Επίκαιρα Θέματα:

Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Με προδιαγραφές ...παρθεναγωγείου οι φυλακές Γρεβενών

του Χρήστου Βήττα από τον ΠΤΟΛΕΜΑΙΟ

Υποτίθεται ότι κατασκευάστηκαν για επικίνδυνους κρατούμενους και θεωρούνται «ύψιστης ασφάλειας», αλλά οι κρατούμενοι με ευκολία φτιάχνουν αυτοσχέδια μαχαίρια

Αυτοσχέδια μαχαίρια και κινητά τηλέφωνα βρήκαν οι υπεύθυνοι των φυλακών Γρεβενών, κατόπιν αιφνιδιαστικών ελέγχων που διενήργησαν την περασμένη Τρίτη.Να σημειωθεί ότι οι έλεγχοι στα σωφρονιστικά καταστήματα εντείνονται, μετά την πρόσφατη κινηματογραφική απόδραση 11 κρατουμένων από τις φυλακές Τρικάλων, την αποτυχημένη απόπειρα απόδρασης του Βλαστού από τις ίδιες επαφές και τις εξεγέρσεις σε διάφορες φυλακές της χώρας. «Αξιολογώντας όσα έγιναν στις γειτονικές φυλακές των Τρικάλων και όχι μόνο, είναι φανερό ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα. Προτείναμε στο αρμόδιο υπουργείο, το οποίο έδωσε την σχετική εντολή και προχωρήσαμε αιφνιδιαστικά σε ελέγχους», δήλωσε στον «Π» ο διευθυντής των φυλακών Γρεβενών Αντώνης Πανάγος.
Οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών, διενεργήθηκαν από το Διευθυντή των Φυλακών και σωφρονιστικούς υπαλλήλους με τη συνδρομή αστυνομικών της Αστυνομικής Διεύθυνσης Γρεβενών, ομάδας Ε.Κ.Α.Μ., πυροτεχνουργών καθώς και αστυνομικών σκύλων ανίχνευσης εκρηκτικών υλών. Κατά τη διάρκεια της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της εισαγγελέως Πρωτοδικών Γρεβενών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 3 αυτοσχέδια μαχαίρια, 8 κινητά τηλέφωνα, 4 φορτιστές κινητών τηλεφώνων, ένα USB και ένα hands-free.
Μετά την έρευνα σχηματίσθηκαν δικογραφίες σε βάρος τριών αλλοδαπών (29χρονου υπηκόου Αλβανίας, 43χρονου υπηκόου Συρίας και 28χρονου υπηκόου Ιράν) για ηθική αυτουργία σε τετελεσμένο έγκλημα εισαγωγής κινητού τηλεφώνου σε σωφρονιστικό κατάστημα, ενώ σε βάρος 45χρονου ημεδαπού για παράνομη οπλοκατοχή.
Στο μεταξύ, την έκρηξη της παράνομης οπλοκατοχής στην Ελλάδα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα σώματα ασφαλείας στην αντιμετώπισή της, παραδέχθηκε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Νίκος Δένδιας, ο οποίος μιλώντας σε κεντρικό τηλεοπτικό σταθμό δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα είναι γεμάτη με καλάσνικοφ». Ο Ν. Δένδιας επεσήμανε πάντως ότι οι φυλακές υψίστης ασφαλείας τις οποίες σχεδιάζει η κυβέρνηση δεν είναι κάτι δύσκολο να γίνει. «Δεν χρειάζεται πολύ καιρός για να γίνει αυτό, μην έχετε την εντύπωση ότι χρειάζονται κατασκευές, πράγματα, θαύματα. Είναι κάτι το εξαιρετικά απλό, έχει να κάνει κυρίως με κανονισμούς και με πάρα πολύ μικρές ενισχύσεις και μπορούμε μέσα σε ελάχιστες μέρες, σε λιγότερο από ένα μήνα να τις έχουμε αυτές τις φυλακές υψίστης ασφάλειας. Τις είχα σχεδιάσει ως Υπουργός Δικαιοσύνης το μικρό διάστημα του 2009 που ήμουν σε αυτή τη θέση και νομίζω ότι είναι κάτι που θα μπορεί να πραγματοποιηθεί πάρα πολύ γρήγορα» τόνισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, ο οποίος πριν από τέσσερα χρόνια είχε διατελέσει υπουργός Δικαιοσύνης.
Ο υπουργός προσέθεσε πως «παρότι χρειάζονται και περισσότερες (φυλακές), πρέπει να έχουμε και διαφορετικές φυλακές». Και υπογράμμισε: «Αυτή είναι η πραγματικότητα, μίας άλλης τάξης εγκληματικότητα. Ξέρετε η χώρα είναι γεμάτη με Καλάσνικοφ. Αυτό το πράγμα δεν είναι κάτι το οποίο είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί». Ο ίδιος εξήγησε και το πώς η Ελλάδα έγινε ένα τόσο μεγάλο οπλοστάσιο και πώς μπήκαν τόσα όπλα στη χώρα: «Η χώρα έχει ατελείωτα σύνορα, πρέπει να σας πω ότι η ακτογραμμή της Ελλάδας είναι ίση με την ακτογραμμή της Αφρικής. Επίσης έχουμε χερσαία σύνορα σε ορεινούς όγκους τα οποία δεν φυλάσσονται. Άρα λοιπόν το θέμα δεν είναι πώς μπήκαν (τα όπλα), νομίζω ότι μπορούμε να υποθέσουμε πως μπήκαν, αυτό το οποίο νομίζω έχει τεράστια σημασία είναι να δούμε πως αυτά τα όπλα χρησιμοποιούνται και έχουν αλλάξει συνολικά τις συνθήκες ασφάλειας στην Ελλάδα. Πρέπει να δούμε ότι η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται μπροστά σε μία πρόκληση που δεν υπάρχει δεύτερη στην ιστορία της ελληνικής κοινωνίας και που ίσως είναι η πιο δύσκολη που αντιμετωπίζει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα σήμερα».
Ο διευθυντής διαψεύδει τον Δέντια
Πάντως, ο διευθυντής των Φυλακών Φελλίου Γρεβενών Αντώνης Πανάγος, ο οποίος γνωρίζει και βιώνει από πρώτο χέρι τις συνθήκες φύλαξης σε σωφρονιστικά καταστήματα με επικίνδυνους κρατούμενους, σε αντίθεση με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, υπογραμμίζει πως «δεν είναι τόσο απλό για να μετατρέψεις σε φυλακές ύψιστης ασφάλειας ένα σωφρονιστικό κατάστημα». Παρά τα όσα ισχυρίστηκε ο υπουργός, υπογραμμίζει ότι «σαφώς χρειάζονται κτιριακές παρεμβάσεις. Οι φυλακές ύψιστης ασφάλειας δεν μπορεί να έχουν αίθριους χώρους προαυλισμού, ούτε κάγκελα που κόβονται …με το ξυραφάκι. Δυστυχώς οι φυλακές Γρεβενών που είναι οι πιο καινούργιες, υποτίθεται ότι κατασκευάστηκαν με προδιαγραφές ύψιστης ασφάλειας και δαπανήθηκαν γι’ αυτό 50 εκ. ευρώ, αλλά τελικώς διαθέτουν προδιαγραφές …παρθεναγωγείου». Επίσης ο διευθυντής είπε ότι σαφώς πρέπει να γίνει ένας διαφορετικός κανονισμός λειτουργίας, προμήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων φύλαξης και φυσικά ενίσχυση με έμψυχο υλικό. Όμως για να πάρεις σωφρονιστικούς υπαλλήλους, πρέπει να γίνει προκήρυξη, αλλά για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία χρειάζονται μήνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας