Επίκαιρα Θέματα:

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Δίδακτρα!

Του Γιάννη Κ. Πρετεντέρη
Στον αμερικανικό υπόκοσμο υπήρχε μια αρχή. Οταν κάποιος καινούργιος πήγαινε να χαλάσει μια δουλειά, στο τέλος τον υποχρέωναν να βάλει περισσότερα για να γίνει η ίδια δουλειά.
Η διαφορά ονομαζόταν «δίδακτρα». Πλήρωνε για να μάθει!
Το ίδιο περίπου συνέβη με την Κύπρο.
Η αρχική πρόταση των Γερμανών και του ΔΝΤ στο Eurogroup της 15ης Μαρτίου ήταν να προστατευτούν οι καταθέσεις έως 100.000 ευρώ και να κουρευτούν οι υπόλοιπες σε ποσοστό 15%-16%.
Ακολούθησαν όσα ακολούθησαν.
Η πρώτη απόφαση έβαζε χέρι στις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ προκειμένου να πληρώσουν μόνο 9,9% οι μεγαλύτεροι καταθέτες.
Η Κύπρος φώναξε το «υπερήφανο Οχι», οι τράπεζες δεν μπορούσαν να ανοίξουν, οι άνθρωποι έτρεχαν στα ΑΤΜ για 120 ευρώ, η χώρα έφτασε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τι συμφωνήθηκε;
Κάτι πολύ χειρότερο από την αρχική πρόταση.
Η μία τράπεζα κλείνει και οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ χάνουν τα λεφτά τους, ενώ στην άλλη οι καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ θα πληρώσουν εισφορά 30% - τριπλάσια από αυτήν που απέρριψε η κυπριακή Βουλή!..
Κατά την αμερικανική διάλεκτο, η διαφορά ανάμεσα στην αρχική πρόταση και στην τελική συμφωνία ονομάζεται «δίδακτρα».
Το δυσάρεστο είναι ότι τα «δίδακτρα» θα πληρώσουν και έντιμοι κύπριοι καταθέτες - όχι μόνο οι αυτουργοί της ανοησίας. (Να σημειώσω παρεμπιπτόντως ότι ο αγωνιστής Αρχιεπίσκοπος που θα προσέφερε όλη την περιουσία της Εκκλησίας υπέρ του έθνους έδωσε μάχη μέχρι τέλους να διασώσει την Ελληνική Τράπεζα, της οποίας η Εκκλησία της Κύπρου είναι μεγαλομέτοχος. Και εθνάρχης και ντίλερ!)
Σε αυτό βεβαίως φταίει το Eurogroup. Αν, αντί για τις καταθέσεις, είχε φορολογήσει όλες τις μπαρούφες που ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα είμαι βέβαιος ότι θα μάζευε πολύ περισσότερα. Μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε να πληρώνει για πέντε - έξι γενιές.
Το ευχάριστο είναι όμως ότι «δίδακτρα» μάλλον πλήρωσε και το Eurogroup. Η αποτυχημένη συμφωνία της 15ης Μαρτίου κόστισε τη συμμετοχή του στις νέες διαπραγματεύσεις.
Η τελική ρύθμιση συμφωνήθηκε ουσιαστικά μεταξύ Αναστασιάδη, Μπαρόζο, Ντράγκι, Βαν Ρόμπαϊ και Λαγκάρντ. Οι υπουργοί Οικονομικών εκλήθησαν απλώς να την επικυρώσουν.
Και αυτό δεν αποτελεί έπαινο για τον Σόιμπλε, τον Ολι Ρεν, τον Ντεϊσελμπλούμ και την παρέα τους - ήδη ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε φροντίσει να διαμηνύσει εξ αποστάσεως ότι με δική του προεδρία η απόφαση του Eurogroup θα ήταν διαφορετική.
Το μέλλον φυσικά παραμένει άδηλο. Ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει σήμερα πώς θα εφαρμοστεί η συμφωνία και με ποιες ακριβώς επιπτώσεις.
Ας ελπίσουμε απλώς ότι όσοι πλήρωσαν έμαθαν. Και ότι δεν θα προκύψουν νέα «δίδακτρα» στη συνέχεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Το Προφίλ μας