ως πρόσωπα και να επανασυνδεθούμε με όσους ανήκουν ιστορικά στην παράταξη μας, αλλά ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ως εκφραστή ενός λαϊκιστικού, δήθεν αριστερού συντηρητισμού.
§         Μαθήματα αδιαφορίας για το πολιτικό κόστος και εθνικής ευθύνης δεν δεχόμαστε, γιατί τα έχουμε πληρώσει με αίμα και κόπο.

Για το ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα
§         Στο σημείο που φτάσαμε πάμε μπροστά ή κάνουμε πίσω; Το πίσω είναι ο αργός θάνατος. Είναι το παιχνίδι με τη φωτιά. Το ΠΑΣΟΚ έχει μόνο μία προοπτική: Να ολοκληρωθεί η στρατηγική που έχουμε διαμορφώσει και να αρχίσει να αποδίδει. Να διασφαλιστεί με τη δική μας εγγύηση η πολιτική σταθερότητα με ορίζοντα τετραετίας, όχι ρητορικά αλλά πραγματικά με ορίζοντα τετραετίας.
§         Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πει σήμερα εμπράκτως τη νέα του ταυτότητα: ότι είναι ο εκφραστής των προοδευτικών, δημιουργικών, μεταρρυθμιστικών δυνάμεων, της σύγχρονης ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.
§         Προχωράμε συντεταγμένα στην ανασυγκρότηση της χώρας και της παράταξης, χωρίς ηττοπάθεια, με αυτοπεποίθηση και αξιοπρέπεια. Δεν είναι καθόλου ευχάριστο το γεγονός ότι δεν μας συμπαθούν πολλοί που μας ψήφισαν στο παρελθόν και ταυτίστηκαν μαζί μας, αλλά έτσι γράφεται η ιστορία στις δύσκολες περιόδους.
§         Η συνταγή είναι μία: Ενότητα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και όλου του κόμματος, υπομονή, σοβαρότητα, ορίζοντας τετραετίας.
§         Η κανονική Ελλάδα ήταν και είναι στρατηγικός μας στόχος.
§         Δεν θα δώσουμε τη μάχη της διαφύλαξης κεκτημένων, τη μάχη της οπισθοφυλακής.
§         Δεν θα είμαστε μετανοούσες και αναξιοπρεπείς ουρές μιας πολιτικής που την κατηγορήσαμε ως επικίνδυνη γιατί ήταν και είναι επικίνδυνη.
§         Δεν θα παραδώσουμε τη σημαία αυτής της εθνικής ιστορικής μάχης σε αυτούς που τη χλεύαζαν μέχρι τις εκλογές.
§         Σηκώνουμε όλοι μαζί, εμείς εδώ μέσα, οι 33 της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, το συνολικό ιστορικό βάρος της παράταξης.


Για το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ
§         Στόχος του Συνεδρίου είναι να προκύψει το θεσμικό, το συλλογικό, το δημοκρατικό, το αποπροσωποποιημένο ΠΑΣΟΚ.
§         Δεν θα είναι συνέδριο των βαρόνων ή των δεινοσαύρων, αλλά ένα ανοιχτό απροκατάληπτο συνέδριο των προοδευτικών πολιτών της παράταξης, ένα συντακτικό συνέδριο.
§         Επαναλαμβάνω την ανοιχτή και ανοιχτόκαρδη πρόσκλησή μου σε πρόσωπα, κινήσεις, τάσεις, ρεύματα με ιδέες, απόψεις, προτάσεις, φιλοδοξίες, να έρθουν να διαμορφώσουμε το μέλλον της παράταξης στο συνέδριο.

Για την υπονόμευση της παράταξης
§         Είναι κρίμα, είναι άδικο να αυτοϋπονομεύεται η προσπάθειά μας με μία συνεχή απαξίωση του ΠΑΣΟΚ από στελέχη μας, από στελέχη που τιμήθηκαν από την παράταξη και τα οποία τώρα δηλώνουν ακαίρως-ευκαίρως ότι "το ΠΑΣΟΚ τελείωσε.
§         Πρέπει να σταματήσει η ασύμμετρη υπονόμευση της παράταξης. Η ζημία της τυφλής γκρίνιας και της επαμφοτερίζουσας στάσης είναι ασύγκριτα μεγάλη, άρα πρέπει αυτό να σταματήσει.
§         Κανείς δε θέλει το σπάσιμο της κυβερνητικής συνεργασίας, να οδηγηθεί η χώρα σε τυφλές και επικίνδυνες πρόωρες εκλογές, να κάνουμε βουτιά στο κενό.
§         Το μέλλον του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ούτε η ταύτιση ή η συνένωση με τη ΝΔ, ούτε να γίνει θλιβερή ουρά και μικρή δεξιά πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ.

Για την Ευρώπη
§         Στην Ευρωζώνη δεν έχουν αντιληφθεί όλα όσα πρέπει να αντιληφθούν για την Ελλάδα.
§         Πολιτικά πρέπει να λυθούν τα θέματα της κρίσης. Άλλωστε πολιτική είναι η διαφωνία ανάμεσα στην Ευρωζώνη και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τους όρους της βιωσιμότητας.
§         Δεν είμαστε καθόλου ικανοποιημένοι από την συνεχιζόμενη επικίνδυνη μυωπία της Ευρώπης. Υπάρχουν τεράστιες ευθύνες του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου.

Για την στάση του Προέδρου απέναντι στις προκλήσεις
§         Σιωπώ από εθνικό και παραταξιακό καθήκον.
§         Σιωπώ ακόμη και για τις πιο άδικες χυδαιότητες σε σχέση με την υπόθεση της λεγόμενης λίστας.
§         Σιωπώ γιατί λυπάμαι και αγωνιώ για την χώρα μου, για τη δημοκρατία, για την απαξίωση των ιδεών της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, για την καταρράκωση της πολιτικής, για την επικράτηση της ευτέλειας, για την προπέτεια των συμφερόντων-ζόμπι που προσπαθούν να ελέγξουν και πάλι την χώρα ενώ είναι πεθαμένα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας