Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Μ. Δαμανάκη: Οι αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup αποτελούν ανάσα για την Ελλάδα, δηλώνει η Ελληνίδα Επίτροπος

Οι αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup αποτελούν ανάσα για την Ελλάδα. Της δίνουν τη δυνατότητα να πληρώσει τους μισθούς και συντάξεις του Δεκεμβρίου, να σταθεροποιήσει το τραπεζικό της σύστημα και να καλύψει τα κενά του προϋπολογισμού που ακόμη παραμένει ελλειμματικός. Οι θυσίες των Ελλήνων πολιτών, που υποφέρουν, δεν πήγαν χαμένες. Είναι όμως σαφές ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλες δυσκολίες. Μένουν πολλά να γίνουν για να μπει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης και βιωσιμότητας.
‘Έχουμε ακόμη μπροστά μας την εφαρμογή των επώδυνων αποφάσεων, που μόλις ψηφίστηκαν από τη Βουλή, για να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα θέσουν τη βάση για την αλλαγή πορείας της οικονομίας προς την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Οι ίδιες αποφάσεις του Eurogroup επίσης αποτελούν ανάσα για την Ευρώπη. Η ευρωζώνη έδειξε ότι θέλει να παραμείνει ισχυρή και οι χρηματοπιστωτικοί μηχανισμοί που στήσαμε για την αντιμετώπιση της κρίσης έδειξαν ότι μπορούν να δράσουν με ευελιξία. Οι εταίροι έκαναν κάποια βήματα κοινοτικής αλληλεγγύης. Αλλά το κυριότερο είναι ότι οι δανειστές μας, η Τρόικα, το ΔΝΤ, έστω και έμμεσα, αναγνωρίζουν επιτέλους ότι οι στόχοι του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας ήταν ανέφικτοι και οι αρχικές εκτιμήσεις άστοχες και οδήγησαν σε ύφεση και ανεργία. Αναγνωρίζουν δηλαδή ότι η αντιμετώπιση της κρίσης δεν επιτυγχάνεται με συνταγές υπερβολικής λιτότητας και αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας μόνο. Έτσι, δικαιωνόμαστε όσοι υποστηρίξαμε, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι η λιτότητα δεν είναι μονόδρομος, ότι δεν πρέπει να ακολουθείται σε βάρος της ανάπτυξης και ότι πρέπει να συνδυάζεται με κοινωνικές εξισορροπητικές πολιτικές ώστε να αποφεύγεται η παρατεταμένη ύφεση και η κοινωνική αδικία.
http://blogs.ec.europa.eu/damanaki/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας