Επίκαιρα Θέματα:

Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2013

Ο εθελοντισμός κάνει καλό στην καρδιά

Θετικά τα αποτελέσματα και στους εφήβους
Η εθελοντική προσφορά κάνει καλό στην καρδιά, ακόμα και σε μικρή ηλικία, σύμφωνα με έρευνα σε 106 καναδούς εφήβους, η οποία δημοσιεύθηκε χθες στην επιθεώρηση του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA).


Στην έρευνα, οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας στο Βανκούβερ, θέλησαν να εξετάσουν αν η εθελοντική εργασία έχει επιπτώσεις στη σωματική υγεία των εφήβων.

Οι ερευνητές από τα τμήματα Εκπαίδευσης και Ψυχολογίας του πανεπιστημίου διαπίστωσαν πως η εθελοντική προσφορά βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, επισημαίνει η Χάνα Σράιερ, από τους εισηγητές της έκθεσης. «Το γεγονός ότι η κοινωνική προσφορά βελτιώνει την υγεία των εφήβων είναι πολύ ενθαρρυντικό», τόνισε η ίδια.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει πως ψυχοκοινωνικοί παράγοντες όπως το στρες, η κατάθλιψη και η ευημερία παίζουν σημαντικό ρόλο στις καρδιοαγγειακές νόσους, μια από τις βασικές αιτίες θανάτου στη Βόρειο Αμερική. Η Σράιερ υπογράμμισε πως οι πρώτες ενδείξεις των ασθενειών αυτών εμφανίζονται στην εφηβεία.

Οι ερευνητές μέτρησαν τη μάζα του σώματος, την χοληστερίνη και τις φλεγμονές των ιστών σε 53 μαθητές λύκειο στο Βανκούβερ, οι οποίοι αφιερώνουν μια ώρα την εβδομάδα σε εθελοντικές εργασίες και συνέκριναν τα αποτελέσματα με ομάδα επίσης 53 μαθητών που δεν έκαναν κάτι τέτοιο. Επίσης εξέτασαν την πνευματική τους υγεία, τη διάθεση και την αφοσίωσή τους.

Μετά από δέκα εβδομάδες, αυτοί που ασχολήθηκαν με τον εθελοντισμό είχαν χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης και φλεγμονής των ιστών σε σχέση με τους άλλους και επίσης είχαν λιγότερο λίπος. Όσοι και όσες έδειξαν μεγαλύτερη αφοσίωση και αλτρουισμό στην επίτευξη του στόχου τους ήταν εκείνοι που παρουσίασαν μεγαλύτερη βελτίωση στην καρδιοαγγειακή τους υγεία, διευκρίνισε η Σράιερ.

newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας